Leukociti u urinu mogu biti znak infekcije. Leukociti su bijele krvne stanice koje su ključne u obrani tijela od bolesti. Infekcija urinarnog traka je često odgovorna za povećanu količinu leukocita u urinu. 

Leukociti u urinu

Neobično velik broj leukocita u urinu ukazuje na upalu ili infekciju urinarnih puteva, često u mokraćnom mjehuru ili bubregu. 

To će se pokazati na testu urina koji je vrlo čest za trudnice. Drugi ljudi trebaju testiranja ovisno o zdravlju, simptomima ili povijesti infekcija. 

Liječnik će možda iskoristiti traku koja sadrži enzim i ukazuje na prisutnost bijelih krvnih stanica (leukocita esteraze) povezanih s infekcijom. Takav test ujedno pokazuje i nitrate koji su zapravo otpad od razgradnje određenih bakterija. 

Prisutnost nitrita u urinu specifičan je za određene bakterijske infekcije. 

Izostanak leukocita u urinu znači da urin vjerojatno ne sadrži bijele krvne stanice, a s time i uzročnike infekcije, piše Medical News Today

Leukociti esteraze u urinu bez nitrita 

Ako je ako je test na leukocite esteraze pozitivan, ali nema nitrita, infekcija je i dalje moguća. 

Test se odnosi na određene bakterijske enzime što znači da može otkriti određene bakterijske infekcije. No, on nije u potpunosti osjetljiv što znači da ne može otkriti sve bakterijske infekcije. Bakterija E. Coli je povezana s nitirima u urinu. 

Leukociti u urinu bez nitrita mogu dovesti do lažno pozitivnog rezultata koji ukazuje na bakterijsku infekciju koja ne postoji. Patolog ili tehničar može obaviti dodatna testiranja kako bi potvrdio prisutnost infekcije. 

To se posebice odnosi na slučajeve u kojima ima drugih uzroka upale u mokraćnom sustavu. Genitalni kanal ponekad propušta leukocite u urin tijekom procesa uzimanja uzorka. 

Kako biste izbjegli lažno pozitivan nalaz, trebali biste očistiti područje oko mokraćnog otvora prije davanja uzorka. 

Uzorak mokraće uzmite u pola uriniranja. Početni urin može biti kontaminiran bakterijama s kože tako da je potrebno početi uzimati uzorak tek kratko nakon početka uriniranja. 

Što su leukociti? 

Leukociti su bijele krvne stanice koje igraju veliku ulogu u imunološkom sustavu koji štiti tijelo od infekcija. 

Postoji nekoliko vrsta krvnih stanica. Glavne su fagociti i limfociti. 

Fagociti se proizvode u koštanoj srži, a posao im je obavijati strane čestice kao što su bakterije i paraziti. To znači da će ih okružiti, upiti i uništiti. 

Limfociti su bijele krvne stanice koje prepoznaju strane čestice na osnovi prijašnjih pojava. One pridonose „adaptivnom“ imunitetu koji je posebna sposobnost imuniteta da pamti i stvara točno određen odgovor na infekciju. 

Limfociti stvaraju antitijela koja vežu strane čestice kako bi ih imunološki sustav zapamtio u slučaju ponovljene infekcije. 

Postoje i druge vrste leukocita koje mogu ubijati i druge stanice. 

Leukociti u urinu tijekom trudnoće

Trudnice se često testiraju na leukocite u krvi istim testom kojim se potvrđuje infekcija bubrega ili mjehura. 

Na taj način se mjere i druge razne bolesti tijekom trudnoće kao što je visok krvni tlak. Proteini u urinu i povećan krvni tlak mogu ukazivati na preeklampsiju. 

Infekcije mokraćnih puteva su česte tijekom trudnoće te je zato potrebno testiranje. Neke će žene imati infekciju bez ikakvih simptoma. 

Infekcije mokraćnih puteva

Infekcije mokraćnih puteva mogu se javiti u gornjem i donjem mokraćnom putu, u bubrezima, mjehuru, uretri i prostati. 

Infekcije donjih mokraćnih puteva imaju određena imena kao što je cistoza (upala mjehura), uretitis (upala uretre) i prostatitis. 

Simptomi upale mokraćnih puteva mogu uključivati: 

 • Često mokrenje i osjećaj potrebe za mokrenjem
 • Bolno mokrenje
 • Problemi s mokrenjem
 • Mutan urin ili dodatni iscjedak
 • Krv u urinu
 • Bolovi ili pritisak u donjem dijelu abdomena 

Ozbiljniji simptomi uključuju vrućicu, osjećaj hladnoće, bolove u donjem dijelu leđa, mučninu, povraćanje i osjećaj bolesti. Jako je važno odmah potražiti liječničku pomoć ako imate koji od navedenih simptoma. 

Liječenje leukocita u urinu

Većina urinarnih infekcija liječi se antibioticima. 

Većina ozbiljnih infekcija popraćenih komplikacijama ili infekcija tijekom trudnoće trebaju intenzivniji tretman i hospitalizaciju. 

Liječnik će možda promijeniti vrstu antibiotika kada otkrije o kojim je bakterijama točno riječ. 

Prevencija urinarnih infekcija kod žena uključuje: 

 • Pijenje više vode
 • Pražnjenje mjehura kada se osjeti potreba
 • Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa
 • Izbjegavanje spermicida i dijafragmi
 • Korištenje blagih sapuna za pranje genitalnog područja
 • Nošenje donjeg rublja od čistog pamuka 

Iako upale mokraćnih puteva mogu biti jako neugodne i nezgodne, može ih se lako spriječiti, ali i liječiti. 

PROČITAJTE JOŠ: