Muči li vas nesanica? Možda su krive ove namirnice!
Foto: People photo created by jcomp - www.freepik.com

Ako vas muči nesanica, moguće je da su krive neke od namirnica koje konzumirate nekoliko sati prije nego što legnete u krevet.

Iako znamo da kofein i obilni, jaki obroci mogu utjecati na naše uspavljivanje i učiniti da postanemo “noćne ptice”, na tu listu morate dodati još nekoliko namirnica za koje niste znali da mogu utjecati na pojavu nesanice.

Evo o kojim je namirnicama riječ i zašto nam one ne daju da spavamo.

Crna čokolada

Upoznati ste s činjenicom da espreso pred odlazak na spavanje nije dobra ideja, ali jeste li znali da ni crna čokolada nije? Iako je bogata antioksidantima, crna čokolada sadrži i kofein – stimulant koji podiže budnost – što nije ono što vam je potrebno za opuštanje. Što je više postotka kakaa u čokoladi, to ona ima više kofeina.

PROČITAJTE: Nesanica: Kako Bog može pomoći?

Juha iz vrećice

Brinuti se o hidratizaciji je suština dobrog zdravlja, jer u suprotnom dehidratacija može učiniti vaša usta i nos suhim, zbog čega ćete krhkati, imati grčeve i tako dalje. Zato trebate izbjegavati hranu s visokim sadržajem soli, kao što je svaka juha iz vrećice, zaleđeni obroci, čips i orašasti plodovi. Umjesto njih, konzumirajte krastavac, grejp ili lubenicu.

Sos od rajčice

Pasta sa sosom od rajčice je jedan od omiljenih izbora mnogih za večeru, ali ako pred spavanje osjetite žgaravicu – znajte da je to od nje. Sos na bazi rajčice, kao i citrusno voće sadrže dosta kiselina, zbog čega se mogu vratiti u jednjak kada želudac počne probavljati.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može izazvati refluks koji se može pogoršati kada legnete. Zato izbjegnite jaku začinjenu hranu koja neće odgovarati vašem želudcu.

Alkohol

Možda mislite da vam jedna čaša vina ne može naškoditi i izazvati mamurluk, ali budite sigurni da se može poigrati s vašim odlaskom na spavanje. Konzumiranje alkohola može izazvati buđenje tijekom noći, ali i hrkanje. Zato, izbjegnite konzumiranje bilo kakvog alkohola uz večeru, ali i pred samo spavanje.