7 navika koje morate prestati raditi ako želite duži život

Voljeli biste duže živjeti? Zdravlje vam u tome pomaže, a mi donosimo 7 navika koje morate prestati raditi ako želite duži život.

Postoji niz stvari koje možete odlučiti učiniti kako biste “usporili” svoj biološki sat i živjeli dulje, bilo da imate 20 ili 60 godina. Zapravo, istraživanja su pokazala da nikada nije kasno za usvajanje zdravih navika.

7 navika koje morate prestati raditi ako želite duži život

Postoji nekoliko stvari koje izrazito utječu na životni vijek. Ne brinite, nije ih teško izbjeći, a evo i koje su …

1. Prestanite pušiti

Ako ste pušač, znate koliko prestanak pušenja može biti težak. Ali evo inspiracije: upotreba duhana i dalje je najčešći uzrok smrti koji se može spriječiti. Neke procjene ukazuju na to da vam pušenje može oduzeti desetljeće života.

Istraživanja otkrivaju da se krvni tlak i cirkulacija poboljšavaju ubrzo nakon prestanka pušenja, a rizik od dobivanja raka smanjuje se svake godine nakon toga.

Imajte na umu da će i članovi vaše obitelji imati koristi od boravka bez duhana, jer više neće biti izloženi opasnom pasivnom pušenju.

1. Prestanite pušiti
Foto: Pixabay

2. Prestanite jesti pretežno prerađenu hranu

Nitko vam ne mora reći da morate paziti što jedete. Prerađena hrana može biti opasna, jer uz preradu dolazi i do povećanja dodanog natrija, više zasićenih masti, više šećera i manje vlakana. Rezultat? Više kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, raka i dijabetesa .

3. Prestanite biti mrzovoljni

Smijanje može biti veliki poticaj za zdravlje. Ljudi koji se više smiju imaju 35% veću vjerojatnost da će živjeti duže od onih koji su uvijek mrzovoljni.

4. Prestanite mirno sjediti

Ako mislite da nemate vremena za tjelovježbu, razmislite o ovome: 15 minuta vježbe umjerenog intenziteta svaki dan pomoglo je ispitanicima da žive još tri godine. Rezultati su vrijedili čak i za one sa zdravstvenim problemima, poput kardiovaskularnih bolesti, i za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje nisu smršavile svojom aktivnošću.

Brzo hodanje bila je jedna od vježbi “umjerenog intenziteta” citiranih u studiji. Možda ćete se morati svjesno potruditi da to uvrstite u svoju dnevnu rutinu, ali 15 minuta aktivnosti za dodatne tri godine života zvuči odlično za dugovječnost.

4. Prestanite mirno sjediti
Foto: Pixabay

5. Izbjegavajte stres

Poput ljutnje, stres utječe na vaše tijelo i može vam zapravo skratiti život. Pokušavajući smanjiti stres, dugoročno možete poboljšati svoje zdravlje, a u međuvremenu i kvalitetu života.

Izrazito stresne situacije kod muškaraca skraćuju život za 2,8 godina, a kod žena za 2,3 godine. Stres izaziva imunološki odgovor u tijelu koji povećava rizik od srčanih bolesti i tumora. Također, otkriveno je da stres uzrokuje gubitak pamćenja i kod mlađih od 50 godina, piše hr.n1info.com.

6. Prestanite s alkoholom

Umjereno pijenje obično nije problematično. Brojna istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija alkohola nije veliki rizik za vaše zdravlje. Međutim, pokazalo se da pretjerana konzumacija alkohola smanjuje životni vijek osobe za oko 20 godina. Zapravo, alkoholizam vam može oduzeti više od 20 godina života ako imate dodatne zdravstvene probleme poput dijabetesa. Oštećenje mozga, bolesti jetre i gastrointestinalno krvarenje mogu dovesti do mnogo ranije smrti za osobe koje piju previše.

Alkohol je, kada se zloupotrebljava, otrov. Osim nesreća i ozljeda povezanih s opijanjem, alkohol također povećava rizik od ciroze, bolesti jetre i raka jetre, grkljana, ždrijela, jednjaka i dojke.

7. Nemojte premalo (previše) spavati

Jedno je istraživanje pokazalo da se očekivano trajanje života značajno smanjuje kod ispitanika koji u prosjeku spavaju manje od pet ili više od devet sati po noći. Kronični nedostatak sna povezan je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta raka, demencije, kognitivnih i memorijskih problema, debljanja i rane smrti. Neka istraživanja pokazuju da bi i previše sna moglo biti problematično. Predugo spavanje može biti znak drugih tjelesnih bolesti, od dijabetesa do depresije.

Istraživanje je također pokazalo da nam je za optimalno funkcioniranje potrebno u prosjeku osam sati.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!