Kiseli kupus liječi ove bolesti
Foto: Pixabay

Kiseli kupus se dobiva uz pomoć nekoliko vrsta mliječnih bakterija koje u procesu fermentacije razlažu šećer iz kupusa. Ova namirnica ima dug rok trajanja i zbog velikog broja mikroorganizama koje sadrži, posjeduje nevjerojatna ljekovita svojstva.

Proces fermentacije hrane je poznat od davnina, a finalni proizvod koji se dobija ovim postupkom daje hranu koja je laka za probavu i čije hranljive sastoje tijelo brzo iskorištava. Kiseli kupus je bogat brojnim hranljivim bakterijama. U njemu su u velikim količinama prisutni antioksidanti lutein i zeoksantin.

Kiseli kupus je dobar za oči i vid

Lutein se u velikoj količini nalazi i u žumanjku zbog čega ono ima karakterističnu žutu boju. Brojna znanstvena istraživanja su potvrdila koristi od luteina u prehrani. Ovaj antioksidant apsorbira plavu svjetlost pa je koristan za vid. Studije su pokazale da osobe koje ga često konzumiraju imaju manji rizik obolijevanja od mrene.

VIDI OVO: KISELI KUPUS – tajno oružje protiv MASTI, RAKA i SRČANIH BOLESTI

Zeoksantin se nalazi u paprici i kukuruzu kojima daje boju. Ovaj antioksidans je izuzetno koristan u prevenciji i liječenju bolesti očiju. Osobito je učinkovit u prevenciji molekularne degradacije oka i gubitka vida. Zato stručnjaci preporučuju da osobe koje imaju problema s očima konzumiraju kupus kupus u što većim količinama.

Kiseli kupus opušta tijelo i poboljšava krv

Konzumacija kiselog kupusa može dovesti do relaksacije mišića, relaksacije respiratornih putova i opuštanja krvnih žila.

Osobe koje imaju problema sa cirkulacijom, prehladom, astmom, trebali bi često konzumirati kiseli kupus u prehrani jer visok sadržaj kalcija trenutno može poboljšati stanje. Također, oni koji imaju lošu krvnu sliku ne bi trebali preskakati ovu namirnicu jer uslijed boljeg protoka krvi, njena kvaliteta se poboljšava.


Sportaši i oni koji drže dijetu, kiseli kupus mogu konzumirati u neograničenim količinama jer sadrži samo 18 kalorija na 100 grama. Sportašima ova namirnica također može pomoći i u neutraliziranju upale mišića i brzog oporavka nakon teških fizičkih napora.

VIDI OVO: BUDITE OPREZNI: Kiseli kupus je zdrav, no za neke može biti vrlo štetan

Najbolji probiotik

Zbog odlične bakteriološke kulture ni u jednoj ljekarni ne može se pronaći bolji i učinkovitiji probiotik od kiselog kupusa.

Ako pijete antibiotike, za obnavljanje crijevne flore koristite kiseli kupus kako bi ste se sačuvali od lošeg utjecaja ovih lijekova.

Također, tijekom hladnih dana kiseli kupus je najbolja i najzdravija salata uz tešku hranu koju uglavnom konzumiramo u ovom periodu.