Bog od nas očekuje da drhtimo nad Njegovom Riječju i da drhtimo nad svojim.

Mi kršćani trebamo biti najpažljiviji govornici na svijetu. Trebamo paziti na Božje Riječi sami i trebamo ih drugima pažljivo govoriti. Isto tako trebamo paziti i samo na ono što govorimo jer ćemo Bogu položiti račun za svaku riječ koju smo izgovorili (Matej 12, 36).

Ovo je vrlo ozbiljna stvar. Smrtno ozbiljna. „Smrt i život su u moći jezika“ (Mudre izreke 18, 21). Mislim da nešto što je tako ozbiljno treba biti središte moje svakodnevne molitve. Ali dok sam nedavno razmišljao o svojim molitvenim navikama, uvidio sam da razmišljam o čemu molim samo kada opazim da puno toga ovisi o onome što ću reći. Isus kaže da je puno toga ”na kocki” i kada nisam svjestan i kada nepažljivo govorim: „…Jer tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi“. (Matej 12, 37) -19

Što znači to da će nas naše riječi opravdati ili osuditi? To znači da će naše riječi svjedočiti za ili protiv nas kada stanemo ispred Isusa na sudu (2. Korinćanima 5, 10). „Jer jezik govori ono čega je srce puno“ (Matej 12, 34).

PROČITAJTE: Pazite što govorite djetetu: Ovakve rečenice im stvaraju komplekse za cijeli život

Ono što izlazi iz naših usta (ili kroz naše prste dok tipkamo) otkriva ono što se nalazi u našim srcima. Naše riječi otkrivaju imamo li mi zaista ili nemamo ”strah Božji” koji ”čuva naše jezike od zla”. (Psalam 34, 11-13)

Moram se puno više moliti za ono što govorim. I ako ste vi poput mene, pozivam vas da mi se pridružite. U nastavku su načini na koje sam biblijske tekstove o govoru preobrazio u specifične molitve nakon kojih će život, a ne smrt izlaziti iz naših usta.

1. Nauči me da drhtim.

Gospodine, bojim se da se ne bojim dovoljno riječi. Oprosti što premalo drhtim nad Tvojim svetim i nad svojim nesvetim riječima. Nauči me mudrosti drhtanja jer je „strah Božji početak mudrosti“. (Mudre izreke 9,10)

Bože, nauči me da budem brži u slušanju, a sporiji u govoru, osobito onda kada sam u kušnji da govorim u ljutnji (Jakov 1, 19). Jer ako ne krotim svoj jezik moja vjera je beskorisna (Jakov 1, 26).

Bože, nauči me da se više naučim savladavati bilo kada dok govorim, jer „u mnogom govorenju ne biva bez grijeha, a tko zauzdava jezik svoj, radi razumno“ (Mudre izreke 10, 19) -14 i „Tko čuva usta svoja i jezik svoj, čuva život svoj od nevolje“. (Mudre izreke 21, 23)

2. Čuvaj moja usta od izgovaranja smrti.

Gospodine ja vjerujem da „su smrt i život u moći jezika“ (Mudre izreke 18, 21) i ja više ne želim izgovarati smrt ni na koji način. I tako „postavi stražu Gospodine nad mojim ustima, pazi na vrata mojih usana“ (Psalam 141, 3)

Gospodine, pomozi mi da se klonim od „svake vrste gorčine, ljutnje i bijesa, optuživanja, klevete i nesreće“ tako da oni ne izlaze iz mene u obliku mojih riječi. Umjesto toga, pomozi mi kako bih mogao govoriti ljubazno, nježno i opraštajuće u živote drugih, kao što si Ti meni u Kristu oprostio (Efežanima 4, 31-32)

Gospodine pomozi mi da se odmah sklonim kada god sam u kušnji da budem „napuhan uobraženošću“ ili kada imam „nezdravu žudnju za tračanjem i prepirkama, što će stvoriti zavist, neslaganje, klevetanje ili zle sumnje“. Spriječi me da potratim tvoju slavu ili da naštetim tvojim svetima svojim govorom (1. Timoteju 6, 4).

PROČITAJTE: Kako Bog može iscijeliti naš jezik?

