Spominje li se jednorog u Bibliji?

Mnoge životinje koje se spominju u Bibliji su odavno izumrle. Postoje dokazi da su postojale. Spominje li se jednorog u Bibliji?

Neki tvrde da je Biblija knjiga bajki jer spominje jednoroge. Međutim, jednorog u Bibliji bio je stvarna životinja, a ne izmišljeno biće. Biblija upućuje na jednoroga u kontekstu poznatih životinja, poput pauna, janjadi, lavova, bikova, koza, magaraca, konja, pasa, orlova i teladi.

Izvorna hebrejska riječ re’em prevedena je u grčku riječ monokeros (što znači jednorog) u Septuaginti. Latinski prijevod Biblije koristio je riječ unicornis. Kad se pojavila verzija kralja Jakova (King James Version), za prijevod su koristili riječ jednorog. Većina suvremenih prijevoda Biblije koristi riječ magarac ili bivol umjesto jednorog.

Spominje li se jednorog u Bibliji?

Suvremeni čitatelji imaju problema s jednorozima u Bibliji. Ipak, zaboravljamo da značajka s jednim rogom nije rijetkost na Božjem popisu za dizajn životinja (razmotrite nosoroga i narvala). Biblija spominje jednoroge na sljedećim mjestima.

Bog ga je izveo iz Misira, on mu je kao snaga jednoroga. (Brojevi 23, 22)

Krasota je njegova kao u prvenca teleta, i rogovi njegovi kao rogovi u jednoroga … (Ponovljeni zakon 33, 17)

Možeš li vezati užem jednoroga da ore? Hoće li vlačiti brazde za tobom? (Job 39, 13)

I jednorozi će sići s njima i junci s bikovima; zemlja će se njihova opiti od krvi i prah će njihov utiti od pretiline. (Izaija 34, 7)

Odsutnost jednoroga u današnjem svijetu ne bi nas trebala dovesti do sumnje u njegovo postojanje u prošlosti. Izvještaji iz Južne Afrike iz 18. stoljeća opisivali su crteže jednoroga na stijenama.

Asirska arheologija pruža još jedno moguće rješenje za postojanje jednoroga. Biblijski jednorog mogao je biti auroh (vrsta divljeg vola). Rogovi auroha bili su simetrični i često su se pojavljivali kao jedan u profilu, kao što se može vidjeti na reljefu palače Ašurnasirpala II i kamenoj prizmi Esarhaddona.

Važnost jednoroga u Bibliji

Jednorog u Bibliji sigurno nije spomenut zbog svoga izgleda. Jednorog je, prije svega, bio snažna životinja. U Knjizi o Jobu, od 38. do 41. poglavlja, Bog je podsjetio Joba na karakteristike raznih impresivnih životinja koje je stvorio.

Kako god bilo, jednorog je davno izumro, kao i mnoge druge životinje.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!