Kako će ovo ispasti? Koliko je biti teško? Koliko će ovo iskušenje trajati? 

Ta pitanja često su srž moje zabrinutosti. Želim uvjerenje da su ovi problemi privremeni. Da su moje najdublje brige neutemeljene. Da će ono što se sada događa ispasti dobro. 

Prije nekoliko dana, bila sam zabrinuta zbog novog, neobjašnjivog zdravstvenog problema, nesigurna u vezi toga što bi mogao biti uzrok. Ovo se dogodilo povrh snažne i duboke, kronične boli koju već podnosim zbog paralize. Novi problem koji me mučio tjednima i dalje nije bio riješen. Postojalo je toliko nepoznanica. Sjedila sam ispred otvorene Biblije, čitala ju, no moj je um bio negdje daleko. 

VIDI OVO: 12 razloga zbog kojih vas Bog može pozvati na patnju

Uzela sam svoj pametni telefon i svoja pitanja utipkala u Google. Tražila sam i tražila, koristila drugačije izraze i upite, kako bi otkrila na što ti simptomi ukazuju. Pitala sam se bih li trebala biti zabrinuta. Željela sam uvjerenje da ću biti dobro. Pronašla sam nekoliko odgovora od pomoći, no i dalje sam se osjećala nemirno. Vratila sam se na čitanje Biblije, želeći da nisam prekinula vrijeme s Bogom zbog toga. 

Informacija nije odgovor

Nakon toga sam pročitala: „Bog nam je utočište i zaštita, pomoćnik u nevoljama, koji se brzo nalazi. Zato neka nas ne hvata strah, i da bi se zemlja potresla, i da bi se prevalile gore u srce mora“. (Psalam 46, 1-2) Uvidjela sam koliko sam bila budalasta. Zašto sam drugdje tražila odgovor? Zašto sam mislila da je moj problem nedostatak informacija? Zašto sam, umjesto da odgovor tražim od Boga, tražila od Googlea? 

Nisam bila sama u traženju odgovora na internetu. Neke statistike pretpostavljaju kako se svaki dan pokrene 5.5 milijardi pretraga, što bi značilo 63.000 svake sekunde. Svatko želi informaciju, kao da su informacije rješenje za naše probleme. 

S Psalmom 46 u mojim ušima, započela sam sa vođenjem dnevnika, podsjećajući se na istinu o kojoj pišem i koju toliko očajnički želim živjeti. Sve što se dogodi Bog je odredio. (Izaija 37, 26) Bog stvara ono što još ne postoji. (Rimljanima 4, 17) Niti vrabac ne padne na tlo bez Božje volje. (Matej 10, 29) Ništa Bogu nije preteško. (Jeremija 32, 17) 

Bog zna za brodove 

Instinktivno san zapisala: „Bog zna sve o brodovima“. 

Taj sam izraz prvi puta pročitala u knjizi Elizabeth Elliot ”Budi mirna dušo moja”, u kojoj piše o iskustvu Amy Carmichael. Amy, mlada misionarka u Japanu u to vrijeme, putovala je sa starijim misionarskim parom, dok je njihovo putovanje bilo odgođeno zbog broda koji nikada nije došao. Danima su čekali na idući brod, a Amy se brinula zbog neugodnosti i izgubljenog vremena, na što je stariji misionar mirno odgovorio: „Bog zna sve o brodovima“. 

VIDI OVO: Bog zna kroz što prolaziš

„Bog zna sve o brodovima“ postala je cjeloživotna maksima za Amy i sada za mene, podsjećajući me na to da je Bog u kontroli i da zna svaki detalj onoga što se događa. Čak i kada čekamo na odgovor, ne trebamo se brinuti. 

Što dobroga može Bog učiniti? 

Dok sam sjedila ondje, moleći, priznala sam koliko često niti ne donosim Gospodina u svoje brige. 

