Nuklearni rat u Bibliji
Foto: Pixabay

Nuklearni rat se u Bibliji ne spominje, no određena biblijska proročanstva, osobito apostola Petra (2. Petrova 3. 10-13), kao da na to ukazuju.

Biblija ima puno toga za reći o tome što će se dogoditi u budućnosti. A jedno od najčudesnijih, zadivljujućih i najstrašnijih proročanstava sadrži predviđanja koja zvuče poput nuklearnog rata na kraju vremena.

Danas je svijet na rubu nuklearnog rata obzirom na aktualne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih pristaša nakon invazije na Ukrajinu.

Osim Rusije koja sadrži najviše bojevih nuklearnih glava te SAD-a, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja imaju potencijal preplaviti svijet plutonijem, visoko obogaćenim uranom ili stvarnim nuklearnim bombama. Samo je pitanje vremena kada će netko detonirati nuklearnu bombu.

Ono što se dogodilo u Hirošimi tijekom Drugog svjetskog rata samo je mikrokozmos onoga što će bi se moglo dogoditi u budućnosti. Današnje nuklearno oružje daleko je moćnije od svojih predaka iz Drugog svjetskog rata. Osim toga, sada postoji dovoljno nuklearnog oružja da uništi cijeli planet nekoliko puta.

Predviđa li Biblija nuklearni rat?

Kad pogledamo Bibliju i njezina predviđanja o budućnosti, jedno se posebno odnosi na mogućnost da svijet bude uništen vatrom. Apostol Petar kaže da je potop uništio drevni svijet u Noino doba. Ali onda nam govori da će svijet u budućnosti uništiti vatra:

„A sadašnja nebesa i zemlja istom su riječju pohranjena za oganj i čuvaju se za Dan suda i propasti bezbožnih ljudi.“ (2. Petrova 3,7).

VIDI OVO: Predviđa li Biblija Treći svjetski rat?

Apostol Petar nas podsjeća da Bog “ne želi da itko propadne, nego da svi dođu do obraćenja” (r. 9). To je želja Božjeg srca. Ali na one koji ne dođu do pokajanja, koji ne predaju svoje živote Gospodinu, doći će sud. Stih 10 kaže: “Ali dan će Gospodnji doći kao tat u noći.” Izraz Dan Gospodnji odnosi se na bitku kod Armagedona, vrijeme kraja, konačni budući sud.

Ostatak 10. stiha glasi: “u koji će nebesa trijeskom uminuti, počela se, užarena, raspasti, a zemlja i djela na njoj razotkriti.” Biblija ne spominje izričito nuklearni rat imenom, ali ovo svakako zvuči tako.

Božji sud kroz nuklearni rat

Božji sud bi mogao doći na kozmički način. Moglo bi doći kao rezultat ljudskog rata. To bi moglo doći kao izravna božanska osuda od samog Boga. Ali dok Petar ovo opisuje, čini se da govori: “Svijet je u ratu, a taj rat je Božji sud.” Bog će povući svoju ruku zaštite i dopustiti da se sav pakao oslobodi na zemlji kao osuda bezbožnosti ljudi.

U svjetlu svega ovoga, Petar dalje kaže da se radujemo novom nebu i novoj zemlji (2. Petrova 3,11-12). On ne kaže: “Hajdemo samo požuriti i dići svijet u zrak.” Kršćani to nikada nisu željeli, niti bi trebali to željeti. Kroz povijesti kršćani se nadaju milosti te da Bog produži vrijeme kako bi ljudi došli pokajanja i vjere, piše Harvestpublishers.com.