Je li zdravo jesti prije spavanja?

Kasnonoćni zalogaji ne utječu samo na broj na vagi. Evo što možete očekivati ako odlučite jesti prije spavanja.

Bilo da imate naviku posljednji obrok u danu jesti nekoliko sati nakon posla ili da se uhvatite kako u ponoć po hladnjaku tražite neki zalogaj, gotovo svi se nekada nađu u situaciji da jedu prije spavanja. Nažalost, ti kasnonoćni zalogaji mogu loše utjecati na kompletni organizam, ne samo na vaš struk.

Što možete očekivati ako odlučite jesti prije spavanja?

Opsežna istraživanja tijekom godina pokazala su kako jedenje prije spavanja može imati nekoliko neželjenih posljedica. Ono može utjecati na sve: od vaše kilaže do toga kako funkcionirate na poslu.

1. Sagorijevat ćete manje masnoća

Ako želite smršavjeti i izgubiti višak masnoće prvo biste se trebali odreći tih kasnih zalogaja. Studija iz 2020. godine pokazala je, na grupi od 6 ispitanika starijih od 50 godina koji su jeli kasno, da su sagorijevali manje masnoće dok su spavali od onih kojima je posljednji obrok u danu bio ranije. Obje grupe unosile su jednak broj kalorija i imale jednake aktivnosti.

2. Možete se udebljati

Ako se mučite i trenirate, a kilogrami ne idu dolje, možda biste trebali razmisliti o tome da večerate ranije. Studija iz 2020. pokazala je da su pojedinci koji su jeli u 22 sata, umjesto u 18 sati, imali veću vjerojatnost za razvijanje intolerancije na glukozu te smanjene razine oksidacije sala što može dovesti do pretilosti.

3. Veća vjerojatnost razvijanja metaboličkog sindroma

Rizik od razvijanja metaboličkog sindroma, koji je skupina stanja koja uključuje višak sala oko trbuha, povišeni tlak i šećer te kolesterol i trigliceride može se povećati ako jedete kasno navečer.

Prema studiji iz 2018. godine, u kojoj je sudjelovalo 8153 ljudi između 40 i 54 godine, žene koje su jele prije spavanja ili koje su grickale nakon večere, imale su veću vjerojatnost za razvijanje metaboličkog sindroma. Istraživanje je također pokazalo da je vjerojatnost za visok kolesterol i trigliceride bila veća kod žena i muškaraca koji su jeli kasnije.

4. Lošiji san
Foto: Unsplash

4. Lošiji san

Ako ste ujutro i dalje iscrpljeni, iako ste se tek probudili, krivac za to bi mogli biti kasni obroci. Studija iz 2011. godine pokazala je da su sudionici, koji su jeli kasno i neposredno prije spavanja, iskusili smetnje prilikom spavanja, duže im je trebalo za zaspu, a REM faza trajala je kraće.

5. Lošije funkcionirate na poslu

Studija iz 2021. godine otkrila je da su pojedinci, koji su jeli nezdravu hranu kasno navečer, imali više fizičkih problema poput glavobolje i proljeva, te su lošije funkcionirali na poslu dan nakon.

PROČITAJTE JOŠ:

IZVOR:EatThis