Kako izbjeći iskušenja?

Iskušenja su sastavni dio našeg života. Kako ih možemo izbjeći? Postoje li neke metode iz Božje Riječi koje nam mogu pomoći?

Iskušenja će biti s nama sve dok ova smrtna tijela ne odu u grob. Kada ovo znamo, možemo se opustiti i prihvatiti to kao stvarnost života.

Očekujemo tijelo da bude kušano, laži da zavode i praksu vjere da napreduje i zamjenjuje laži istinom. Mi se kao pobjednici u Kristu ne smijemo bojati tijela i Sotone. Kao mladi kršćani mi molimo: „Ne uvedi nas u napast“. (Matej 6, 13)

Kako rastemo u Kristu, tako učimo s radošću dočekivati različite vrste iskušenja. (Jakovljeva 1, 2) Zašto bismo ih trebali dočekivati s radošću? Iz razloga što iskušavanje vjere stvara postojanost. (Jakovljeva 1, 3) Bog dopušta iskušenja kako bi nas ukorijenila u Kristu i kako bismo prepoznali trikove i opakosti Sotone.

Iskušenje nije grijeh

Iskušenje nije grijeh, ali kada smo kušani izgleda poput grijeha. Stoga za iskušenje trebamo reći ono što ono jest- iskušenje. Iskušenje nije grijeh jer je Krist bio bez grijeha, ali je bio kušan.

Možemo pogrešno razmišljati da smo kušani jer u nama postoji neki trajni grešni element. Ne, vjernik ima novo srce i novi duh i maknuo se od smrti u život, iz tame u svjetlost! Srce ima dvije strane: jednu koja je nepomična i drugu koja je predmetom kušnje, jer mi nismo roboti.

Ne prihvatite osudu

Hajdemo priznati: neprestano smo bombardirani upitnim mislima i osjećajima. Ipak, oni nemaju objektivnu stvarnost i postoje samo kao mogućnosti. Nadalje, Sotona neprestano kuša putem misli i osjećaja. On ih pokušava učiniti stvarnima uvjeravajući nas da mi ne možemo živjeti bez njih.

Iskušenja su nužna

Teško svijetu zbog onoga što navodi svijet na grijeh! Mora doduše tako nešto doći; ali teško onomu čovjeku, po kome to dolazi“! (Matej 18, 7)

Iskušenja uistinu služe kako bi osnažila naš mišić vjere. Ona su nužna, ali Biblija isto tako daje informacije u vezi toga kako se nositi s njima:

Nego se obucite u Gospodina Isusa Krista, i ne brinite se za tijelo, da ugodite njegovim požudama“! (Rimljanima 13, 14)

Postoje dvije ključne stvari:

  • Oblačenje Isusa Krista.
  • Ne davanje mjesta tijelu.

Corrie ten Boom je rekla: „Kada Sotona kuca, pošaljem Isusa na vrata“. Đavli nas uvijek kušaju da sami na sebe gledamo kao da smo odvojen od Isusa. „Gledaj što si učinio? Jesi li ti kršćanin? Stoga, mi šaljemo Isusa pred vrata i zahvaljujemo Bogu: „Da, ja sam dijete Božje. Nemam ništa u sebi. Krist je moj život i u Njemu je uvijek oproštenje“.

Nikada sebe ne gledamo kao da smo odvojeni od Krista. Mi šaljemo Isusa pred vrata koji onda tjera đavle podalje. Druga ključna stvar, ne davanje mjesta tijelu nas dovodi u područje gdje možemo izbjeći iskušenja.

Izbjegavanje iskušenja

Ne mogu biti sva iskušenja izbjegnuta, ali kada ne damo mjesta tijelu smanjujemo broj iskušenja. Mi možemo biti potpuno svjesni koja mjesta, knjige, ljudi, internetske stranice, filmovi, itd. mogu pružiti priliku da naše tijelo prevlada. Odlučite izbjeći ih i izbjeći ćete i iskušenja. Job je rekao: „Savez sam sklopio s ocima svojim, pa kako bih onda gledao za djevojkom“? (Job 31, 1)

Pohranite Božju Riječ u svoja srca

Još jedan način kako izbjeći ili ne pokleknuti iskušenju jest preko Božje Riječi, Biblije.

U srcu svojemu krijem riječi tvoje, da nikada ne pogriješim protiv tebe“. (Psalam 119, 11)

Svi trebamo naučiti napamet ključne biblijske stihove i citirati ih kako bismo se mogli oduprijeti đavlu. To je bilo Isusovo najsnažnije oružje. On je neprestano ponavljao: „Pisano je… jer pisano je“… (Matej 4, 1-11)

David bi mogao reći po iskustvu: „Kako mladić drži čist život svoj? Ako točno obdržava riječ tvoju“. (Psalam 119, 9) To bismo trebali reći i mi! U slučaju da pokleknemo iskušenju i sagriješimo brzo se pokajmo! (1. Ivanova 1, 9) Brzo griješimo? Brzo se pokajmo i idemo dalje!

Autor: Roel Velema; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!