Kako izgledaju anđeli?

Kako izgledaju anđeli je pitanje koje smo si svi vjerojatno postavili. Anđeli nisu ograničeni na aureole i bijele haljine koje obično nose na klasičnim slikama.

Mogu preuzeti ljudsko obličje, kao glasnici koji su jeli s Abrahamom i koje su Sodomci pogrešno smatrali ljudima (Post 18-19; usp. Heb 13,2; Ezek 9).

Oni se također pojavljuju i u drugim oblicima. Anđeli kerubini koje je vidio Ezekiel imali su krila s mnogo očiju i četiri lica koja su predstavljala lice čovjeka, lava, orla i kerubina (Ezek 10,12-14).

VIDI OVO: Anđeli: 15 najvažnijih stvari koje trebate znati o njima

U drugim prilikama imaju krila koja mogu značiti da je njihovo pravo prebivalište na nebu, ne na zemlji (Iz 6,2; Zah 5,9). Nose bijelu haljinu ili sjajnu blistavu odjeću (Mt 28,3; Mk 16,5; Dj 1,10; Lk 24,4-5; Dj 10,30). Katkad nose zlatne pojave (Otk 15,6). Takva odjeća predstavlja njihovu čistoću, svetost i slavu.

Neki anđeli izgledaju kao čovjek

Anđeli se pojavljuju u različitim veličinama. Neki anđeli po veličini izgledaju kao čovjek, dok su drugi dovoljno veliki da mogu staviti jednu nogu na zemlju, a drugu u more (Dj 10,10-11; Otk 10).

imaju li anđeli krila
Foto: Wikimedia Commons

U jednoj židovskoj predaji se anđela Metatrona (čini se da je on zapravo Henok iz Postanka 5,24) kaže da je veličine zemlje, s 365 000 očiju i 72 krila – svako krilo je dovoljno veliko da pokrije cijeli svijet (3 Henohova 9).

Drugi anđeo, Hajliel, može progutati zemlju u jednom zalogaju (3 Henohova 20,2), dok je anđeo Opanniel toliko bio visok da je bilo potrebno putovati dvije i pol tisuće godina da se prijeđe njegov avisina (3 Henohova 25,1-4). Čini se da takva pretjerivanja imaju simboličko značenje. Tu se ističe anđeoska sila.

VIDI OVO: Kada su anđeli stvoreni?

Anđeli se mogu pojaviti u bilo kojem obliku i veličini

U Bibliji se ne spominju anđelčići ili vilenjaci. Iako su anđeli kerubini često u umjetnosti prikazani kao gole, nezgrapne bebe, ne nalazimo takav njihov opis u Svetom pismu. No, stoga, što su anđeli duhovna bića, mogu se pojaviti u bilo kojoj veličini, bilo kojem obliku i izgledu koji im Bog dopusti.

Autor: B. J. Oropeza; iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju” (Stepress Zagreb)

NAJNOVIJE!