Trebaju li kršćani uzimati lijekove protiv bolova?

Iako nigdje u Bibliji ne piše da su lijekovi protiv bolova zlo, mnogi kršćani se bore sa svojim odlukama oko prihvaćanja valjanih medicinskih terapija.

Medicina nije antibiblijska. Luka, pisac jednog od evanđelja i Djela apostolskih, bio je liječnik. Osim toga, Pavao je uputio Timoteja da “koristi malo vina” za svoju bolest (1. Timoteju 5, 23).

Neki postavljaju pitanje je li za kršćane prikladno da uzimaju lijekove protiv bolova, jer to može utjecati na percepciju, promijeniti svijest ili uzrokovati ovisnost.

Kako se lijekovi protiv bolova mogu koristiti?

Biblija nigdje izričito ne zabranjuje lijekove. Lijekovi nisu sami po sebi zlo. Ono što bismo trebali izbjegavati je zlouporaba lijekova protiv bolova. Postoji ogromna razlika između nekoga tko, prekomjernim uživanjem ili pogrešnom primjenom, zlorabi lijekove i nekoga tko ima ozbiljnu bolest i uzima lijekove koje je liječnik propisao za ublažavanje simptoma. U prvom slučaju, postoji idolopoklonička pohlepa ili žudnja za supstancom, dok u drugom osoba koristi napredak znanosti i, pod liječničkim vodstvom, odgovarajućom primjenom lijekova ublažava neugodne simptome.

Biblija na više mjesta govori da se brinemo za svoje tijelo. Prva Korinćanima 6, 19 kaže: “Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji.” Otkad smo postali iskreni vjernici po vjeri u Krista, naša fizička tijela, kao i naša srca, umovi i duše pripadaju Bogu. Zbog toga nikada ne bismo smjeli učiniti nešto čime bismo sebe unakazili, obeščastili ili si naudili. Zlouporaba supstanci uzrokuje tjelesne ozljede i gubitak kontrole. Kao i druge lijekove, lijekove protiv bolova treba koristiti oprezno i ​​mudro, te pod nadzorom liječnika. Jakovljeva 1, 5 nam govori da tražimo od Boga mudrost i On će je dati.

Nema ništa loše u uzimanju lijekova protiv bolova
Foto: Pexels

Nema ništa loše u uzimanju lijekova protiv bolova

Bog nam pomaže i kroz napredak medicine, lijekove i tretmane. Medicina je, u svom najboljem izdanju, oruđe koje čovjek treba iskoristiti kako bi se suprotstavio nekim negativnim učincima Pada, koji je svijetu donio bol, bolesti i smrt. Nema ničeg lošeg u traženju liječničke pomoći kada smo bolesni. Nema ništa loše u uzimanju lijekova koje je liječnik propisao na način na koji su propisani. Oni nam koriste samo ako ih odgovorno koristimo.

Bog je iscjelitelj svoga naroda, bez obzira na to na koji način liječi, i dajemo Mu slavu za to.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!