4 koraka da ostanete čvrsti u vjeri

Mnogima nije lako vjerovati Bogu i ostati čvrst u vjeri kada se pojave nevolje i problemi. Donosimo 4 koraka da ostanete čvrsti u vjeri!

Kada se naši životi ne odvijaju kako smo se nadali, kada naše molitve ostanu bez odgovora, kada se dogodi tragedija, tada je posebno izazovno nastaviti vjerovati Bogu. Ali u isto vrijeme, ključno je odlučiti vjerovati Mu kako bismo mogli ustrajati i ići naprijed.

Kako ostati čvrst u vjeri?

Volim gledati drveće za vrijeme oluje. Kreće se, lišće opada, ponekad se grane lome, ali većina stoji. Što je korijenje dublje, stablo je snažnije. Biblija često uspoređuje pravednike s drvećem, posebno sa zimzelenim drvećem.

On se neće poljuljati dovijeka; u vječnoj uspomeni živi pravednik. (Psalam 112, 6)

Od vitalnog je značaja širiti svoje korijene dublje u vječnu Stijenu, tako da Bog bude izvor našeg zadovoljstva i života. Naš duhovni rast i plodovi koje ćemo proizvesti ovise o tome koliko duboko sežu naši korijeni.

1. Poniziti se pred Bogom

“Uzdah se u Jahvu uzdanjem silnim, i on se k meni prignu i usliša vapaj moj. Izvuče me iz jame propasti, iz blata kalnoga; noge mi stavi na hridinu, korake moje ukrijepi.” (Psalam 40, 1-2)

Ostajemo čvrsti u vjeri kada se ponizimo pred Bogom da bismo dobili razumijevanje, razlučivanje i nebesku mudrost. Poniziti se znači da dopuštamo Bogu da bude Bog, priznajući svoja ograničenja i priznajući Božju suverenost, beskrajnu mudrost i moć, Njegovu sveznanje i svemoć.

U svakoj situaciji, ma koliko bolna izgledala, biramo stav poniznosti koji kaže: “Bože, Ti najbolje znaš!”

Kada se ponizimo, možemo očekivati Božje djelovanje.

I kaza mi: “Ne boj se, Daniele, jer od prvoga dana kad si odlučio da se poniziš pred svojim Bogom da bi razumio, tvoje su riječi uslišane i ja sam došao zbog tvojih riječi.” (Daniel 10, 12)

2. Vjerovati Bogu
Foto: Unsplash

2. Vjerovati Bogu

Biblija je puna uputa za vjerovanje Bogu, ističući da to vodi do postojanosti, nepokolebljivosti, mira, nade i ispunjenja radošću i hrabrošću.

Žalosne se vijesti neće bojati, mirno je njegovo srce uzdajuć’ se u Jahvu. (Psalam 112, 7)

Pouzdati se u Boga znači napraviti korak prema Njemu, vjerovati Njegovoj Riječi, tražiti Njegovu prisutnost, vodstvo i utjehu.

3. Odupirati se Sotoni i njegovim lažima

Sotona će često šaputati riječi suprotne Božjoj Riječi. Moramo odbaciti te misli.

Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu. (1. Petrova 5, 8-9)

Čim prepoznamo misli straha, sumnje, obeshrabrenja, tjeskobe ili iskušenja, moramo odlučiti čuvati svoj um od prijevare neprijatelja i umjesto toga misliti Božje misli.

Bog nam je dao duhovni oklop da nam pomogne da stojimo.

Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. (Efežanima 6, 13)

4. Ne kolebati se između vjere i sumnje

Moramo znati u što vjerujemo i zašto vjerujemo kako bismo, kada dođu izazovi, bili čvrsti u svojoj vjeri. Zašto ste odlučili slijediti Isusa? Zašto služite Njemu? Što vjerujete o Bogu i Njegovoj Riječi?

Ilija pristupi svemu narodu i reče: “Dokle ćete hramati na obje strane? Ako je Jahve Bog, slijedite ga; ako je Baal, slijedite njega.” A narod mu nije ništa odgovorio. (1. Kraljevima 18, 21)

Ako znate da je Bog Bog i da je Bog dobar, nema sumnje. Ne dopustite da vas Sotona natjera da mislite da vam ima nešto bolje za ponuditi. To je laž. Samo Bog je Bog i samo On zna što je najbolje za nas. On jedini je put u život, ljubav i pobjedu.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!