Kako prepoznati lažnu crkvu
Foto: Pixabay

Vrlo je važno znati prepoznati lažnu crkvu. Postoje neke stvari koje će vam u tome pomoći, kako ne biste bili prevareni.

Učenja u autentičnim crkvama vodit će vas, ako vjerujete u njih, u vječni život. Učenja u lažnim crkvama će vas voditi, ako povjerujete u njih, u vječnu smrt. Vrlo je važno znati prepoznati lažnu crkvu. Postoje neke stvari koje će vam u tome pomoći, kako ne biste bili prevareni.

Ne očekujte savršenstvo

Trebate znati prepoznati lažnu crkvu, ali to ne znali da trebate tražiti savršenu crkvu. Kada upoznate Isusa, vaš se život promijeni. No, kao što ste primijetili, niste postali bezgrešni. Isto vrijedi za svakog kršćanina. Stoga ne tražite crkvu s bezgrešnim ljudima. Takve crkve ne postoje.

Također nije moguće pronaći crkvu sa savršenim učenjem. Postoje mnoge razlike mišljenja među kršćanima o tome kako treba razumjeti i slušati Božju Riječ. Zapravo, postoji toliko razlika da je vjerojatno nemoguće pronaći dvoje ljudi koji se u potpunosti slažu u vezi svega. Zašto biste onda pomislili da je jedini onaj koji se u cijelosti slaže s vama Bog? Svima nama treba poniznosti u shvaćanju da ”svi mi znamo djelomično”. (1. Korinćanima 13, 9) Ako svatko i svaka crkva ”zna djelomično”, jasno je da neće svaka pogreška u učenju od crkve stvoriti lažnu crkvu.

VIDI OVO: 6 lažnih učenja koja unose prijevarnu tamu u crkvu

No, pazite na lažne crkve

Svaka crkva je do neke mjere nesavršena. No i dalje je važno da crkva ima ispravno učenje. Postoje neke stvari koje crkva mora raditi na ispravan način. U suprotnom, to je lažna crkva koju trebate izbjeći. Znamo da je ovaj problem stvaran, jer nas Biblija upozorava na to da će biti ”lažnih učitelja među nama”. (2. Petrova 2, 1)

Ovaj stih daje nam važan trag u vezi toga kako da prepoznamo lažnu crkvu: gledajte njihove vođe. Opasno je donositi zaključke o crkvi nakon što susreta samo s nekim crkvenim članovima. Oni mogu biti duhovno nezreli. Nezrelost se ne bi trebala ubrajati protiv crkve, budući da crkveni vođe ne mogu prisiliti svoje članove da vjeruju u ono što ona uči, niti bi to trebali raditi.

Tražite lažna učenja

Najvažnija stvar za crkvu je propovijedanje evanđelja. Ako se ono ne propovijeda, to je lažna crkva. Jednostavan sažetak evanđelja glasi: Isus Krist umro je za naše grijehe i uskrsnuo treći dan, kako je Bog planirao. (1. Korinćanima 15, 1-4) Kada crkve ne propovijedaju ovo, one često griješe u ovim područjima:

1. Ne vjeruju da je Isus Bog. Govore o Isusu kao o dobrom primjeru i dobrom učitelju. No Isus je toliko više toga. On je dao svoj život da nas spasi.

2. Oni ne vjeruju da je Biblija Božja Riječ. Oni žele da ih Biblija nadahne, ali nisu spremne poslušati sve ono što Bog od njih traži u svojoj Riječi.

3. Oni ne govore o grijehu jer Bog sve voli. Da, istina je da Bog voli grešnike. On ih toliko voli da ih želi promijeniti. Stoga, grijeh je nešto s čime se treba obračunati, a crkva treba govoriti o grijehu.

4. One daju popis pravila kako bismo bili prihvatljivi Bogu. No mi nismo spašeni djelima. Spašeni smo Božjom milošću, ne našim trudom, već vjerom.

5. Oni naglašavaju Božje davanje zdravlja i bogatstva vjernicima. To zapravo nije obećanje iz Biblije. To je način za stavljanje fokusa na svjetovne, umjesto na duhovne stvari.

6. One tvrde da su jedine, istinske crkve. One poriču Božje djelovanje kroz stoljeća širom svijeta, kroz druge crkve. Na taj način umanjuju Božju veličinu. Stoga, tvrdnja da je neka crkva ”jedina, istinska” crkva, zapravo je pokazatelj da se radi o lažnoj crkvi!

VIDI OVO: Kako prepoznati crkvu u kojoj se propovijeda lažno evanđelje?

Ako neka od ovih točaka vrijedi za vašu crkvu, bježite, jer radi se o lažnoj crkvi. Trebate čuti evanđelje koje se propovijeda onako kao piše u Bibliji, s autoritetom Duha Svetoga.

Čuvajte se grešnih pastora

Osim učenja, postoji još jedno područje koje nam pomaže razlikovati lažne crkve: to je život tih pastora u takvim crkvama. Lažni učitelji gotovo uvijek pogriješe u jednom od ovih područja:

1. Moć. Oni ”preziru autoritet” (2. Petrova 2, 10) i žele da prihvatite samo njihov autoritet. Lažni učitelji često primjenjuju autoritet nad članovima svojih crkava koji pripada samo Bogu. Iako se očekuje da prikazujemo određenu poslušnost prema crkvenim vođama, prvo i najprije trebamo biti poslušni Bogu. Ako vaš pastor kaže da time što slušate njega slušate Boga, onda nešto nije u redu.

2. Seks. „Mnogi će slijediti svoju seksualnost“. (2. Petrova 2,2) Lažni učitelji često će živjeti u seksualnom grijehu, ponekad otvoreno, a ponekad potajno. Na kraju će biti otkriveni.

3. Novac. „U njihovoj pohlepi iskorištavat će vas lažima“. (2. Petrova 2, 3) Je li pastor bogat zbog darova članova crkve? Nemojte mu vjerovati. Govori li vam pastor da ”sijete sjeme” ako ga financijski podržavate, jer će vas tako ”blagosloviti Bog”? Bježite od njega, jer to je lažni učitelj kojeg vodi pohlepa, a ne ljubav prema Bogu.

VIDI OVO: 7 osobina lažnih učitelja u ovčjem runu

Kako prepoznati lažnu crkvu?

Crkva u kojoj se ne propovijeda poruka spasenja od grijeha kroz Isusovu smrt, lažna je crkva. Svaka crkva koja vas odvlači od Boga nametanjem pravila koja morate slijediti kako biste bili spašeni ili poricanjem istine evanđelja, lažna je crkva. Crkva gdje njezini vođe traže moć, novac i seksualne odnose izvan braka, lažna je crkva.

Ne dopustite da vas ovo brine. „Gospodin zna kako da spasi pobožne od iskušenja“. (2. Petrova 2, 9) Ako imate želju slijediti Ga, Bog će vas spasiti i od lažnih crkava. Njegovo obećanje Crkvi glasi kako ju ”vrata pakla neće nadvladati”. Stoga, vjerujte Bogu da će vas voditi prema istini.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net