Ah, Gospode, izbavi me od usta lažljivih, od jezika lukavoga“! (Psalam 120, 2) -10 Posebice od mog vlastitog! Jer „jezik lažan mrzi na one, koje je satro; usta laskava počine pogibiju“. (Mudre izreke 26, 28)

Gospodine oslobodi me od zle sklonosti ogovaranja drugih, jer „tko god ogovara budala je“. (Mudre izreke 10, 18) Ti mržiš ogovaranje (Psalam 50, 19-21) jer ono dolazi iz sebičnog zla koje je u našim srcima (Matej 15, 19). Stoga pomozi mi „kako bih sačuvao svoj jezik od zla i svoje usne od izgovaranja prijevare“ o svakome. (Psalam 34, 13)

Gospodine znam da moj jezik ima potencijal zapaliti požar grijeha (Jakov 3, 5-6) jer sam takve požare i sam zapalio u prošlosti. Isto tako vjerujem da „niti jedan čovjek sam ne može zauzdati svoj jezik“ (Jakov 3, 8).

Trebam pomoć Tvog Svetog Duha kako bih mogao zauzdavati svoj jezik tako da mogu „žeti u pravednosti… ono što sam sijao u miru od onoga tko daje mir“ (Jakov 3, 18)

3. Opusti moj jezik neka govori život.

Gospodine, ja vjerujem da je „nježan jezik drvo života“ (Mudre izreke 15, 4) i da su „usta pravedna izvor života“ (Mudre izreke 10, 11).

Bez obzira na sve, daj da „riječi mojih usta budu ugodne Tebi“ (Psalam 19, 14) i neka one budu hrana i obnova tvojim ljudima.

Gospodine pomozi da „nikakva loša riječ neka ne izlazi iz usta vaših, nego samo dobra, koja pobuđuje na dobro prema potrebi, da dadne milost onima, koji slušaju“! (Efežanima 4, 29)

Gospodine pomozi mi kako da „riječ vaša neka je svagda u milosti solju začinjena, da znate, kako vam treba svakome odgovarati“! (Kološanima 4, 6)

Gospodine, pomozi mi da koristim svoje riječi kako bih ohrabrio druge i kako bi ih moje riječi izgradile, a ne kritizirale. (1. Solunjanima 5, 11)

Gospodine, pomozi mojim očima da jasnije vide nepravdu oko mene. Nakon toga mi pomozi; „otvori moja usta, sudi pravedno i brani prava onih koji su u potrebi“. (Mudre izreke 31, 9)

Gospodine pomozi mi „da ne vraćam zlo za zlo već baš suprotno- da blagoslivljam one koji se prema meni loše ponašaju“ (1. Petrova 3, 9), prisjećajući se kako si ti mene blagoslovio daleko iznad onoga što sam zaslužio. Pomozi mi da ti u potpunosti vjerujem jer Ti si rekao: „Osveta je moja, ja ću je vratiti“. (Rimljanima 12, 19)

PROČITAJTE: Što točno znači da je jezik vatra? (Jakovljeva 3,6)

Gospodine, kada dođe situacija u kojoj nekoga trebam koriti ili ukoravati, pomozi mi da govorim „istinu u ljubavi“ (Efežanima 4, 15) sa „potpunim strpljenjem i u poučavanju“ (2. Timoteju 4, 2)

A kada situacije traže da se izborim za vjeru (Juda 3) pomozi mi da se klonim od nevažnih rasprava, da ne težim svađi nego da prema svima budem ljubazan i da svoje protivnike ispravljam u pristojnosti, u isto vrijeme moleći da im Ti pokažeš „put pokajanju koji vodi do poznavanja Istine“ (2. Timoteju 2, 23-25)

4. Daj mi mudrost i poniznost.

Gospodine, kada ne znam što bih trebao reći, pomozi mi da se dovoljno ponizim, da to priznam i da pažljivo slušam (Jakov 1, 19) te da mudro „gledam kako odgovoriti“ (Mudre izreke 15, 28) i da „ne iznosim besmislice“ (Mudre izreke 15, 2).

Gospodine, kada me drugi ukoravaju, oslobodi me mog obrambenog ponosa i pomozi mi da mogu pažljivo i u poniznosti slušati jer često „to je ljubaznost“ i „ulje za moju glavu“. (Psalam 141, 5)

Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi“. (Mudre izreke 27, 6)

Autor: Jon Bloom; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org