ogovaranje uništava
Foto: Wikipedia
Ne griješi samo ona osoba koja ogovara, nego i ona koja radosno sluša. Mi smo ti koji moramo promijeniti temu. Mi smo ti koji moramo otići od osobe koja ima pakostan jezik.

“Klevetnikove su riječi kao poslastice: spuštaju se u dno utrobe.” (Mudre izreke 18,8; 26,22).

Ovu je izreku Salomon dva puta potvrdio i opisuje dva problema koja nastaju ogovaranjem.

Prvo, bol koja nastaje izgovaranjem štetnih (negativnih) riječi doseže sve do dna utrobe. Podcjenjujemo količinu emocionalne štete koju nanosimo kada ogovaramo druge.

Ali druga je točka glavna stvar na što Solomon pokazuje, a to je da sami želimo slušati riječi ogovaranja. Klevetnika riječi su kao ukusni zalogaj. Sami želimo slušati riječi šaptača. Želimo čuti prljave stvari o drugoj osobi.

Ako klevetnik ne bi imao one koji slušaju, onda ne bi bilo ni šaputanja. Sami smo krivi kada slušamo nekoga tko govori o drugoj osobi. Ne griješi samo ona osoba koja ogovara nego i ona koja radosno sluša.

“Duboke su vode riječi iz usta nečijih, izvor mudrosti bujica što se razlijeva.” (Mudre izreke 17,4).

Salomon još više osvjetljuje ovu točku, nazivajući lažovom i zločincem, onoga tko sluša nekoga tko ima pakostan jezik. Želimo okriviti onoga koji ogovara. Sigurno je da je onaj tko ogovara osuđen. Ali Solomon provodi više vremena osuđujući onu osobu koja sluša.

Mi smo ti koji moramo promijeniti temu. Mi smo ti koji moramo otići od osobe koja ima pakostan jezik. Mi smo ti koji trebamo upozoriti osobu koja ogovara da to nije njena stvar i da ne bi smjela ogovarati. U protivnom, mi smo saučesnici u zločinu, pakostni opadači, mi smo se pridružili nečijem ogovaranju.

Svijet je pun ljudi koji su voljni izigrati nečije povjerenje i ogovarati druge. Kao Isusovi sljedbenici moramo pokazati da smo drugačiji od svijeta.

Kako je užasno vidjeti kršćanina koji ogovara zajedno s nevjernikom! Sigurno je da onda nanosimo veliku sramotu našem Gospodinu i ne iskazujemo ljubav i nemamo samokontrolu nad našim jezikom, a to je nešto što Gospodin najviše traži da vidi kod nas.” Smatra li se tko bogoljubnim, a ne obuzdava svoga jezika, nego zavarava srce svoje, isprazna je njegova bogoljubnost.” (Jak 1,26)

Autor: Brent Kercheville