Ne gledajte na poteškoće kao na prepreke

U Bibliji čitamo o ljudima koji su uz Božju pomoć svladali prepreke. I mi možemo isto iskusiti. Zato ne gledajte na poteškoće kao na prepreke.

Ljudi širom svijeta prolaze kroz poteškoće. Život u današnjem svijetu je kompliciran i neuredan i poteškoće je ponekad nemoguće zaobići.

Priča o Davidu i Golijatu jedna mi je od najdražih u Bibliji. Istinita je to priča o dječaku kojega otac nije baš cijenio, a koji je trebao postati izraelski kralj. Dok je kralj Šaul bio isključen iz izraelskih bitaka, pastir David pazio je na stado svoje obitelji. Ali tada je poslan da odnese hranu svojoj braći koja su se borila u izraelskoj vojsci. Vjerovao je u snagu Jahve, jedinog istinskog Boga, David je bio zabrinut što nitko u vojsci nije bio spreman boriti se s Božjim neprijateljima. Tako se budući kralj javio da se suoči s Golijatom, ne zbog nagrade koja je obećana pobjedniku, već zbog prilike da sudjeluje u Božjoj stvari protiv Njegovih neprijatelja. Kao što je poznato, David je Golijata pobijedio koristeći jednostavna pastirska oružja: praćku i nekoliko kamena (1. Samuelova 17).

Ne gledajte na poteškoće kao na prepreke

Možda se i vi, poput Davida, suočavate s nekim divom. To je neki veliki problem i, kako dani odmiču, postaje sve veći i veći i izruguje vam se. Ovaj je div, ako želite, bilo tko ili bilo što što vas želi kontrolirati, povrijediti, uništiti ili mučiti u životu. Ali morate se podsjetiti istine: Bog je veći od vašeg diva. On je veći od svakog vašeg problema.

Ako razumijete i vidite Boga onako kako biste trebali, tada ćete vidjeti svoje probleme onakvima kakvi jesu. Ako imate velikog Boga, onda imate malih problema. A ako imate velikih problema, imate li onda malog Boga?

Bogu ništa nije previše teško

Bez obzira koliko je velik vaš problem ili koliko se čini nemogućim da se riješi, znajte da Bogu ništa nije previše teško. Jeremija 32, 27 kaže:

“Gle, ja sam Jahve, Bog svakoga tijela! Meni ništa nije nemoguće!”

Kada se suočite s preprekom, nemojte se usredotočiti na to koliko je velika – usredotočite se na to koliko je moćan vaš Bog. To vam pomaže da promijenite svoju perspektivu da se sve prepreke mogu riješiti uz Božju pomoć. Bog će vam pomoći da srušite tog diva ispred sebe. Molitva je najbolji način komunikacije s Njim. Možemo razgovarati s Njim o svemu i svačemu. Bog želi da se otvorite za svoje strahove, sumnje i tjeskobe kako bi vam mogao pomoći da ih prevladate.

Bog zna našu situaciju. Svjestan je što trebamo i kada to trebamo. Kada se borimo, možemo osjećati da Ga nema nigdje na vidiku. Možda nećemo čuti Njegov glas ili osjetiti Njegovu prisutnost, ali On je s nama!

“Odvaži se i budi hrabar! Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.” (Jošua 1, 9)

Ako vidite Boga u Njegovoj moći, Njegovoj slavi i Njegovoj sposobnosti da vam pomogne, tada ćete svoj problem vidjeti s pravom perspektivom.

PROČITAJTE JOŠ: