8 stvari koje uzrokuju naglo debljanje, a možda ih niste svjesni

Naglo debljanje ne mora uvijek biti povezano s pretjeranim unosom hrane, niti s nedostatkom tjelovježbe. Postoje i drugi uzroci zbog kojih se možete debljati. 

Ako pazite na prehranu i svakodnevno kretanje, a ipak ste se naglo udebljali, nešto nije u redu. Naravno, nije problem ako se radi o pokojoj kili viška, ali može se raditi o zdravstvenom problemu koji je spreman eksplodirati.

8 stvari koje mogu uzrokovati naglo debljanje

Najsigurnije je posavjetovati se s liječnikom, no u međuvremenu donosimo osam uzroka koji mogu biti krivi za naglo debljanje. 

1. Štitnjača

Naglo debljanje mogu uzrokovati problemi sa štitnjačom. Ako ste primijetili neke nagle promjene u tijelu – poput izmorenosti, suhe kože i prorijeđene kose, moguće je da se radi o hipotiroidizmu.

To je poremećaj štitnjače pri kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Štitnjača je važna jer regulira sve ostale hormonalne procese u tijelu, a kada ne funkcionira pravilo, poremeti se cijeli sustav.

Ako dođe do poremećaja rada štitnjače, u ovom slučaju smanjenog rada, događa se usporavanje metabolizma, što dovodi do smanjene potrošnje energije u tijelu, a time i do debljanja, piše Health.

Jedna od osam žena tijekom života doživi poremećaj rada štitnjače. Ostali su simptomi: slabost u mišićima, stalan osjećaj hladnoće, nadutosti i zatvor. Ako liječnik postavi dijagnozu hipotiroidizma, vjerojatno će propisati lijekove.

2. Policistični jajnici

Naglo debljanje mogu uzrokovati i problemi s jajnicima. Sindrom policističnih jajnika se događa kada jajnici prekomjerno proizvode hormone.

Događa se kada dođe do poremećaja ravnoteže seksualnih hormona estrogena i testosterona (koji su prisutno kod oba spola), a što dovodi do raznih posljedica, poput neredovitih mjesečnica, akni, čak i naglog debljanja.

Ovaj poremećaj pogađa oko 10% žena, a utječe i na funkcioniranje inzulina u tijelu. Ovo, pak može dovesti do naglog debljanja zato što tijelo ne troši koliko bi trebalo, već pohranjuje energiju.

Iako za ovaj poremećaj nema lijeka, postoje terapije koje olakšavaju simptome i život.

Depresija može uzrokovati naglo debljanje
Foto: Pexels

3. Depresija i tjeskoba

Depresija i tjeskoba često dovode do hladnjaka. To je prirodni način nošenja s ovim emotivnim stanjima. Pokoji čips, čokolada s vremena na vrijeme može dovesti do naglog debljanja.

Pomiješano s lošim emotivnim stanjem, možda ni ne primijetite da ste se naglo udebljali, zbog čega se debljanje nastavlja sve dok se ne možete ‘prepoznati’.

4. Predmenopauza i menopauza

Kako će predmenopauza i menopauza izgledati uvelike ovisi o genetici. Ako vas zanima koje ćete promjene doživjeti, najbolje je upitati svoju majku. Međutim, neki su simptomi svima zajednički, zbog uloge hormona. Tjelesni se hormonalni ciklus poremeti što, ponovno, može dovesti do naglog debljanja. U takvom slučaju potrebno je mijenjati životne navike.

Cushingov sindrom debljanje
Foto: Unsplash

5. Cushingov sindrom

Kortizol se često naziva hormonom stresa, a tijelo ga otpušta kada se nađe u psihološki i tjelesno stresnim situacijama. Međutim, ako tijelo proizvodi previše kortizola tijekom dužeg razdoblja, može se razviti tzv. Cushingov sindrom. Jedna od nepoželjnih posljedica je i naglo debljanje na trbuhu i u licu. 

Ako iz bilo kojeg razloga uzimate steroide i steroidne preparate, skloniji ste razviti ovu bolest. Ona se može liječiti, no to ovisi o slučaju i to procjenjuje liječnik.

6. Tumor jajnika ili maternice

Neki tumori mogu biti uzroci naglog debljanja. Nedavno je u Singapuru jednoj ženi izvađen tumor maternice težak 35 kilograma. Slučaj je ekstreman, ali ukazuje da naglo debljanje, u nekim slučajevima, može biti rezultat stranog tijela. 

Ovim debljanja, simptomi tumora jajnika ili maternice mogu biti bolovi u leđima, bolni snošaj, vaginalno krvarenje.

7. Lijekovi mogu uzrokovati naglo debljanje

Prije nego počnete piti kakvu terapiju, informirajte se o svim nuspojavama. Lijekovi za liječenje psiholoških poremećaja, naročito za depresiju i bipolarni poremećaj, često uzrokuju naglo debljanje. Iako snižavaju depresiju, povećavaju želju za jelom. 

Lijekovi za visok krvni tlak također mogu uzrokovati naglo debljanje, kao i uzimanje inzulina.

Nesanica i naglo debljanje
Foto: Unsplash

8. Nesanica

Nesanica može biti kriva za debljanje. Ako ne spavate dovoljno, tijelo pokušava nadomjestiti energiju preko jela. Stoga je moguće da ćete pribjegavati grickalicama i dovesti se do naglog debljanja.

Osim toga, nedovoljno sna uzrokuje poremećaje tjelesnih ciklusa, a time i lošije prehrambene navike. Nadalje, ono može dovesti do skoka leptina koji je hormon koji šalje signal za glad.

Kao što prethodno naveli, naglo debljanje nije samo rezultat prejedanja, niti slabog fizičkog kretanja. Možda su i kod vas krivi spomenuti uzroci. Ako jesu, bilo bi dobro promijeniti životne navike ili se obratiti liječniku.

PROČITAJTE JOŠ: