Obraćenje slavnih osoba

Kršćani gledaju na obraćenje slavnih osoba najčešće na ova dva načina: jedni ih hvale, a drugi uzvraćaju cinizmom. 

Prema riječima svoje supruge Kim Kardashian, Kanye West je prošao kroz obraćenje u kršćanstvu. „Prošao je kroz nevjerojatnu promjenu nanovog rođenja i prihvaćanja Kristovog spasenja“, kaže Kim. Zbog obraćenja je nastao novi, nadolazeći album u kojem će biti pjesme slavljenja, kao i ”hip-hop” službe kao dio obilaska baptističke crkve Misije novog rođenja u Atlanti.

Druge vijesti kažu kako je Justin nedavno progovorio o svojim borbama sa slavom u djetinjstvu, velikom zloupotrebom droga i boli koju je nanio ljudima koji su mu najbliži.

Spomenuo je nekoliko pastora (neki su povezani sa Hillsongom) zbog pomoći koju su mu iskazali zbog posljedica nekih od njegovih loših odluka. On potiče svoje fanove na razmišljanje o ”neiscrpnoj Kristovoj ljubavi”.

Mogli bismo navesti još primjera slavnih osoba koje su u posljednjim godinama pokazale povezanost s kršćanstvom, od Chrisa Pratta to Shie LaBeouf.

VIDI OVO: Justin Bieber: Želim biti poput Isusa, više strpljiv i manje sebičan

Dovoljno sam star da mogu vidjeti kako se ovaj obrazac ponavlja već desetljećima; kada su Jonas braća pjevala „Prava ljubav čeka“ i kada je Miley Cyrus govorila o svom odnosu s Isusom. Starija generacija još uvijek govori o Johnnyju Cashu i ”Isusovoj fazi” Boba Dylana.

Dvije reakcije

Kada god neka slavna osoba prihvati kršćanstvo, kod kršćana vidimo dvije reakcije. Neki se žure sa hvalom slavnih osoba i žele podijeliti ono što je osoba rekla o ljubavi i Kristovoj milosti. Drugi su sumnjičavi prema slavnim osobama i na riječi i djela slavnih osoba odgovaraju cinizmom.

Za prvu skupinu, izgleda kao da obraćenje slavnih osoba pobuđuje smisao potvrde i kod njih samih: „Nije li sjajno? Bogata, slavna (i super ”cool”) osoba je pronašla Isusa“! Prečesto osjetim kako je ispod ovakvih reakcija kompleks inferiornosti: „Vidite, kršćanstvo ipak nije tako dosadno“! Rezultat toga je podizanje poznate osobe kao velikog primjera kršćanske vjere.

VIDI OVO: Poznati MMA borac doživio obraćenje: Bog mi je promijenio srce, ne mogu više nanositi bol drugima

Druga skupina doživljava obraćenje slavnih kao sredstvo povećavanja svojih ljubitelja, sredstvo osobnog obogaćivanja i prihvaćanje kršćanstva ako nečeg terapeutskog, a ne doktrinalnog. „Da, vidjet ćemo koliko će to potrajati. Osim toga, možete vidjeti iz drugih stvari koje čine i govore da oni zaista ne slijede Isusa“. Rezultat toga je odbacivanje izjava slavnih i skepticizam u vezi njihove iskrenosti.

Bliži pogled

Što se događa ispod površina ovakvih reakcija? Pitam se ponekad govore li naše reakcije na obraćenja slavnih više o nama nego o njima. Evo i zašto.

Živimo u kulturi ”slavnih” u kojoj je biti slavan znači biti prihvaćen i važan. Kada čujemo vijesti o obraćenju poznatih, obično ih ne zamišljamo kako sami stoje ispred svemoćnog Boga; bez svih ovozemaljskih postignuća i svjetskih uspjeha, odnosno da su na istoj razini kao vi i ja. Promatramo ih u njihovom ”obličju” slavnih, kao utjelovljenje nečega što je stvorio promotivni stroj. Nakon što netko prizna svoju vjeru, mi običavamo skliznuti u isti način kako svijet procjenuje njihovu važnost.

