bogojavljenje

Dvanaest dana nakon Božića slavi se blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja. Trebaju li kršćani slaviti Bogojavljenje?

Bogojavljenje ili Epifanija (grč. ‘Επıφάνεıα, Θεοφάνεıα: objava Kristova božanstva) blagdan je kojim se slavi posjet mudraca Isusu. Obilježava se 6. siječnja, dvanaest dana nakon Božića.

Bogojavljenje slavi objavu Isusa Krista poganima (nežidovskom narodu), koje predstavljaju mudraci. O tome govori i evanđelist Luka koji je Isusa nazvao: “Svjetlost, da prosvijetli neznabošce, slavu naroda Izraelova.” (Luka 2, 32)

Koja je priča o mudracima?

Podaci o točnom broju mudraca i odakle su došli nisu poznati. Broj tri često se spominje zbog činjenice da su Isusu dali tri dara: zlato, tamjan i smirnu.

Mudraci su rekli kralju Herodu da su vidjeli zvijezdu i putovali su u Jeruzalem kako bi pronašli novog židovskog kralja (Jeruzalem je bio glavni grad). Kralj Herod savjetovao se sa židovskim vjerskim vođama koji su mu rekli da je o Mesiji prorečeno da će se roditi u Betlehemu. Herod je pitao mudrace o vremenu kada se zvijezda pojavila i zapovjedio im da ga izvijeste o mjestu rođenja židovskog kralja nakon što ga pronađu.

Mudraci su potom otputovali u Betlehem i pronašli Isusa i njegove roditelje. Ponudili su svoje darove i poklonili Mu se. To je bilo negdje nakon Isusova rođenja, jer je obitelj sada boravila u kući, iako još nisu napustili Betlehem.

Nakon štovanja Isusa, Bog je u snu upozorio mudrace da se ne vraćaju Herodu. Otišli su drugim putem u svoju zemlju. S obzirom da se mudraci nisu vratili, Herod se razljutio i dao pogubiti svu mušku djecu staru od dvije godine pa naniže u Betlehemu, ali ne prije nego što je Josipa u snu anđeo upozorio da s obitelji pobjegne u Egipat.

Trebaju li kršćani slaviti Bogojavljenje?

Sigurno nema ništa loše u obilježavanju različitih događaja Isusova života, a kršćanin je slobodan promatrati bilo koji dan koji želi, sve dok to “čini Gospodinu”.

Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i – zahvaljuje Bogu. (Rimljanima 14, 5-6)

Svakako je prikladno prisjetiti se mudraca koji su došli pokloniti se Isusu. Međutim, postoje neke nebiblijske tradicije dodane Epifaniji u raznim kulturama koje bi vjernik trebao izbjegavati.

Među zabrinjavajuće prakse povezane s Epifanijom spadaju blagoslov vode, škropljenje “svetom vodom”, maskirani ophodi zvjezdara i koledara (u nekim mjestima). Te prakse nemaju nikakve veze s dolaskom mudraca k Isusu i u sukobu su s Biblijom.

Još jedna praksa, koja se ponekad viđa, uključuje molitve mudracima (devetnica u čast Sveta tri kralja). Ova se praksa kosi s Biblijom. Isus je učio svoje sljedbenike da mole: “Oče naš” (Matej 6, 9-13). Kasnije će dodati da se mole u Njegovo ime (Ivan 14, 13-14). Ni u jednom trenutku u Bibliji vjernici nisu upućeni moliti se drugoj osobi ili biću osim Bogu.

Što se tiče proslave blagdana Bogojavljenja ili Epifanije, kršćani su slobodni slaviti ga ili ne slaviti. Apostol Pavao je rekao: “Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.” (1. Korinćanima 10, 31)

PROČITAJTE JOŠ: