5 načina kako oplakivati svoj grijeh

Vjernici su nesavršeni i često razočaraju Boga i svoje bližnje. Nisu imuni na grijeh. Kako oplakivati grijeh koji počinimo? 

Isus je jednom prilikom rekao: “Blago onima koji tuguju, jer će se utješiti” (Matej 5, 4). Kroz proučavanje Božje Riječi otkrio sam da pravi Kristovi sljedbenici tuguju nad svojim grijehom. Zapravo, riječ koju je Isus koristio za tugovanje, pentheo, odnosi se na “trajno stanje žalosti.” Iako nam propovjednici govore da se ne trebamo zadržavati na svom grijehu, kako onda osoba može neprestano tugovati?

5 načina kako oplakivati svoj grijeh

Isus nije govorio o morbidnoj tuzi koja dovodi do toga da osoba postaje depresivna, obeshrabrena i osjeća se beznadno. Isus nije govorio o zaokupljenosti grijehom, nego o tuzi koja se javlja kada griješimo i navodi nas na ispovijed.

Apostol Pavao se borio sa svojim grijehom. Bio je osjetljiv, ali se i radovao Božjem oproštenju.

“Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga? Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem! Ja, dakle, umom ja služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha.” (Rimljanima 7, 24-25)

U nastavu je pet načina kako možemo tugovati nad svojim grijesima.

1. Duhovno tugovanje imenuje svaki grijeh

Pravo duhovno tugovanje počinje navođenjem jednog ili više grijeha. Odmah priznajte da su uvreda protiv Boga. Naviknite se prepoznavati određene grijehe dok čitate Bibliju. Što je više čitate, znat ćete što Boga žalosti i vrijeđa.

2. Duhovno tugovanje proizlazi iz poniznosti

Da biste imali iskrenu tugu zbog nekog grešnog stava ili djela, morate postati siromašni duhom, prisjećajući se vlastite nedostojnosti i svojih grijeha kao motiva za Kristovu žrtvu.

2. Duhovno tugovanje proizlazi iz poniznosti
Foto: Unsplash

3. Duhovno tugovanje prožeto je nadom

Kada oplakujete svoje grijehe, gledajući ih onakvima kakvi jesu, može vam biti lako očajavati. Umjesto toga, zapamtite da kada Bog obasjava vaše grijehe, njegova je svrha da vas odvede do Isusa, prijatelja grešnika. U njemu ćeš naći nadu. Nada je obilježje duhovne žalosti, a proizlazi iz vjere u Krista i svega što je učinio na križu.

4. Duhovno tugovanje vas uvijek vodi do pokajanja

Imenovanje i priznanje vaših grijeha odvest će vas u duhovnu žalost, ali spoznaja Kristove ljubavi odvest će vas dalje. Ustat ćete obnovljeni i spremni da nastavite služiti za Njegovo kraljevstvo.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

5. Duhovno tugovanje rezultirat će napuštanjem grijeha

Duhovno tugovanje je ključ za razbijanje moći grijeha. Što se više otvarate Duhu Božjem, imat ćete više snage oduprijeti se grijehu.

PROČITAJTE: Što je pravo pokajanje?

Tugovanje se treba pojaviti kad god Isusov sljedbenik zgriješi. Ako ponoviš grijeh, opet bi trebao biti u žalosti. Tugujte kada sagriješite i radujte se nakon što priznate grijeh Bogu.

Poznati propovjednik Charles H. Spurgeon je rekao: “Što čovjek postaje svetiji, to više oplakuje nesvetost koja ostaje u njemu.”

Radujte se što vam je oprošteno!