VIDI OVO: Kanye West: Isus me je izbavio iz problema s mentalnim zdravljem

Mi slavimo njihovo obraćenje zbog toga što ono potvrđuje legitimitet onoga što mi vjerujemo. Možda se osjećamo malo nesigurno u vezi naše vjere u današnjem sekularnom svijetu i nadamo se da će ta poznata osoba ”velike važnosti” reći nešto što će našu vjeru učiniti prihvatljivijom drugima. Ne osjećamo se toliko neprihvaćeno ili ”čudno” kada se i slavna osoba obrati.

Najekstremniji izraz ovakvog percipiranja dovodi do toga da se radujemo više nejasnim, duhovnim komentarima koje kažu poznati nego što se radujemo obraćenju nekoga iz naše zajednice, čak iako imamo odnos s tom osobom, a ne s poznatom. Zbog toga što svijet kaže da su poznate osobe ”važnije”, mi sami vjerujemo da se njihovo obraćenje više vrednuje.

Što se sljedeće događa? Prebrzo uzdižemo poznate osobe kao primjere naše vjere i vodstva. To se događa unatoč upozorenju apostola Pavla da ne stavljamo u uloge vođe one koji su se nedavno obratili. Za plod pokajanja treba vremena. Iako slavimo svačije ispovijedanje vjere u Isusa kao Spasitelja i Kralja, trebamo po Božjoj Riječi ispitati kako to ispovijedanje izgleda u njihovim životima i trebamo gledati na njihove plodove pokajanja.

VIDI OVO: Justin Bieber zamolio fanove da se mole za njega, bori se s opasnom bolešću

No zbog toga što se kršćani osjećaju potcjenjeno u Hollywoodu, lako je ”primiti” se za svaku poznatu osobu koja je postala ”izvor dobra” u takvom okolišu. Naša žurba da poznatu osobu postavimo kao vođu u vezi vjere čini nepravdu i toj osobi i crkvi, jer se želi ubrzati proces posvećenja te osobe (već smo je vidjeli u ulozi vođe), što crkvu postavlja otvorenu za razočaranje kada filmska zvijezda ne ispuni očekivanja.

Iz tog razloga ljudi iz prve skupine često migriraju u drugu. Iako su u početku uzbuđeni zbog obraćenja poznatih, oni ”nadaleko i naširoko” šire tu priču, samo da bi se kasnije razočarali u nedostatku plodova te poznate osobe ili u nebiblijskim stavovima koje osoba zauzima.

Tada, na istim društvenim medijima gdje su nekoć slavili obraćenje slavnih osoba, oni osuđuju poznate osobe zbog toga što ne žive u skladu s kršćanskim moralom i teologijom. Nakon što se ovaj proces ponovi više puta, nije neobično da tako velik broj kršćana na obraćenje slavnih odgovara bez nade i optimizma, već s podsmijehom i sumnjom.

Provjerite svoje srce

Obje ove reakcije govore više o nama, nego o slavnim osobama. One otkrivaju to da smo mi prisvojili svjetovno gledanje na slavu, bogatstvo, njihovu važnost, značenje i opravdanost. Ako je vaša prva reakcija na obraćenje slavnih osoba slavlje, pitajte se reagirate li na isti način kada netko ”manje važnosti” pokaže zanimanje za kršćanstvo.

VIDI OVO: 5 holivudskih zvijezda koje žive za Isusa – kroz svoja djela

Ako je vaša prva reakcija podsmijeh i kritiziranje izjava poznatih, pitajte se kako biste reagirali na bližnjeg da on da takve izjave ili da je on poznata osoba.

Ako vidite razliku u oba slučaja, to je vrlo vjerojatno jer se iz neznanja više usredotočujemo na poznatu osobu nego na obraćenje.

Autor: Trevin Wax; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za portal novizivot.net