Mogu prozboriti brzu molitvu, no praktično se ponašam kao da sve ovisi o mojoj mudrosti. Instinktivno pretpostavljam da mudrost dolazi od informacije. No kada se sjetim da se Bog izruguje s mudrošću ovog svijeta (1. Korinćanima 1, 20) i da je Božja ludost mudrija od mudrosti ljudi (1. Korinćanima 1, 25), shvaćam da mi više informacija neće pomoći, barem ne na način kako mi pomoć najviše treba. 

Mogu se prestati pokušavati grozničavo uvjeravati kako ću biti dobro i da će se sve okrenuti na dobro. Zaista, nama koji smo u Kristu, zajamčeno je da će se sve završiti dobro; jednoga dana bit ćemo zahvalni čak i na ovome u vezi čega sada tugujemo na Zemlji. Rečeno nam je da Bog od nas nikada neće zadržati ono što je najbolje. 

Ne impliciram na to da ne bih trebala istraživati na razuman način ili kako bih razumjela kompleksnu stvarnost koja se događa meni ili oko mene. Možda će postojati koraci koje ću trebati poduzeti. No bez obzira, trebam pozvati Boga u taj proces i tražiti vodstvo Duha Svetoga. Ne trebam paničariti u vezi neočekivanih stvari. Ništa što mi se događa ne može iznenaditi Boga. 

Izmjena ”što ako” sa ”čak i ako” 

Onaj o kome govorim, Stvoritelj svemira, onaj čije su riječi zapisane u stranicama Biblije, jedini je onaj koji može promijeniti moju situaciju i promijeniti mene u njoj. Ono što mi je potrebno jest Njegova mudrost i utjeha, ne čovjekovo kolektivno znanje na internetu. 

VIDI OVO: 6 sigurnosti od Boga koje vam daju nadu u vrijeme patnje

Godinama ranije, napisala sam članak kako bih podsjetila sebe (i druge) da, čak i ako se moje noćne more ostvare, Bog će biti ondje, nosit će me i tješit će me. Kada opsesivno pretražujemo internet, često se pitamo što ćemo učiniti ako se dogodi najgore ili pokušavamo sami sebe uvjeriti da se najgore neće dogoditi. Nadamo se da ćemo umirit naše strahove kolektivnim znanjem drugih, više podataka, nekim informacijama koje će umiriti naše umove. 

Istina je da se najgore može dogoditi svakome od nas. 

Vjerovanje Bogu znači vjerovanje da čak i ako se najgore dogodi, Bog će biti dovoljan. Zamjena ”što ako” sa ”čak i ako” jedna je od promjena koje donose najviše slobode, koje možemo poduzeti. Zamjenjujemo naše neracionalne strahove nesigurne budućnosti za pouzdanje u ljubavi u nepromjenjivog Boga. 

Čak i ako se najgore dogodi 

Dok pišem, korona virus se širi, uzrokuje velik strah, ostavlja mnoge u pitanju koliko smrti ova pandemija koronavirusa može uzrokovati. To mogu biti tisuće. Možda neće biti tako smrtonosna koliko se predviđalo da će biti. No čak i ako se najgore dogodi, Bog će biti ondje. 

Onaj koji nas održava neće zaspati. Bog je naš čuvar i on sam čuva naše živote. (Psalam 121, 3; 5; 7) Bez obzira na ono što se dogodi, čak i ako ne bude ovaca na poljima ili stoke u štalama, možemo se radovati u Bogu našeg spasenja. (Habakuk 3, 17-18) 

VIDI OVO: BOG IMA SVRHU: Tri Božja obećanja za svaku patnju

Stoga, idući puta kada sam zabrinuta u vezi nečega, dok razmišljam o tome dok idem kroz dan i čak kada ležim budna noću, molim za to da se neću okrenuti svijetu kako bih dobila sigurnost. Molim da ću se sjetiti da onaj, koji govori oceanskim valovima kamo mogu ići, ima situaciju savršeno pod kontrolom. (Job 38, 11) Molim da se neću bojati onoga što se događa, da se neću okrenuti Googleu umjesto Bogu i da ću moći počinuti, znajući da čak i ako prođem kroz dolinu smrti, Bog će biti ondje sa mnom. (Psalam 23, 4)

Autorica: Vaneetha Rendall Risner; Izvor: DesiringGod.org