Što znači biti neprijatelj Kristova križa?

Što znači biti neprijatelj Kristova križa?
Foto: Pixabay

Neprijatelj Kristova križa je onaj koji druge ne voli, mrzi ih i nastoji im naštetiti. On se protivi Božjoj prisutnosti i Njegovim svrhama u ovom svijetu.

Biblija identificira Sotonu, đavla, kao specifičnog Božjeg neprijatelja (1. Timoteju 5, 14–15). Kroz povijest, Sotona je nastojao spriječiti Božji plan, naštetiti ljudima i odvesti ih od Boga.

Osim Sotone, Biblija opisuje mnoge druge neprijatelje Boga i Njegovih ljudi. Božji narod se borio s neprijateljima koji su počinili njihovo uništenje. Egipćani, Kanaanci, Filistejci i Babilonci samo su neki od mnogih okrutnih neprijateljskih naroda koji se spominju u Starom zavjetu. Ti su se narodi, suprotstavljajući se Božjem narodu, smatrali Božjim neprijateljima.

Tko je neprijatelj Kristova križa?

Jer često sam vam govorio, a sada i plačući govorim: mnogi žive kao neprijatelji križa Kristova. (Filipljanima 3, 18)

Grijeh nas otuđuje od Boga. Apostol Pavao nazvao je grešnike Božjim neprijateljima: “Doista, ako se s Bogom pomirismo po smrti Sina njegova dok još bijasmo neprijatelji, mnogo ćemo se više, pomireni, spasiti životom njegovim.” (Rimljanima 5, 10)

Ako nisam voljan razapeti svoje vlastite strasti i želje, tada ću biti uvršten među one koji su neprijatelji Kristova križa. Ali zašto neki nisu voljni odustati od tih stvari? Sigurno zato što i dalje imaju želju za stvarima ovog svijeta. Pavao piše o takvim ljudima: “Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko” (Filipljanima 3, 19).

Ako želim živjeti za sebe, ispunjavajući požude svog tijela, tada sasvim prirodno postajem neprijatelj križa. Jer svrha križa je razapeti sebe: vlastitu volju, ego, požude … i tražiti Božju volju i kroz sve u životu ugoditi Bogu. U našem smrtnom tijelu imamo požude, ali ne smijemo ih slušati. Drugim riječima, mi smo mrtvi za svoje požude. Dobili smo snagu da to učinimo zauzimajući ovaj stav vjere: mrtav s Kristom, raspet s Kristom.

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! (Kološanima 3, 1-3)

Imaju li vjernici neprijatelje?

Isus Krist je jasno rekao da će se vjernici suočiti s mnogim neprijateljima zbog svoje vjere u Njega: “U svijetu ćete imati nevolju; ali ne bojte se, jer ja nadvladah svijet” (Ivan 16, 33)

A i svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni. (2. Timoteju 3, 12)

Biblija upućuje vjernike da budu oprezni, a istovremeno odvažni kada se suoče neprijateljima: “Budite trijezni! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre” (1. Petrova 5, 8)

Božji neprijatelji vode gubitničku bitku: “Doista, dušmani tvoji, o Jahve, tvoji će dušmani propasti; raspršit će se svi što čine zlo” (Psalam 92, 9). Njihov je kraj uništenje, jer da su poznavali Boga, ne bi živjeli svoj život suprotno Božjim zapovijedima.

PROČITAJTE JOŠ: