Što se dogodi s tijelom kada prestanete jesti mliječne proizvode?

Mliječni proizvodi su bitni za naše zdravlje, no što se dogodi tijelu kada ih prestanemo jesti. Koje promjene u organizmu možemo očekivati?

Mnogo je razloga zašto bismo trebali jesti mliječne proizvode, od jačanja kostiju i zubi do održavanja željene tjelesne mase. Mliječni proizvodi su jako važni za rast i razvoj, posebice kod djece.

Odrasle osobe ne trebaju mliječne proizvode kako bi zdravo živjeli, posebno ako ih zamijene drugim namirnicama kojima dobivaju iste hranjive sastojke.

Ponekad, izbacivanjem mliječnih proizvoda iz prehrane, odrasla osoba može uočiti razne promjene, kako pozitivne, tako i negativne. Brightside piše što se događa s vašim tijelom kada prestanete jesti mliječne proizvode. 

Zbogom glavoboljama

Mliječni proizvodi mogu dovesti do pojave migrene. Ako niste pod stresom, dobro spavate i ne pijete previše kave, ali još uvijek imate glavobolje, onda su možda problem mliječni proizvodi. Pokušajte prestati konzumirati mliječne proizvode, a vaše će migrene i glavobolje možda nestati. 

Dobar dan emocionalnoj stabilnosti

Mnogo hormona iz mliječnih proizvoda može omesti rad hormona u tijelu. To ponekad može dovesti do promjena raspoloženja. Ako prestanete jesti mliječne proizvode, onda se ti hormoni neće miješati, a vi ćete možda biti emocionalno stabilniji. 

Zbogom nadutosti

Jako velik broj odraslih osoba loše podnosi laktozu te konzumiranje mliječnih proizvoda može dovesti do nadutosti, plinova i proljeva. Ako vam to sve nije strano, pokušajte prestati jesti mliječne proizvode i vidite hoće li vam se stanje promijeniti. Svakako se konzultirajte sa stručnjakom kako bi odredili smeta li vam zaista laktoza i kako dalje postupiti. 

Dobar dan predivnoj koži

Osobe koje su osjetljive na mliječne proizvode, a konzumiraju ih, često dobivaju prištiće i imaju probleme s kožom. Razlog su razni hormoni u mliječnim proizvodima koji dovode do pojave akni. Ako je to i vaš problem, pokušajte smanjiti unos mliječnih proizvoda. 

Oprezno s nutrijentima

Mliječni proizvodi imaju mnoštvo nutrijenata kao što su kalcij, proteini, vitamini D i B12. Iako su ti nutrijenti ključni dok se osoba razvija i raste, čak i nakon što osoba odraste ne treba ih zanemariti. Manjak navedenih nutrijenata može dovesti do raznih bolesti. Ako odlučite ne konzumirati mliječne proizvode, u prehranu uvedite druge namirnice kao što su sardine, losos i sl. kako biste nadoknadili nutrijente koje inače dobivate iz mliječnih proizvoda. 

PROČITAJTE JOŠ: