Kako Sotona sprječava kršćane da vrše Božju volju?

Sotona na različite načine sprječava kršćane da vrše Božju volju. On je najveći neprijatelj naše duše i važno je znati njegove taktike.

Od početnih do završnih stranica Biblije Sotona je predstavljen kao Božji neprijatelj, a potom i neprijatelj Božjeg naroda. U Bibliji je ima različita imena: đavao, zmaj, zmija, neprijatelj, otac laži, protivnik, tužitelj

Iz Biblije otkrivamo da Sotona ima plan. Uvijek smišlja nešto. Vrlo je aktivan. Vrlo je uporan. Vrlo je promišljen i ulaže kako u budućnost tako i u sadašnjost. Ima svoj tim i zajedno rade protiv Gospodina i onih koji vole Isusa. Sotona je stvaran, i ako ste ikada sumnjali u to, kada pogledate stanje u kojem je svijet trenutno, kladim se da su vaše sumnje splasnule. Pa što, zapravo, Sotona želi? Dopustite mi da podijelim nekoliko stvari koje ga zanimaju u našem životu.

Kako Sotona sprječava kršćane da vrše Božju volju?

Sotona vara nevjernike o sebi. Želi da ne znaju za njegovo postojanje, jer tada može biti učinkovitiji. No, jednako napada i kršćane. Sotona nije naš prijatelj. Sotona je ponosno, zlo stvorenje koje traži vlastitu slavu (Izaija 14, 12-15; Ezekiel 28, 13-16) i želi da ne znamo planove koje koristi protiv nas.

Kako nas želi spriječiti da služimo Bogu i vršimo Njegovu volju?

1. Sotona vas želi odvratiti od Boga

Sotona ne želi da budete usredotočeni na Boga i Njegovu Riječ. Možda će vam na prvu čak odvratiti pažnju i dobrim stvarima. Ne smeta mu polagana erozija vašeg fokusa. Zato ga raduje kada ste jako usmjereni na uspjeh, zdravlje, karijeru, obitelj … sve što je potrebno da potrošite dovoljno vremena da vas spriječi da molite, da vas spriječi da obožavate Boga, da se držite daleko od svoje Biblije.

2. Sotona želi vašu obitelj

Ne samo da želi uništenje obitelji, već ih želi zaustaviti prije nego što počnu. Želi omalovažiti brak kao “komad papira” i raduju ga izvanbračne veze. Želi da se djeca pobace prije nego se rode. Želi da na djecu gledamo kao na teret umjesto kao blagoslov (Psalam 127, 3).

Ako nas Sotona nije u stanju spriječiti od braka i rađanja djece, on želi razoriti naše brakove i oteti umove i srca naše djece.

3. Sotona želi da ispovijedate vjeru u Krista svojim ustima, ali da vaša djela proturječe vjeri

Ništa nije moćnije od licemjerja. Čak i izgubljeni i umirući svijet prezire licemjerje. Ako te Sotona uvjeri da svoju vjeru ispovijedaš, a pri tome ne paziš živiš li u skladu s Biblijom, stvorio je moćno oružje za svoj plan.

4. Sotona želi da se bojite
Foto: Unsplash

4. Sotona želi da se bojite

Sotona voli strah. Razne krize, pandemije i prirodne katastrofe su plodno tlo za strah, tjeskobu, depresiju i sve druge oblike ljudske patnje i sve to oduševljava Sotonu. Pogledajte dnevne vijesti i uvjerit ćete se da se svijet raspada. A ako se predamo strahu, on pobjeđuje.

5. Sotona želi sve

Pohlepan je. Sebičan je. Nije mu bilo dovoljno biti najljepši anđeo u Božjoj prisutnosti. Želio je biti Bog. On se neće zaustaviti ni pred čim da uzme svaku dobru stvar i uništi je. On je nemilosrdan i ići će sve dok nam ne uzme sve dobro!

Što bismo trebali učiniti?

Jakovljeva 4:7 nam kaže: “Pokorite se dakle Bogu. Oduprite se đavlu i on će pobjeći od vas.” Moramo se pokoriti i oduprijeti se. Nema više pokušavanja da kontroliramo svoje živote, donosimo vlastite odluke i pišemo vlastitu priču. Pokorimo se Božjem autoritetu. Koristimo svu Božju bojnu opremu i ispunjavajmo se Njegovim Duhom. Samo tako ćemo moći nadvladati neprijatelja duše i njegove planove.

PROČITAJTE JOŠ: