Sotona bog ovoga svijeta
Foto: Unsplash

Zašto se Sotona naziva “bog ovoga svijeta”? Znači li to da je jednako moćan kao živi Bog i da ima vlast nad ljudskim životima?

U Bibliji je Sotona nazvan “bogom ovog svijeta” (2. Korinćanima 4, 4) i “knezom ovoga svijeta” (Ivan 12, 31; 16, 11), što postavlja pitanje: u kojem je smislu Sotona bog i princ?

Zašto se Sotona naziva “bog ovoga svijeta”?

Biblija ukazuje na to da je Sotona izvorno živio kao glavni anđeo na nebu, ali se pobunio protiv Boga u ponosu: “Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju” (Ezekiel 28, 17).

Prema Bibliji, Sotona je stvoreno biće (Kološanima 1, 16). Bio je prvi grešnik (1. Ivanova 3, 8; Otkrivenje 12, 7–9) i jednoga će dana biti bačen u jezero ognjeno i sumporno (Otkrivenje 20, 10). Stoga se kršćani ne trebaju bojati “boga ovoga svijeta”, jer “Onaj koji je u nama veći je od onoga koji je u svijetu” (1. Ivanova 4, 4).

Nadalje, Sotona, čije ime znači “protivnik”, bog je ovog svijeta po tome što je vrhovni uzor zla. Isus je za njega rekao: “On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži” (Ivan 8, 44). Sotona je sposoban nadzirati zlo u našem svijetu, ali mu nedostaje moć da porazi Boga i vlada na nebu.

Sotona je moćan

Kako vjernici u Krista mogu pobijediti njegove zle napore? Efežanima 6, 11 uči: “Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.” To uključuje spasenje, Božju Riječ i molitvu. Sotona može imati veliku snagu, ali ona se ne može mjeriti s Božjom snagom koja djeluje u vjernikovom životu.

Jakov uči: “Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas” (Jakovljeva 4, 7). Sotona je vladar svih koji se dragovoljno podvrgavaju njegovoj majstorskoj prijevari (2. Korinćanima 4, 4). Ako ne pripadamo Bogu, onda smo Sotonini.

PROČITAJTE JOŠ: