5 načina kako prepoznati lažne prijatelje

Lažni prijatelji. Biblija ima puno za reći o njima, a vi ste sigurno imali jednog ili više u svom životu. Naravno, vjerojatno niste znali da su lažni kad ste ih upoznali, jer da jeste ne bih sebi priuštili takvu tugu.

U svojoj ulozi izdavača Charisma magazinea, upoznala sam priličan broj lažnih prijatelja. Oni obično hodaju kroz moj život s velikim smiješkom na licu, nudeći se kao životni oslonci, oni koji će vam otvoriti nova vrata ili biti savjetnici od povjerenja. Nasjela sam jednom ili dvaput, a kad sam se i treći put opekla, naučila sam ih uočavati i kad su kilometrima daleko.

Kažem vam, ne ponašam se sumnjičavo, već djelujem na temelju prijašnjih iskustava te osluškujući Duha Svetog. Također, najviše se oslanjam na Riječ Božju koja kao što sam i rekla ima puno toga za reći o ovoj temi.

Evo najmanje 5 načina kako prepoznati lažne prijatelje.

1. Lažni prijatelji donose loše plodove.

»Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim“ (Matej 7,15-17)

Ovi citati govore o lažnim prorocima, ali vjerujte da se na isti način mogu prepoznati i lažni prijatelji. Oni puno obećavaju, ali ne podupiru djelima svoja obećanja. Reći će vam ono što želite čuti jer su im usta slađa od maslaca (Ps 55,21) da bih vas pridobili da dobiju ono što žele, a onda kad ih zatrebate nema ih nigdje.

2. Lažni prijatelji izdaju vaše povjerenje i zabiju vam nož u leđa.

Biblija kaže čestiti su udarci prijateljevi (Mt 27,6),naravno u kontekstu ispravljanja vaših pogrešaka koje ne vidite, nešto poput željeza koje se kuje dok je vruće. To je puno drugačije od nekog tko vas ogovara iza leđa i izdaje vaše povjerenje.

To je jako bolno i kralj David je znao: “Pa i prijatelj moj u koga se uzdah, koji blagovaše kruh moj, petu na me podiže (Ps 41,10). I ne zaboravimo Juda je izdao ISUSA s poljupcem (Luka 22,47-48)

lažni prijatelj
Foto: Pexels

3. Lažni prijatelji neće poštivati vaše pobožne granice.

Lažni prijatelji ne poštuju vaše granice i vaš moral. Nije ih briga što vam je srce uz Bibliju koju čitate svaku večer ili što se molite svako jutro. Nagovarat će vas da provodite svoje vrijeme na način koji nije drag Jahvi. Uzmite Pavlov savjet: “Ne varajte se: »Zli razgovori kvare dobre običaje.« Otrijeznite se kako valja i ne griješite jer neki, na sramotu vam kažem, ne znaju za Gospodina“ (1. Korinćanima 15,33-34).

4. Lažni prijatelji vam neće pokazati suosjećajnost kad ste u potrebi.

Biblija kaže ne uskrati dobročinstva potrebitim kad god to možeš učiniti (Mt 3,27). Mnogo puta nam je u nevolji potrebna dobrota. Dobročinstvo je plod Duha, a svaki prijatelj koji djeluje u plodovima Duha pokazat će vam dobrotu u vrijeme potrebe. Ali lažnim prijateljima nije pri srcu vaša situacija i neće vam ponuditi pomoć niti iskazati dobrotu. Job 6,14 objašnjava: ”Tko odbija milost bližnjemu svojemu, prezreo je strah od Jahve svesilnoga.”

5. Lažni prijatelji donose razdor i podjele u vaš život.

Mudre izreke 16,27-29 upozoravaju, „Bezočnik pripravlja samo zlo i na usnama mu je oganj plameni. Himben čovjek zameće svađu i klevetnik razdor među prijatelje. Lažni prijatelji donose dramu, lošu krv, u vaš odnos s njima i s ostalim ljudima. Ako netko radi samo dramu u vašem životu i dijeli vas od dobrih prijatelja, budite na oprezu.

Ovo je samo nekoliko karakteristika loših prijatelja, a vi ćete se sjetiti i ostalih. Hvala Gospodinu, On nam šalje dobre prijatelje, one koje treba cijeniti. Mudre izreke 27,9 kažu: „Kao što ulje i kâd vesele srce, tako i slatkoća prijateljstva tješi dušu.“ Mudre izreke 18,24 nam govore o prijatelju koji nam je privrženiji od vlastitog brata, a 17,17 kako prijatelj ljubi cijelo vrijeme, a u nevolji bratom postaje.

Propovjednik 4,9-10 nam kaže: “Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne.

Hebrejima 10,24-25 nas opominje: “I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela te ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan.“

Ne znam za vas, ali to su prijatelji koje ja želim pored sebe.

Autorica: Jennifer LeClaire; Prijevod: Đulijano Bajić; Izvor: Charisma News

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!