NaslovnicaDuhovnostKako usmrtiti tjelesne želje?

Kako usmrtiti tjelesne želje?

Tjelesne želje su uglavnom suprotne Božjoj volji jer su sebične i grešne. Bog nas poziva da nadvladamo te želje. Kako usmrtiti tjelesne želje?

Naše biće sačinjavaju tijelo, duh i duša. Našu dušu čine um, emocije i volja. Duh je odvojen od duše. Kad se nanovo rodimo, naš se duh obnovi i oživi zbog vjere u dovršeno Kristovo djelo na križu.

Isusova smrt na križu otkupila nas je od zakona grijeha i smrti. Kao rezultat toga, imamo vječni život u Njemu. To je Isus obećao onima Ga primaju u život kao svog Gospodina i Spasitelja (Rimljanima 10,9).

Spasenje

Iako smo spašeni po vjeri u Kristovo djelo, naša duša i tijelo se trebaju posvećivati tako što ćemo usmrtiti svoje tjelesne želje svaki dan nositi svoj križ. Što znači nositi križ? To je negiranje sebe i naših sebičnih želja. Svakodnevno trebamo govoriti ne ovim tjelesnim željama i odlučiti služiti drugima, a ne sebi. Biblija kaže da u svijetu postoje požuda tijela, požuda očiju i ponos života (1 Iv 2,15). To je ono što nas navodi na grijeh.

Kada smo u iskušenju da se predajemo svojim sebičnim željama koje proizlaze iz naših očiju ili našeg ponosa, što rezultira ljubomorom, zavišću i pobunom, tada dopuštamo svom tijelu da nas kontrolira. Međutim, postoji jedno rješenje.

VIDI OVO: Kako Duhom usmrtiti tjelesna djela?

Trebamo smatrati se mrtvim našim požudama. To znači da trebamo poreći svoje JA i razapinjati svoje tijelo. Ono se ostvaruje uzimanjem križa i poistovjećivanje s Kristovom smrću na križu. Budući da smo razapeti s njim (Gal 2,20), na taj nam način On pomaže da pobijedimo. To je proces posvećenja u kojem postajemo poput Isusa.

Posvećenje

Proces posvećenja čini se teškim i napornim. Međutim, Isus nam je dao način da to učinimo. Dao nam je svog Svetoga Duha da nam pomogne. Njegov Sveti Duh prebiva u našem duhu i omogućuje nam da nadmašimo želje svog tijela.

Sve što trebamo učiniti je predati svoju volju Njemu. Naša volja određuje tko je glavni. Bog nam je dao slobodnu volju. Kao rezultat, to znači da nam je dao izbor da slijedimo Isusa ili da Ga odbacimo. Što se više predamo njemu, to više postajemo poput Njega.

Isus je rekao svome Ocu: Ne moja volja, nego Tvoja. Moramo imati isti stav svaki put kada se nađemo u iskušenju. Umrijeti tijelu jedini je način da živimo životom u obilju.