Naslovnica Zanimljivosti Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Je li moguće da je Adam prije Eve imao još jednu ženu? Biblija dva puta govori o stvaranju čovjeka. Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Postoji legenda da je Adam prije Eve imao ženu koja se zvala Lilit. Iako nije nigdje u Bibliji zabilježeno, Lilit je, navodno, ostavila Adama jer mu se nije htjela pokoriti. Bila je zla, opaka žena koja je sa Sotonom počinila preljub i stvorila rasu zlih stvorenja.

Tko je Lilit?

Lilit se prvi put spominje u drevnim babilonskim tekstovima kao krilati ženski demon koji napada trudnice i novorođenčad. Legenda o njoj se proširila u drevnu Anadoliju, Siriju, Izrael, Egipat i Grčku.

Tijekom srednjeg vijeka neki Židovi su je počeli smatrati prvom Adamovom ženom. Za njih se ova priča povezuje sa stvaranjem u Knjizi Postanka.

Stvaranje čovjeka opisano je u 1. i 2. poglavlju Postanka. Prvo je izvješće prilično jednostavno:

Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. (Postanak 1, 27)

Drugi izvještaj opisuje kako je Bog stvorio čovjeka od zemaljskog praha, a zatim od čovjekova rebra stvara ženu:

Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša (…) Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku. (Postanak 2, 7. 21-22)

U postbiblijskom razdoblju neki su židovski učenjaci zauzeli stav da Postanak 1, 27 i Postanak 2, 21-22 opisuju dva odvojena događaja, jer se čini da je žena u tim izvještajima stvorena drugačije.

U svom članku profesorica Janet Howe Gaines kaže: “Bog stvara ženu dva puta – jednom s muškarcem, jednom iz muškog rebra – tako da su morale biti dvije žene. Biblija imenuje drugu ženu Eva; Lilit je identificirana kao prva koja je dovršila priču.” Prema njoj, Postanak 1, 27 opisuje stvaranje Adama i neimenovane žene (Lilit); Postanak 2, 7 daje više detalja o Adamovom stvaranju, a Postanak 2, 21–22 opisuje stvaranje Eve od Adama.

Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Stih koji se najčešće uzima kao dokaz za Lilit jest Izaija 34, 14:

Ondje će se sretat divlje mačke s hijenama, jarci će dozivati jedan drugoga; ondje će se odmarati Lilit našav počivalište.

Ovo je loš prijevod. Svaki drugi veći prijevod Biblije govori o nečem poput “noćnog stvorenja” ili “vještice”. Čak i ako je “demonsko čudovište po imenu Lilith” pravi prijevod hebrejske riječi, Adam u ovom stihu ni u njegovom kontekstu nigdje nije ni nagoviješten. Tko god bila Lilit, ona nije povezana s Adamom ili stvaranjem.

S druge strane, neki tvrde da je žena iz Postanka 1, 27 bila Lilit, a žena iz Postanka 2, 22 Eva. Ovo je potpuno smiješno. Umjesto toga, 2. poglavlje Postanka je “detaljniji pogled” na stvaranje Adama i Eve, kako je zabilježeno u 1. poglavlju Postanka. Biblija posebno kaže da su Adam i Eva bili prva ljudska bića ikada stvorena.

Moderne feministkinje vole Lilit i slave njezinu hrabru borbu za neovisnost od Adama. Njezino ime pojavljuje se u nazivu židovskog ženskog časopisa i nacionalnog programa opismenjavanja. Iako postoje mitovi izvan Božje Riječi o Lilit, njezino potpuno odsustvo iz Biblije dokazuje da ona nije ništa više od mita.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJI ČLANCI