Cvjetača kao lijek može obraniti tijelo od upala, pomaže u borbi protiv raka i još puno toga. Donosimo sva ljekovita svojstva cvjetače na jednom mjestu.

Cvjetača je postala vrlo popularno povrće, čak je našla mjesto u neobičnim jelima kao što su pahuljice i pizza. Možda vas njezina popularnost iznenađuje, ali kada je riječ o njezinom nutritivnom profilu, ona zaista ima smisla.

Donosimo ljekovita svojstva cvjetače, odnosno sedam razloga zašto biste ju trebali uvrstiti u svoju prehranu. 

Cvjetača je prirodni lijek zbog bogatstva nutrijenata

Cvjetača kao lijek sadrži mnoštvo nutrijenata. Samo jedna šalica svježe cvjetače pokriva 75% dnevne preporučene doze vitamina C. Uz to što je odličan za imunitet, vitamin C je jako važan i za DNK i stvaranje kolagena i seratonina (hormona sreće koji je odgovoran i za dobar san). 

Cvjetača također sadrži 20% DPD vitamina K koji je važan za kosti te može spriječiti lomove. Sadrži i 10% DPD kolina koji igra ulogu u spavanju, pamćenju, učenju i pokretanju mišića. Ima i manje količine drugih važnih nutrijenata uključujući vitamine B, fosfor, mangan, magnezij i kalij. 

Cvjetača može obraniti tijelo od upala

Bioaktivni spojevi u cvjetači su odlični za borbu protiv upala. Cvjetača je bogata antioksidantima koji sprječavaju oksidativni stres koji se javlja kada postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala koji štete stanicama i sposobnosti tijela da se bori protiv njih što dovodi do preuranjenog starenja i povećanog rizika od bolesti. 

Cvjetača pomaže u borbi protiv raka i srčanih bolesti

Cvjetača spada u porodicu biljaka u kojoj se nalaze kelj, brokula, kupus i bok choy. Pomaže smanjiti rizik od srčane bolesti i raka. 

Svo povrće iz te porodice sadrži prirodne spojeve koji štite krvne žile koje su podložne upalama te na taj način štite vaše srce. Zbog toga je, među ženama, povećano konzumiranje navedenog povrća povezano sa smanjenim rizikom od ukrućivanja arterija. 

Prirodni spojevi u cvjetači i drugom povrću iz iste obitelji mogu pomoći zaustaviti rast i razvoj stanica raka. Istraživanje je povezalo unos povrća kao što je cvjetača sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, raka i smrti od drugih uzroka, zbog čega je cvjetača vrlo moćna namirnica. 

Ljekovita svojstva cvjetače
Foto: Unsplash

Pomaže u borbi protiv starenja

Neka istraživanja pokazuju da prirodne tvari u cvjetači mogu utjecati na gene na način koji usporava proces starenja. Ti isti spojevi ujedno štite mozak i živčani sustav te usporavaju kognitivno opadanje koje dolazi s godinama. 

Pomaže pri čišćenju tijela od toksina

Prirodni spojevi u cvjetači povezani su sa detoksikacijom. Detoksikacija se odnosi na deaktivaciju potencijalno opasnih kemikalija koje se onda brže izbacuju iz tijela. 

Cvjetača je bogata vlaknima

Cvjetača sadrži oko 12 grama vlakana na glavicu srednje veličine te je odlična za probavno zdravlje i rad crijeva dok hrani dobre bakterije u utrobi koje su povezane s upalama, imunitetom i raspoloženjem. 

Jako je važno napomenuti da je cvjetača FODMAP namirnica zbog čega kod nekih može uzrokovati probavne poteškoće, napose kod osoba s dijagnosticiranim sindromom iritabilnog crijeva.

FODMAP namirnice su ugljikohidrati koji se loše apsorbiraju iz probavnog sustava u krv te se brzo fermentiraju u utrobi. To može dovesti do plinova koji dovode do nadutosti, bolova i grčeva. Ako imate osjetljiv probavni sustav ili niste naviknuli jesti mnogo vlakana, moguće su manje probavne poteškoće ako unesete više cvjetače u svoju prehranu. 

Cvjetača je dobra za mršavljenje

Zbog vlakana koje sadrži cvjetača je vrlo zasitna namirnica te odgađa pojavu gladi i pomaže regulirati količinu šećera i inzulina u tijelu. Jedna šalica svježe cvjetače sadrži oko 100 ml vode zbog čega duže ostajete siti. Jedenje cvjetače umjesto bijele riže može smanjiti unos kalorija. 

Za usporedbu: oko 100 grama cvjetače u obliku riže sadrži 25 kalorija i 1 gram ugljikohidrata dok ista porcija kuhane bijele riže sadrži oko 150 kalorija i 30 grama ugljikohidrata. 

Kako jesti cvjetaču? 

Mnogo je načina za koje možete uklopiti cvjetaču u vašu prehranu. Možete su dodati napitcima, jesti ju kao rižu, dodati ju u bilo koje kuhano ili pečeno jelo, skuhati ju, posuti maslinovim ulje, paprom i češnjakom uz dodatak drugih namirnica. Mogućnosti su gotovo neograničene. 

Cvjetača može biti bijela, ljubičasta, narančasta i zelena. Miješanjem različitih vrsta vaše tijelo dobiva više antioksidanata. Možete ju čak koristiti i za razne deserte. Budite kreativni i uživajte. 

PROČITAJTE JOŠ: