Koji je najbolji položaj za molitvu?

Mnogi se pitaju postoji li najbolji položaj za molitvu? Je li bolje moliti stojeći, klečeći ili ležeći da bi Bog uslišio našu molitvu?

Molitva je razgovor s Bogom. Ne samo govorenje, nego i slušanje. Molitva je prepoznatljiva oznaka kršćanina; kršćanin moli jer vjeruje da Bog postoji, sluša i da Mu je stalo.

Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. (Efežanima 6, 18)

Biblija potiče kršćane da se mole bez prestanka, a to zahtijeva različite položaje za molitvu – nitko ne može ostati u samo jednom položaju cijeli dan!

Najbolji položaj za molitvu

U Bibliji možemo vidjeti ljude koji se mole u različitim položajima: stojeći (Postanak 24, 12-14), podignutih ruku (1. Timoteju 2, 8), sjedeći (Suci 20, 26), klečeći (Marko 1, 40)
s pogledom prema gore (Ivan 17, 1) …

Isus je rekao da molitva treba biti dio našeg svakodnevnog života. On kaže: “Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani.” (Matej 6, 5-7)

Dakle, od nas se očekuje da se molimo Bogu, a ne da bismo impresionirali ljude. On uči da je najbolje moliti ponizno i ​​često nasamo s Bogom. Možemo se služiti jednostavnim i iskrenim riječima, kao kada malo dijete razgovara sa svojim ocem. U Mateju 6, 8 imamo utjehu i ohrabrenje da Bog već zna što nam treba, ali ipak želi da s Njim razgovaramo o tome.

Glavna stvar je moliti se!

Možete moliti u bilo kojem položaju, bilo kada i bilo gdje. Možete moliti javno, privatno, tiho … Možete klečati, stajati, sjediti, ležati ili čak moliti dok vozite.

Glavna stvar je moliti se!
Foto: Unsplash

Možete moliti otvorenih ili zatvorenih očiju! Neki misle da će Gospodin možda lakše čuti naše molitve ako se izgovaraju u crkvi. Ali to nije nužno točno. Daniel se molio u lavljoj jami. David se molio u polju. Jonina molitva čula se iz utrobe ogromne ribe! Nije važno gdje se nalazite – samo molite!

PROČITAJTE: 4 jednostavna savjeta kako se moliti Bogu

Molitva nije čarobna formula koja nam pomaže da dobijemo ono što želimo. Ne moramo klečati pred Bogom da se ne naljuti. Ne moramo recitirati prave riječi s pravim tonom kako bismo Ga naveli da obrati pozornost. Možemo razgovarati s Bogom s vjerom da nas On čuje. Filipljanima 4, 6–7 govori nam da ne budemo tjeskobno zabrinuti, da molimo o svemu i da molimo zahvalna srca. Trebamo jednostavno odgovoriti na Isusov poziv: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti” (Matej 11, 28). Možemo doći k Bogu baš onakvi kakvi jesmo, bez pretvaranja.

“Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.” (1. Samuelova 16, 7)

Lažna religija stavlja naglasak na vanjsko ponašanje, dok se pravo kršćanstvo brine za srce. A iskrenu molitvu karakterizira stav poniznosti pred Bogom, a ne tjelesno držanje osobe koja moli.