Što se događa kada namjerno griješimo?

Ponekad znamo da ćemo učiniti pogrešnu stvar. Znamo da to ne bismo trebali činiti. Što se događa kada namjerno griješimo?

Ljudi ponekad namjerno biraju da će sagriješiti i misle: “Znam da radim pogrešnu stvar, ali učinit ću to jer znam da Bog oprašta.”

Mnogi se kršćani pitaju hoće li im Bog oprostiti namjerni grijeh – posebno uobičajene grijehe. Lako je vjerovati da će nam Bog oprostiti slučajne grijehe, ali ne i grijehe koje planiramo unaprijed ili odlučimo učiniti iznova. Pa, hoće li Bog oprostiti takve grijehe? Prije nego što odgovorimo na to pitanje, trebalo bi nam biti jasno što Bog misli o grijesima. Mrzi ih. Grijeh je suprotan Njegovoj svetoj naravi. Grijeh narušava Božji odnos s nama. Dao nam je priliku da se spasimo po vjeri (Rimljanima 8, 1-4), a mi ipak odabiremo nepravednost.

Što se događa kada namjerno griješimo?

Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! Doista, tko sije u tijelo svoje, iz tijela će žeti raspadljivost, a tko sije u duh, iz duha će žeti život vječni. Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! (Galaćanima 6, 7-9)

Zar je moguće izrugivati se s Bogom? Mislite li da možete učiniti nešto što On kaže da nije u redu i da nećete snositi posljedice u svom životu? To je upravo razlog zbog kojeg ne želi da donesete takvu odluku – zato što vas voli, a ne zato što vas želi spriječiti da se zabavljate. Zna da za svaku odluku postoje posljedice. Zna da svaka loša odluka ostavlja ožiljke u vašem životu.

Znači li to da nam Bog ne oprašta pogrešne stvari koje činimo? Naravno da nam oprašta. On je Bog koji oprašta i milostiv je. Ali to nas opraštanje ne oslobađa boli i posljedica koje proizlaze iz loših odluka.

Božju milost ne smijemo uzeti kao dozvolu za grijeh

Što ćemo dakle reći? Da ostanemo u grijehu da milost izobiluje?
Nipošto! Jednom umrli grijehu, kako da još živimo u njemu? (Rimljanima 6, 1-2)

Njegova je milost dostupna kada se pokajemo za svoj grijeh. Nalazimo se na opasnom tlu ako se zateknemo da planiramo i svoj grijeh i svoje pokajanje. Nešto nije u redu s našim kršćanskim životom ako se oslanjamo na Božju milost da pokrije namjerni grijeh, umjesto da dopustimo da nas Njegova milost vodi ka posvećenju.

Isus je rekao da ćemo Mu, ako ga volimo, biti poslušni i izvršavati Njegove zapovijedi (Ivan 14, 15). Znamo da u poslušnosti Njemu nalazimo život. Njegove su zapovijedi u našu korist. Znajući da one dolaze iz Božje ljubavi i motivirane su milošću koju uživamo, želimo se pokoriti i odupirati se svakom zlu.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!