Zašto je Bog stvorio Sotonu?

Zašto je Bog stvorio Sotonu ili Lucifera ako je znao da će iz milosti pasti u grijeh? Odgovor bi vas mogao iznenaditi. 

Zašto je Bog stvorio Sotonu?

Ovo je misterij za velik broj ljudi. Zašto bi Bog stvorio Sotonu, koji će postati Božji prirodni neprijatelj i neprijatelj svih ljudi? To je dobro pitanje.

Postoje biblijske indikacije da je Bog stvorio Sotonu savršenog i bez grijeha. Većina učenjaka slažu se s time da je Sotona, koji je najprije imao ime Lucifer odnosno ”onaj koji svijetli” ili ”jutarnja zvijezda”, stvoren savršen, poput Adama i Eve. (Postanak 1, 31)

S obzirom na to, Lucifer je stvoren kako bi štovao i proslavljao Boga. Ezekiel piše: „Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep! U Edenu, vrtu Božjem, ti življaše, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bjehu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bjehu pripravljeni. Postavih te kao raskriljena kerubina zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja. Savršen bješe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina“. (Ezekiel 28, 12; 13-15)

Za svetu Božju planinu smatra se da se radi o Božjem prijestolju. Lucifer je bio kerubin, čuvar prijestolja Božjeg, no nešto se dogodilo zbog čega je Lucifer pao, o čemu ćemo pročitati u nastavku. 

Pad zbog ponosa

Zbog ponosa možemo precijeniti svoju vrijednost i upravo se to dogodilo Luciferu. Izaija piše: „Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda? U svom si srcu govorio: `Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijestolje ću sebi dići. Na zbornoj ću stolovati gori na krajnjem sjeveru. Uzaći ću u visine oblačne, bit ću jednak Višnjemu. A sruši se u Podzemlje, u dubine provalije“! (Izaija 14, 12-15) Lucifer je zbačen s nebesa, jer je rekao da će vladati nad nebesima i da će postaviti svoje prijestolje iznad Božjeg, daleko na nebesima.

Lucifer je pao jer je želio postati bog i jer je želio da ga se štuje. No umjesto toga, zbačen je u Šeol ili u Podzemlje. Šeol je dimenzija mrtvih, mjesto gdje postoje mrtvi ili mjesto palih duša.

Lucifer se uzdigao zbog ponosa, želeći postati veći od svih stvorenja i od Stvoritelja. Očajnički je želio sam biti bog i želio je da ga se štuje, no umjesto toga je zbačen. (Otkrivenje 12, 7-12) Bog se oduvijek bori protiv ponosnih. (Jakovljeva 4, 6) 

Kako je Lucifer pao i postao Sotona?

Mjesto pripravljeno za sotonu

Bog je sveznajući, što znači da zna sve, uključujući i budućnost, što objašnjava zašto je Bog stvorio pakao, koji je stvoren za sotonu i njegove demone. Nakon što se Krist vrati kako bi sudio svijetu, onima koji se nikada nisu pokajali i koji nikada nisu povjerovali u Krista reći će: „Odlazite od mene, prokleti, u vječan oganj pripravljen za sotonu i njegove anđele“. (Matej 25, 41)

To znači da pakao nije stvoren za ljude, nego za sotonu i njegove pale anđele, odnosno demone, zbog toga će svi ”oni otići u vječnu kaznu, no pravedni će imati vječni život’‘. (Matej 25, 36)

Čak su i demoni za vrijeme Isusove službe na Zemlji znali za svoju krajnju sudbinu kada su Mu zavapili: „Zašto si došao ovdje Sine Božji? Jesi li nas došao mučiti prije vremena“? (Matej 8, 29)

To ukazuje da postoji određeno vrijeme kada će demoni biti bačeni u Ognjeno jezero, kao što je zapisano: „A njihov zavodnik, Ðavao, bačen bi u jezero ognjeno i sumporno, gdje se nalaze i Zvijer i Lažni prorok: ondje će se mučiti danju i noću u vijeke vjekova“. (Otkrivenje 20, 10) 

Zašto je Bog stvorio Sotonu ili Lucifera? 

Jedini odgovor na ovo pitanje kojeg se mogu sjetiti jest da ne znam. U konačnici, sve što je stvoreno, stvoreno je za Božju slavu. S obzirom na to i sotona, odnosno Lucifer stvoren je za Božju slavu, bez obzira na to što mi mislimo o njemu i kakvo će biti njegovo posljednje odredište.

Ne znamo zbog čega je Bog dopustio da takvo stvorenje bude stvoreno, no sve je stvoreno zbog Boga i sve što je stvoreno ispunjava Božju svrhu, a stvoreno je kako bi Bogu dalo slavu, jer Bog je vrijedan slave. Osim toga, ne mogu reći drugi razlog zašto bi Bog stvorio Lucifera.  

Zaključak 

Ovo sigurno znam: Isus je Božji Sin; On je u potpunosti Bog, došao je na Zemlju i rođen je od djevice, živio je bezgrješnim životom, umro je za naše grijehe, kako bismo mi jednoga dana mogli biti u raju i ondje boraviti s Bogom. Kaznu za naše grijehe već je podmirio Isus time što je prolio svoju krv na križu.

Došao je kako bi nas spasio od Božjeg gnjeva, no trebamo se okrenuti od naših grijeha i odreći ih se. To se zove pokajanje. Nakon toga trebamo zamoliti za oprost grijeha, jer Bog obećava da će nas očistiti i oprati sve naše grijehe. (1. Ivanova 1, 9) Nakon toga, trebamo vjerovati u Isusa, staviti naše pouzdanje u Njega i prihvatiti Ga kao našeg Spasitelja i Gospodina. To je ono što zasigurno znam. 

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!