NaslovnicaDuhovnost3 načina da se ne uznemiruje vaše srce

3 načina da se ne uznemiruje vaše srce

Brige i problemi su dio života. Isus nam poručuje da im ne dopuštamo da muče naša srca. Koja su 3 načina da se ne uznemiruje vaše srce?

Često čujemo kako ljudi kažu: “Živimo u nemirnim vremenima.” Obično slijedi nastavak: “Gospodine, dođi brzo.” Te izjave nisu lažne. Ali, s druge strane, zaboravljamo Njegove riječi: “Neka se ne uznemiruje vaše srce” (Ivan 14, 1).

Kao vjernici, možemo gledati na Isusov povratak s velikim i radosnim iščekivanjem. Mir nije samo buduće obećanje. Isus je rekao svojim učenicima: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” (Ivan 14, 27). Nije rekao: “Mir ću vam jednom dati.” Obećava mir ovdje i sada.

Je li to mir koji nam pomaže da izdržimo nevolje koje svakodnevno trpimo? Čini se da su nevolje dio života. Muče nas velike i male stvari, ali Isus nam poručuje da ne dopuštamo da muče naša srca.

3 načina da se ne uznemiruje vaše srce

Kako možemo imati mir usred svake nevolje? U nastavku su tri načina da se “ne uznemiruje vaše srce”.

1. Oslonite se na Duha Svetoga da vas nauči miru kad se vaše srce uznemiri

Isus je u Ivanu 14 rekao svojim učenicima da će ih napustiti. Pokušavali su shvatiti tko, što, gdje, kada i zašto. Izjava o Njegovom odlasku i ostanku bez Njega bila je dovoljna da ih uništi. Ali Isus je rekao: “Mir vam svoj dajem.” Taj dar su primili od Duha Svetoga. Duh Sveti ih je naučio i podsjetio na stvari koje im je Isus rekao.

To isto obećanje vrijedi i za nas. Duh Sveti će raditi u našem životu donoseći mir usred nevolje. Trebamo Ga da nas nauči miru. Često želimo sami poduzeti neke korake kako bi se smirili. Ali pronalazak mira nije naš vlastiti posao. Potreban nam je Duh Sveti da djeluje u našim srcima i umovima da nas nauči miru.

2. Kada se uznemirite, odmah molite

Jedan od najzdravijih načina na koji možemo olakšati naša uznemirena srca je moliti. Molitva je način da Isusu iznesete svoje strahove. Ne morate se zadržavati zbog stvari koje vas brinu. Možete slobodno i uvijek s Njim podijeliti ono što nikad ne biste izgovorili naglas.

Da, On već zna što mislite, ali želi da donesete vaš teret pred Njegove noge. A da biste ga položili do nogu, morate ga zapravo podijeliti. Možda ćete se opet i opet vraćati molitvi zbog iste brige. To je dobra stvar. Istina je da se molimo za nešto i puštamo da tamo ostane, pred Isusovim nogama. Ali normalno je da ta stvar opet dođe u misli i krene divljati. Moli se onoliko često koliko trebaš, ma gdje bio.

3. Upotrijebite Božju Riječ da biste se podsjetili Božjih obećanja

Ako vjerujemo da je Biblija Božja Riječ, dana kako bi nam pokazala kako biti poput Isusa, trebali bismo je često koristiti. Nikako ne bismo trebali samo misliti: “Bog će se brinuti i osigurati sve za mene.” Trebamo znati kako obećava da će se brinuti za nas i pružiti nam Njegovo najbolje.

Najveća obrana od briga je živa Božja Riječ. Naš se um obnavlja putem Riječi. Njome čistimo i oslobađamo naše misli od neistina koje izmišljamo u vlastitom umu ili onoga što nam drugi kažu da vjerujemo. Zato je Bog pozvao svoj narod da utisnu Njegovu Riječ u svoja srca i svoje duše (Ponovljeni zakon 11, 18).

Božja Riječ je moćna. Da bi ta moć bila aktivna u našem životu, moramo je ponajprije znati. Pokušajte što više pamtiti. U trenucima nevolja i brige, bit ćete spremni obnoviti svoje srce govoreći Riječ sebi.

Nažalost, dok smo na zemlji, naša srca se brinu i muče. Je li to dio života? Da. Ali, jednog dana, kad se Isus vrati, bit ćemo oslobođeni svih nevolja. Ne moramo čekati taj dan da bismo uživali Njegov mir. Možemo ga iskusiti već sada.

PROČITAJTE JOŠ: