Namirnice pune aditiva su uglavnom ona gotova jela koja kupite u trgovini. Iako vam se možda čine da su zdrave, trebate ih izbaciti iz prehrane.

Često nakon posla nemate vremena pripremiti večeru, ili spremiti ručak za sutradan? U tim slučajevima većina ljudi se okreće kupovini gotovog jela, spakiranih salata ili pire krumpira iz vrećice.

Iako su ti obroci ukusni, nisu uvijek toliko zdravi kao što vi mislite, a nutricionisti tvrde da neki od njih mogu biti vrlo štetni za zdravlje.

Za pripremu mnogih zdravih jela je potrebno samo 20 minuta. Naravno jednostavnije je kupiti gotovu hranu, ali nutricionisti upozoravaju na opasnosti toga.

Ove namirnice pune aditiva trebate izbjegavati u širokom luku:

Salata s tunjevinom ili piletinom

Salata s tunjevinom iz trgovine
Foto: Pixabay

Iako nas ova salata asocira na svjež i zdrav obrok, problem s ovakvim salatama jeste to što sadrže dosta majoneze i drugih masnih preljeva. Mnogo bi zdravije bilo pojesti samo komadić mesa i neslano povrće uz to bez ulja i umaka.

Instant pire krumpir

Instant pire krumpir nije nimalo zdrav
Foto: Pixabay

Krumpir je sam po sebi pun ugljikohidrata i lako se možete udebljati od pretjeranog konzumiranja, ali pire u prahu ima previše začina, konzervanasa i aditiva, koji mogu opteretiti. Zdrava verzija ovog obroka bi mogao biti pire od cvjetače.

VIDI OVO: Nezdrave namirnice i pića koje svaka osoba treba izbjegavati

Pečena piletina

Pečena piletina je puna masti
Foto: Pixabay

Iako je pečena piletina vrlo ukusan obrok, niste ni svjesni toga koliko je masno meso koje kupujete. Unaprijed pečena piletina ima mnogo više kalorija od one koju kupite u svježem obliku, pa je sami pripremite.

Također zbog previše masti i ulja u kojem se ta piletina peče, konzumiranjem iste povećavate rizik od razvijanja srčanih bolesti.

Smoothie i proteinski napici

Smoothie je pun šećera
Foto: Pixabay

I jedno i drugo su zdrave opcije i bogati izvori vitamina, ako ih sami pripremite. Međutim, vjerojatno ste primijetili da su kupovni napici ovog tipa znatno ukusniji. To nije slučajno budući da neki on njih sadrže u sebi više šećera od jednog komada torte.

Sigurnije bi bilo da sami napravite svoj vitaminski napitak, jer tako sigurno znate što se nalazi u njemu.

Sendviči

Kupovni sendvič
Foto: Pixabay

Tko ne voli dobar sendvič? Problem je samo u tome što gotovi sendviči koji se često prodaju u restoranima brze hrane mogu biti od nekvalitetnog mesa, a sam kruh je obično pun šećera i drugih aditiva.

Naravno kod kuće je moguće pripremiti zdraviju verziju s crnim kruhom i više povrća, ali on već nije toliko ukusan kao kupovni.

VIDI OVO: 20 najopasnijih namirnica za vaše zdravlje

Suši

Suši iz trgovine
Foto: Pixabay

Riba, riža i povrće – ništa od toga ne goji. To je točno, međutim, pitanje je kada je pripremljen losos koji se nalazi u tim malim japanskim zalogajima.

Ako ste ljubitelji ovog orijentalnog jela, tada bolje posjetite restoran povremeno, nego da jedete “instant” suši iz prodavaonice.