NaslovnicaZanimljivostiKoje je značenje broja 7 u Bibliji?

Koje je značenje broja 7 u Bibliji?

Brojevi su u biblijska vremena često bili simboli dubljeg značenja. Koje je značenje broja 7 u Bibliji?

Broj sedam je posebno istaknut u Bibliji, a pojavljuje se preko 700 puta: od sedam dana stvaranja do mnogih “sedam” u Otkrivenju.

Značenje broja 7: Završetak i savršenstvo

U Bibliji sedam često simbolizira završetak i savršenstvo. Postanak nam govori da je Bog stvorio nebo i Zemlju u šest dana, a nakon završetka Bog se odmarao sedmog dana (Postanak 1; 2, 1-2). Na temelju toga, Bog nam zapovijeda da također radimo šest dana, a zatim završimo tjedan odmorom sedmog dana, dana koji je Bog odredio kao “dan počinka” (Izlazak 20, 9-11) .

Broj sedam, također, označava završetak pri raspeću kada je Isus izgovorio sedam izjava s križa po završetku svojih zemaljskih dužnosti.

U kontekstu savršenstva, Isus je upotrijebio sedam metafora da bi sebe opisao kao put do spasenja, savršenu nagradu za dobrog i vjernog slugu. Isus nam kaže da On jest:

Kruh života (Ivan 6, 35); Svjetlo svijeta (Ivan 8, 12); Vrata spasenja (Ivan 10,9); Dobri pastir (Ivan 10, 11); Uskrsnuće i život (Ivan 11, 25-26); Put, istina i život (Ivan 14, 6) i Trs (Ivan 15, 5).

Isto tako, kada je prorok Izaija opisao dolazak Mesije, naveo je sedam osobina koje će Spasitelj utjeloviti:

Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit` iz njegova korijena. Na njemu će duh Jahvin počivat`, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. (Izaija 11, 1-2)

Broj 7 u Bibliji: Oslobođenje i iscjeljenje

Broj sedam također je povezan s oslobođenjem i iscjeljenjem. Ponovljeni zakon nam govori da su svake sedme godine Izraelci trebali oprostiti sve dugove i osloboditi svoje robove (Ponovljeni zakon 15, 1-2. 12).

Nadalje, vidimo povezanost sedam s oslobođenjem od odgovornosti kada Petar pita Isusa koliko puta trebamo oprostiti jedni drugima, a Isus odgovara, “sedamdeset puta sedam” puta (Matej 18, 21-22). U tom slučaju, Isus nam ne govori da nekome doslovno oprostimo 490 puta. Umjesto toga, Isus nas upućuje da jedni drugima uvijek i u potpunosti oprostimo.

U kontekstu iscjeljenja, prorok Elizej spomenuo je broj sedam kada je naredio gubavcu Naamanu da se okupa u rijeci Jordan sedam puta kako bi ozdravio (2. Kraljevima 5, 9-10, 14). Štoviše, vezu između sedam i iscjeljenja vidimo u sedam čuda iscjeljenja koje je Isus učinio u subotu, ili sedmog dana u tjednu. Točnije, Isus je sedmog dana izliječio sljedećih sedam ljudi:

Čovjek s usahlom rukom (Matej 12, 9-13 ; čovjek opsjednut nečistim duhom (Marko 1, 23-26); Petrova svekrva s groznicom (Marko 1, 29-31); žena s duhom bolesti (Luka 13, 10-13); čovjek s vodenom bolesti (Luka 14, 1-4); hromi čovjek kraj kupališta Betsaida (Ivan 5, 5-9) i čovjek rođen slijep (Ivan 9, 1-7).

Značenje broja 7: Ispunjenje obećanja

U Postanku Bog obećava da neće ponovno uništiti Zemlju potopom i obilježava ovaj savez dugom koja se sastoji od sedam boja (Postanak 9, 8-15). Knjiga o Jošui daje nam još jedan primjer korelacije broja sedam s obećanjima. Tamo je Bog obećao Jošui da će srušiti zidine Jerihona ako Jošua i njegova vojska marširaju oko grada jednom šest dana i sedam puta sedmog dana sa sedam svećenika koji pušu u sedam truba. Nakon što je Jošua točno slijedio Božje zapovijedi, zidovi Jerihona su pali, baš kao što je Bog obećao (Jošua 6, 1-20).

PROČITAJTE: Broj 777 – koje je značenje tog broja u Bibliji?

Sedam je također povezan s obećanjima u Knjizi Otkrivenja. Konkretno, čitamo o sedam pisama upućenih sedam crkava (Otkrivenje 2-3). U pismima Isus jamči svakoj od njih, ako se pokaju i žive po Njegovim uputama, dobiti obećanu nagradu.

Nadalje, Otkrivenje se često poziva na broj sedam u svojoj raspravi o Božjem obećanju da će spasiti one čija su imena zapisana u Knjizi života i osuditi one čija imena nisu (Otkrivenje 20, 15; 21, 1. 27). Ispunjenje ovog božanskog obećanja najavljeno je grupama od sedam: sedam pečata, sedam truba u koje puše sedam anđela i sedam čaša Božjeg gnjeva koje nosi sedam anđela (Otkrivenje 6, 8, 11, 16) .

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare