Molitva na Veliku subotu

Molitva na Veliku subotu prilika je da zahvalite Bogu što je dao Svoga Sina da vaši grijesi budu oprošteni. On je žrtva pomirnica.

Velika subota je dan prije Uskrsa. Nakon raspeća, Isus je položen u obližnji grob, a Njegovo tijelo ostalo je tamo cijelu subotu (Matej 27, 59-60; Marko 15, 46; Luka 23, 53-54; Ivan 19, 39-42).

Dan između Isusova raspeća i uskrsnuća bio je dan tuge i šoka, jer su zaprepašteni učenici pokušali shvatiti Judinu izdaju, Isusovo ubojstvo i raspadanje njihovih nada.

Nakon zalaska sunca u petak, glavni svećenici i farizeji posjetili su Poncija Pilata. Ovaj je posjet bio u subotu, jer su Židovi računali da dan počinje sa zalaskom sunca. Tražili su od Pilata stražu za Isusov grob. Sjetili su se da je Isus rekao da će uskrsnuti za tri dana (Ivan 2, 19-21) i željeli su učiniti sve da to spriječe. Kao što znamo, rimski stražari nisu mogli spriječiti Gospodinovo uskrsnuće.

Sutradan, to jest dan nakon Priprave, sabraše se glavari svećenički i farizeji kod Pilata te mu rekoše: “Gospodaru, sjetismo se da onaj varalica još za života kaza: ‘Nakon tri dana uskrsnut ću.’ Zapovjedi dakle da se grob osigura sve do trećega dana da ne bi možda došli njegovi učenici, ukrali ga pa rekli narodu: ‘Uskrsnuo je od mrtvih!’ I bit će posljednja prijevara gora od prve. Reče im Pilat: “Imate stražu! Idite i osigurajte kako znate! Nato oni odu i osiguraju grob: zapečate kamen i postave stražu. (Matej 27, 62-66)

Isusov grob

Ne navodi se što su Isusovi sljedbenici radili dan prije Njegovog uskrsnuća. Taj dan nisu mogli putovati, a žene su otišle na Njegov grob tek sutradan ujutro.

Nema ništa loše u tome da se Velika subota slavi kao takva. Lijepo je razmišljati o tome kako su se učenici morali osjećati – prestrašeno i šokirano, ne znajući da će njihov Spasitelj uskrsnuti sljedeći dan. Također je lijepo uzeti u obzir koliko bi naš vlastiti svijet bio mračan bez Spasitelja Isusa Krista.

Molitva na Veliku subotu

Nebeski Oče, u subotu je Tvoj Sin bio u grobu. Završio je svoj posao. Bio je mrtav i pokopan. U očima većine ljudi izgledalo je kao da je sve gotovo. Ali kao što dobro sjeme posađeno u zemlju ne propadne, već nakon nekog vremena proklija i biljka krene rasti, tako je i Tvoj Sin uskrsnuo i pobijedio smrt.

Hvala Ti, nebeski Oče, što si od postanka svijeta mislio na nas. Uvijek si imao plan izbavljenja od vječne propasti. Iako smo rođeni u grijehu, toliko Ti je stalo do svakoga od nas da si odlučio po svome Sinu sklopiti Novi savez između Tebe i ljudi. I taj je savez potpisan krvlju Tvoga Sina. Hvala Ti što je On platio cijenu za naše grijehe i postao žrtva pomirnica. Hvala Ti što mi, grešnici, po vjeri u sve što je Isus učinio za nas možemo biti pomireni s Tobom i usvojeni u Tvoju obitelj.

Oče, bez Tebe bismo bili kao ovce bez pastira. Bili bismo izgubljeni u ovom grešnom svijetu i nosile bi nas požude tijela, očiju i oholost života. Samo zbog zasluga Tvoga Sina, danas smo Tvoja djeca i baštinici vječnoga života.

Pomozi nam, Oče, dok kročimo kroz život da mudro iskorišćujemo dane, jer su ova vremena zla. Neka nas Tvoj Duh potiče da dolazimo svakodnevno u Tvoju prisutnost i hranimo se iz Tvoje Riječi. Neka nam ukazuje gdje se trebamo mijenjati i koje loše stvari trebamo odbaciti. Pomozi da budemo spremni do dana kad nas odlučiš pozvati k Sebi ili Dana Tvoga ponovnog dolaska na ovaj svijet. Amen.

Molitva na Veliku subotu se moli u subotu prije uskrsne nedjelje. Ako želite blagoslov u iščekivanju Isusovog uskrsnuća, možete ju izmoliti ili neka vam posluži kao primjer vaše osobne molitve.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!