Moli, čekaj, vjeruj!

U nesigurnim vremenima poput ovih, važnije nego išta je uzdati se u Boga. Bog te želi čuti. Moli, čekaj i vjeruj da će odgovoriti.

Jedini koji ima kontrolu nad svime i zna što će se dogoditi sljedeći dan je naš Gospodin Isus Krist. Moramo se moliti, čekati i vjerovati Mu.

Uzdaj se u Gospoda svim srcem! Na svoju razboritost ne oslanjaj se! Misli na njega na svim putovima svojim; i on će ti ravnati staze. (Izreke 3, 5-6)

Dođi u Božju prisutnost

Razgovarajte s Bogom o svim svojim borbama i brigama. Recite Mu kroz što prolazite i zamolite Ga za pomoć. Bez obzira koliko teška bila vaša svakodnevica, tražite da vam da snage da možete sve preživjeti. Također biste Mu trebali zahvaliti za sve što imate, uključujući i “sitnice” poput vode, svježeg zraka, krova nad glavom, ljudi kojima ste okruženi … Zahvalite Mu na obitelji koju imate i hrani na vašem stolu. Držite pogled na Njemu i sve ćete to zajedno proći. Bez obzira za što se molite, znajte da Bog ima u svome srcu najbolje za vas.

“Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.” (Filipljanima 4, 6-7)

Imaj strpljenja

Bog uvijek radi. Uvijek je u pokretu. Čuje vaše molitve i radi na njima. Ne reagira uvijek odmah, ali hoće u Njegov savršen trenutak. Možemo postati nestrpljivi, pogotovo kada postoji toliko neizvjesnosti. Želimo da odmah odgovori na naše molitve. Međutim, u čekanju ćemo rasti i učiti.

Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se. (Izaija 40, 31)

Kad iznova i iznova iznosimo svoje brige Bogu, možemo se umoriti od čekanja. Možemo početi misliti da naše molitve ne idu dalje od stropa. Često nam je želja preuzeti kontrolu i samo “učiniti najbolje što možemo”, iako znamo da Galaćanima 5, 22-23 navodi strpljenje kao plod Duha Svetoga.

Čekanje je uobičajeno iskustvo. Sva vaša braća i sestre u vjeri diljem svijeta znaju kako je čekati na Boga. Razmislite o onima koji su čekali prije vas: Abraham, Mojsije, Job, David, bezbroj proroka … Niste jedini koji ste u čekaonici! Budite strpljivi dok odgovor ne dođe.

Strpite se dakle, braćo, do Dolaska Gospodnjega! Evo: ratar iščekuje dragocjeni urod zemlje, strpljiv je s njime dok ne dobije kišu ranu i kasnu. (Jakov 5, 7)

“Ja sam čekao, čekao Gospoda: on se nagnuo k meni, on je čuo moj vapaj.” (Psalam 40, 1)

Moli, čekaj, vjeruj Bogu

Provest ćete dobar dio života čekajući. Ako ne shvatite kako vjerovati Bogu dok čekate, provest ćete velik dio svog života ne vjerujući Bogu.

Bogu se nikad ne žuri. Vječan je! On promatra i vidi kako i kada ćete Mu vjerovati dok čekate. Problem s čekanjem je taj što naša ljudska priroda i naše društvo kažu: “Ne čekajte! Dohvati stvari što je brže moguće.” To je način na koji funkcionira današnje društvo, ali to je protivno Božjem djelovanju u našem životu, jer Njegov blagoslov dolazi u Njegovo vrijeme kojem može prethoditi dugo čekanje. Propovjednik 3, 11 kaže da Bog “čini sve lijepo u svoje vrijeme.”

Jeste li u vremenu čekanja? U Bibliji postoji obećanje za vas:

“Ja, Jahve … u pravo ću vrijeme izvršiti.” (Izaija 60, 22)

Svijet je čekao tisuće godina da Isus prvi put dođe. I došao je baš u pravom trenutku. U pravo vrijeme – Božje vrijeme. To možete primijeniti na vaše vrijeme čekanja. I znajte da odgoda nije uskraćivanje. Kada mislite da Bog kaže “ne”, možda samo kaže: “Još ne! Hoćeš li mi i dalje vjerovati kroz ovo?” Molite i tražite Njegovu volju dok čekate Njegov odgovor.

“A ja, prema Jahvi ja sam zagledan, čekam na Boga koji spasava, Bog moj mene će uslišati.” (Mihej 7, 7)

To je vrsta vjere koju Bog blagoslivlja!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!