Jeste li ”u Kristu”? Kako to možete znati?

Biblija uči da su vjernici ”u Kristu,” stoga kako možete znati jeste li u Kristu? Kako možete biti ”u Kristu”? 

Ne Njegovi 

Biblija uči da su vjernici ”u Kristu”, stoga kako možete znati jeste li i vi u Kristu? Kako možete biti u Kristu? Za početak, ako se niste pokajali i ako ne vjerujete u Isusa, nemate Krista u sebi. Možda ste čuli ili čitali o Njemu, ali On ne boravi u vama, niti vi boravite u Njemu, a to je ozbiljan problem. Onaj tko nema Sina nema ni vječni život. (1. Ivanova 5, 12) To znači da se za vas sprema gnjev Božji. (Otkrivenje 20, 12-15) To je vrlo jednostavno. U stvari, sve dok ne povjerujete u Isusa, nikad nećete dobiti Duha Svetoga, a Duh je Onaj koji vam otkriva tko je Krist i zašto Ga trebate. 

Ne u Kristu 

Netko tko ne živi poput Krista nema Krista u sebi. Isto tako, možda potiskujete Duha Svetoga i time ne prikazujete Kristolikost. Duh Sveti uvijek želi proslaviti Krista, no kada vaša djela ne prikazuju Kristovu prisutnost, to znači da niste zaista u Kristu.

Ako radite stvari samo da bi vas se vidjelo, ne radite ih za Krista. Radite ih zbog sebičnih razloga, kako biste dobili nagrade ovdje na Zemlji i pohvale od ljudi. To znači da niste u Kristu, jer sve ono što radite, morate raditi za slavu Krista. (1. Korinćanima 10, 31)

Ako činite ono što je suprotno Kristu, to znači da nemate Krista u sebi. Oni koji prebivaju u Kristu i u Njegovoj Riječi bit će poput Krista, jer kada prihvaćate Božju Riječ, prihvaćate Sina Božjega. To znači da tada Krist i Njegova Riječ borave u vama. To djelomično znači biti u Kristu. 

U Kristu

U Rimljanima 6, 11 apostol Pavao spominje izraz ”u Kristu” kada govori: ”Stoga, vi morate sebe smatrati mrtvima za grijehe i živima Bogu, u Kristu Isusu.” Pavao govori o tome da imamo novu prirodu i da sada vaš stari čovjek odabire služiti Kristu i biti u Kristu, umjesto vraćanja na ono što je činio prije.

Naravno, griješit ćemo nakon spasenja, no s vremenom, griješit ćemo sve manje i manje. Pavao nastavlja: ”I ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti.” (Rimljanima 8, 10) Naravno, to mrtvo truplo se pokušava oživjeti, isto kao što se i Pavao mučio nakon obraćenja (Rimljanima 7), no naša je priroda promijenjena. (2. Korinćanima 5, 17)

Naša su se srca promijenila; više su okrenuta prema udovoljavanju Bogu i drugima, a manje na udovoljavanju nama. Naravno i dalje ćemo griješiti, ali ćemo i trebali bismo griješiti manje! 

Nagrade

Postoji jako puno nagrada koje dobivaju Božja djeca. Na primjer, Biblija uči da ”nema osude za one koji su u Kristu Isusu.” (Rimljanima 8, 1) Isus je vaš Odvjetnik na nebeskom Vrhovnom sudu i u Kristu niste krivi. To znači da nad vašom glavom više ne visi osuda. Povećala vam se obitelj. Imat ćete mnogu novu braću i sestre u Kristu, ”tako smo i mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu.” (Rimljanima 12, 5)

To znači da je i Tijelo Kristovo, odnosno Crkva u Kristu, ipak to ne znači da je svatko tko je u Crkvi u Kristu. Pavao je za one koji su radili za Krista rekao da su u Kristu. (Rimljanima 16, 7-10) Ti sveci su oni koji su ”posvećeni u Kristu Isusu,” (1. Korinćanima 1, 2) ali samo ”zbog milosrđa Božjeg, kojeg ste dobili po Isusu Kristu.” (1. Korinćanima 1, 4) 

Najbolji način kako možemo biti u Kristu jest ako smo u Njegovoj Riječi i ako smo ispunjeni Duhom, kroz služenje zajedno s drugim svetima, onako kako nam je zapovjedano. (Hebrejima 10, 24-25) 

Zaključak

Apostol Pavao se možda doimao previše krut prema crkvi u Korintu, no on im je rekao i dobre stvari, poput: ”Od njega ste vi u Kristu Isusu, koji nam posta mudrost od Boga i pravda i posvećenje i otkup.” (1. Korinćanima 1, 30) Vjernik na uništenje i katastrofu može gledati drugačije, jer posjeduje nadu u život nakon ovog. „Ako se samo u ovom životu uzdamo u Krista, bjedniji smo od sviju ljudi.“ (1. Korinćanima 15, 19) No dobra vijest je ova: „Ali ne; Krist je uskrsnuo iz mrtvih, prvijenac od svih koji su umrli.“ (1. Korinćanima 15, 20)

Imamo nadu u uskrsnuće, no samo zbog Isusa Krista. (2. Korinćanima 5, 21) Ponovno ćemo vidjeti naše preminule voljene, koji su povjerovali. To će biti nebesko ujedinjenje kakvo dosad nismo vidjeli, ali to će se dogoditi samo ako smo povjerovali u Krista. Izvan vjere u Krista, mislite li zaista da ćete izbjeći Božji sud? (Rimljanima 2, 3)

Ako ste u Kristu, bit ćete pošteđeni Božjeg gnjeva. Zato danas, ja molim da povjerujete u Isusa. Danas je najbolji dan da to učinite. (2, Korinćanima 6, 2) Ako budete čekali predugo i ako umrete u svojim grijesima, nećete imati nadu u spasenje. (Hebrejima 9, 27) Zbog toga je sada najbolje vrijeme da povjerujete u to da je Isus Spasitelj i Gospodin

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: