Odlučuje li Bog kada ću umrijeti?

Bog odlučuje o tome kad će tko umrijeti i On je to odlučio još u vječnosti. Prva stvar koju želim reći jest da Bog upravlja svime što se događa s beskrajnom mudrošću i moći.

Efežanima 1,11 kaže da Bog „sve izvodi po odluci svoje volje“. Ne postoji razlog da kontekstualno, biblijski ili teološki ograničimo to „sve“. Dakle, Bog upravlja svime. To se odnosi na davanje života, održavanje života i oduzimanje života.

On o svemu odlučuje, uključujući vrijeme kada se rodimo i vrijeme kada umiremo, u skladu s „odlukom svoje volje.“ Na primjer, u Djelima apostolskim 17,25 piše da Njega „ne poslužuju ljudske ruke, kao da bi što trebao, On koji svima daje život, dah i – sve.“ Ili pak  1 Tim 6, 13: „Zapovijedam pred Bogom koji svemu život daje i pred Kristom Isusom.“ I tako dalje.

Bog odlučuje kada ću ja umrijeti

Jakov točno određeno vrijeme i način na koji ćemo umrijeti povezuje s Božjim suverenitetom. Umjesto da govorimo kako idemo u taj i taj grad da bismo ondje radili i zaradili, Jakov kaže da moramo govoriti: „Htjedne li Gospodin, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono.“ A onda Jakov dodaje: „Vi se razmećete svojim hvastanjima!“- on misli da je oholo pretpostaviti da bismo mogli živjeti i sekundu dulje nego što to Bog želi. „Svako je takvo hvastanje opako.“ (Jak 4,16). Poanta je u tome da, samo ako Bog tako želi, ja ću živjeti minutu dulje. Stoga, Bog odlučuje kada ću ja umrijeti.

Isus to kaže ovako: „Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vredniji ste nego mnogo vrabaca.“ (Mt 10, 29-31). Koja je poanta ovoga? Poanta jest, ako je vrijeme smrti malene ptičice u dalekoj šumi Božja briga i On o istoj odlučuje, kako onda naše dane ne bi Bog izbrojao i odlučio o njima s velikom brigom i mudrošću.

Zapravo, psalmist kaže Bogu: „Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.“ (Ps 139,16). U prijevodu, dani koje je Bog meni i tebi dodijelio već su zapisani u knjizi. O njima je odlučeno. Ne postoje nikakvi dodatni dani izvan knjige koji su Bogu promakli.

Job je isto to priznao dok su mu sva djeca poginula u oluji. Rekao je: „Gol iziđoh iz krila majčina, gol ću se onamo i vratiti. Jahve dao, Jahve oduzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino!“ (Job 1,21). Ana isto kaže u 1 Sam 2,6: „Jahve daje smrt i život, ruši u Šeol i odande diže.“

Život i smrt su u Božjim rukama?

Drugim riječima, život i smrt su u Božjim rukama. Mojsije istu stvar kaže kada citira Boga u Pnz 32,39: „Vidite sada da ja, ja jesam, i da drugog Boga pored mene nema! Ja usmrćujem i oživljujem; ja udaram i iscjeljujem (i nitko se iz ruke moje ne izbavlja).“

Stoga, moj je odgovor: Da, Bog je Bog. On vlada svijetom i to uključuje vrijeme našega začeća u utrobi i vrijeme naše smrti. Njegova djeca ni ne žele drugačije, zar ne? Bog je uvijek bolji od slijepe sudbine. Bog je uvijek bolji od čiste slučajnosti. Bog je uvijek bolji od đavoljih pobjeda. Što bismo drugo poželjeli nego da Bog upravlja našim rođenjem i našom smrću?

Postoje razlozi za to što kažemo da je Bog još u vječnosti odlučio o tome hoćemo li umrijeti ili živjeti i koliko ćemo dugo živjeti. Jedan od razloga je taj što On govori da smo mi izabranici u Kristu prije utemeljenja zemlje.

Teško je zamisliti da bi nas Bog izabrao za spasenje prije samog stvaranja i potom naše rođenje i našu smrt prepustio pukoj slučajnosti kao da je to nešto sasvim beznačajno, a prethodno je brinuo o velikim stvarima prije utemeljenja svijeta.

Zapravo, Efežanima 1,11 kaže da On „sve izvodi po odluci svoje volje.“ Ne postoji u Boga takva stvar zvana slučajnost. Prema tome, sve stvari se događaju prema planu i, budući da Bog zna što će se dogoditi u budućnosti, On će sve stvari uzeti u obzir pri planiranju već u Početku. On ne mora čekati da vidi kako će se povijest odvijati da bi dovršio svoj plan. Povijest i naši životi su isplanirani, i isplanirani su prije samog utemeljenja zemlja.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Suzana Z.; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za portal Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!