NaslovnicaŽivot7 načina da budete hrabri

7 načina da budete hrabri

Bog ne želi da strahujete i budete tjeskobni. Želi da budete hrabri! Donosimo kako to možete biti!

Divimo se pričama o hrabrim ljudima iz Biblije. Divimo se Abramu što je napustio svoju domovinu kako bi slijedio Boga, kao i Mojsiju što je došao pred faraona s Božjim zahtjevom: “Pusti moj narod!” Volimo čuti kako mladi David izlazi u susret moćnom Golijatu.

Hrabrost je uvijek bila neophodna osobina među Božjim narodom. Borba za pravednost u društvu koje se prilagođava zlu zahtijeva hrabrost. Za širenje pravog evanđelja Isusa Krista u kulturi koja želi reći da je prihvatljiva bilo koja religija, potrebna je hrabrost. Odanost Isusu Kristu u svijetu koji je često protiv Njega zahtijeva hrabrost.

Pavlova optužba upućena njegovim prijateljima u Korintu odnosi se na sve nas. I ona glasi: “Bdijte postojani u vjeri, muževni budite, čvrsti.” (1. Korinćanima 16, 13).

7 načina da budete hrabri

Vjerujem da ćete, dok budete tražili Boga i primjenjivali ovih sedam ključeva u svom životu, početi doživljavati hrabrost i povjerenje koje je Bog stavio u vas.

1. Znajte da ste voljeni

Prva i najvažnija stvar je znati da vas Bog bezuvjetno voli (vidi Rimljanima 5, 8). Čak i ako niste bili voljeni na pravi način kao dijete, od Boga možete dobiti svu ljubav i prihvaćanje koje trebate.

Bog daje svoju ljubav kao besplatan dar koji možemo neprestano primati. Potičem vas da učinite korak vjere i kažete: “Bog me voli bezuvjetno i ja primam Njegovu ljubav!” Poput mene, možda ćete to morati izgovoriti stotinu puta na dan, ali zato ćete biti radosni zbog te istine. Bog vam čuva leđa i podupire vas svojom moćnom rukom.

2. Odbijte živjeti u strahu

Kada pokušavamo hodati u vjeri, Sotona se koristi strahom da nas zaustavi. To može biti strah od neuspjeha, osude, kritike ili bilo čega. No, ako ne donesemo čvrstu odluku da se “ne bojimo”, nećemo moći ići naprijed. Hebrejima 10, 38 kaže da trebamo živjeti po vjeri. Sve osjećaje donesite Bogu i vjerujte da vas vodi!

3. Ne budite negativni

Biti negativan i hrabar ne idu zajedno. Kao ulje i voda, ne miješaju se. Biti negativan otvara vrata mnogim problemima i razočarenjima, što potpiruje vatru za još više negativnosti. Na primjer, mnogi ljudi očekuju da će se dogoditi loše stvari i to nazivaju “realnim”. Ali Rimljanima 8, 28 kaže da Bog čini da sve radi zajedno za naše dobro. Istina je da će vam vjera u Božju Riječ i zadržavanje pozitivnog stava promijeniti život na bolje.

4. Nastojte se oporaviti od neuspjeha

U ovom životu doživjet ćemo padove. Važno je da se nikada ne prestajemo truditi. Kao što Filipljanima 3, 13 kaže, otpustite ono što je bilo i krenite prema onome što je ispred vas. Vaša prošlost nema moć nad vama, ako joj vi ne date moć. Kada pogriješite, predajte to Bogu i nastavite dalje.

PROČITAJTE: Molitva za obeshrabrene

5. Izbjegavajte usporedbe

Koliko god bili talentirani, pametni i uspješni, uvijek postoji netko tko nam se čini boljim. Ali Bog ne želi da se natječemo ili uspoređujemo s drugima (vidi 1. Korinćanima 12, 12-27). On želi da budemo uvjereni u Njegovu ljubav prema nama – i zahvalni za darove, talente i vještine koje nam je dao. Kao rezultat toga, naučit ćemo istinski cijeniti talente i sposobnosti drugih te uživati ​​u onome što nam je Bog povjerio.

6. Odbacite “što ako”

Osjećaj straha može biti jednako razoran. Ako stalno razmišljamo “što ako”, očekujući nešto negativno da nam se dogodi, dajemo Sotoni otvorena vrata da izazove pustoš u našim životima. Istina je da vas je Bog izabrao da budete Njegovo dijete i obećao je da će se pobrinuti za vaše potrebe (vidi Efežanima 1, 4-5; Matej 10, 31).

7. Krenite u akciju

Ako imate želju od Boga koja gori u vama i čini se da neće nestati … nemojte sjediti prekriženih ruku; iskoračite u vjeri i saznajte što Bog ima za vas! S druge strane, ako ne znate što učiniti, pretražite svoje srce i zapitajte se što Bog želi da učinite – i onda to učinite. Ako pogriješimo, to nije kraj svijeta. Zapamtite da, budući da Krist živi u vama, imate sve što je potrebno za pobjedu!