Što znači “graditi kuću na stijeni”?

Isus nam u svojoj najpoznatijoj propovijedi govori što znači “graditi kuću na stijeni”. Kroz to nas uči što je najvažnije u životu.

Poglavlja od 5. do 7. Evanđelja po Mateju poznata su kao Propovijed na gori. U sklopu tog govora nalazi se prispodoba o mudracu koji je sagradio svoju kuću na stijeni (Matej 7, 24-27).

Radi se o dvojici muškaraca: jednom koji je sagradio svoju kuću na stijeni i drugom koji je sagradio svoju kuću na pijesku. Kuća sagrađena na stijeni izdržala je oluju, a graditelj se naziva mudrim; kuća sagrađena na pijesku se srušila za vrijeme nevremena, a graditelj se naziva ludim.

Graditi kuću na stijeni ili graditi na pijesku?

Značenje ove prispodobe sasvim je očito: potrebni su pravi temelji. Kuću nije mudro graditi na pijesku, jer će temelji biti nestabilni i kuća će na kraju pretrpjeti neku vrstu oštećenja. Time će se potrošiti resursi, a svo vrijeme i rad uloženi u izgradnju kuće bit će uzaludni. Nasuprot tome, pametno je graditi svoju kuću na sigurnim temeljima.

Ali Isusova propovijed nije se bavila gradnjom kuće ili kršenjem građevinskih propisa. Duhovno značenje prispodobe nalazi se u Mateju 7, 24: “Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni.”

Svatko od nas gradi život. Ispravan temelj za život su Isusove riječi – ne samo njihovo slušanje, već i njihovo izvršavanje.

Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. (Jakovljeva 1, 22)

Provođenje Isusovih učenja u praksi nije jamstvo lakog života bez problema. I mudar i lud čovjek spomenutog evanđeoskog odlomka suočili su se s istim poteškoćama: “I udari pljusak, dođoše vode, dunuše vjetrovi i napadoše na kuću onu.”

Ponekad se čini da je sve na svijetu postavljeno tako da se okrenemo od Božje Riječi. I često nas vlastiti osjećaji tjeraju da učinimo upravo suprotno od onoga što Biblija kaže. Ali mudar će čovjek slijediti Isusove riječi unatoč tim pritiscima – ne kao način da se “pokaže” ili poradi spasenja, već zato što vjeruje Bogu. Kroz Propovijed na gori, Isus se predstavlja kao konačni autoritet i ispunitelj Zakona; On završava propovijed pozivom da poslušamo Njegovu poruku i, zapravo, pronađemo svoju sigurnost u Njemu.

Jer nitko ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je postavljen, a taj je Isus Krist. (1. Korinćanima 3, 11)

Graditi kuću na stijeni ili graditi na pijesku?

Isus je naša Stijena!

Isus je htio da Njegovi slušatelji shvate načelo da će Njegovi pravi sljedbenici biti oni koji žive životom poslušnosti. Oni ne slušaju samo Njegove riječi već ih i provode u praksi — možda ne savršeno, ali dosljedno.

On je čvrst temelj na kojem trebamo graditi svoje živote. Ako slijedimo Isusa i držimo do Njegovih riječi, imamo sigurnost da, bez obzira na to kakav potop nas pogodi, koliko god oluje ovog života bile žestoke, nikada nećemo otpasti od Njega.

Svaki drugi temelj osim Krista će propasti kada dođu oluje. Iako u ludosti može postojati trenutni užitak, ona donosi samo poteškoće i bol u srcu, odvajajući nas od Boga i drugih ljudi.

Naravno, za “ludu osobu” uvijek postoji nada. Svatko tko hoda u ludosti treba se pokajati i vjerovati u Gospodina.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!