Pesimizam: 5 načina kako ga pobijediti u svom životu

Pesimizam je univerzalna epidemija koja prožima srca mnogih ljudi. Negativno utječe na umove i duše ljudi posvuda.

Kronične negativne misli o problemima s kojima se danas suočavamo u vezi poslova, domova, brakova, odgoja djece, gospodarstva, stanja vlade i rasne podjele, uz jasne razlike u mišljenjima o svemu, od politike, vjere do nogometa, stvara rak negativnog mišljenja koji se ubrzano širi po našem svijetu. No, samo zato što je svijet negativan, ne znači da moramo biti i mi.

Svi imamo moć namjerno odlučiti da ćemo biti pozitivni, unatoč okolnostima s kojima se osobno suočavali ili se događaju u svijetu oko nas.

Unutarnji mir i radost koji proizlaze iz čuda promijenjene i obnovljene perspektive i pogleda na život su neusporedivi. Uz promijenjeno srce i um dolazi promijenjeni život, jer tamo gdje rastu optimizam i pozitivno razmišljanje, rastu i radost i sreća, bez obzira na okolnosti. Baš kao što je negativnost zarazna, tako je i optimizam. Naša odluka da promijenimo naše razmišljanje ne samo da može promijeniti naše živote, već i živote drugih.

Pesimizam se može pobijediti. U nastavku ćete naći pet savjeta koji će vam pomoći da počnete mijenjati vaš um i uđete u život ispunjen radošću i optimizmom za kojim čeznete. Kad promijenimo način na koji razmišljamo, mijenjamo način na koji osjećamo i živimo, jer kako razmišljamo, takvi ćemo i mi biti.

Pesimizam – kako ga pobijediti

1. Razmislite o okolnostima koje vam često daju osjećaj kao da se utapate, bilo emocionalno, mentalno, duhovno ili fizički. Razmislite o emocijama s kojima se najčešće svakodnevno borite zbog tih okolnosti (strah, tjeskoba, tuga, žalost, bijes, neopraštanje itd.). Razmislite o tome kako bi vam život bio drugačiji kad biste mogli pobjeći od tih negativnih osjećaja i umjesto toga osjećati se pozitivno.

VIDI OVO: Molitva protiv pesimizma i negativnih misli

Tražite od Boga da vam pomogne kontrolirati misli kako biste mogli vratiti autoritet nad svojim osjećajima umjesto da im dopustite da vam šefuju i upravljaju vašim životom. Često potonemo zbog načina na koji razmišljamo o onom što prolazimo, ne zbog onoga što prolazimo. Donesite osobnu odluku da ćete usidriti svoje srce i um u pozitivnom razmišljanju jer se srca usidrena u Bogu ne potapaju.

2. Napravite popis onoga što gubite održavajući stav otrovne negativnosti. Mir? Radost? Zadovoljstvo? Sretni odnosi? Zdravlje? Pozovite Boga da vam pomogne da vidite gubitke koje do sada možda niste razmatrali. Zamolite za otvorene oči da vidite kako negativno razmišljanje utječe na vas na razne načine. Kad počnemo prepoznavati koliko nam pesimizam oduzima toga, to može postati naša prava inspiracija i motivacija za trajnu promjenu uma.

3. Koje ste zablude o sebi, životu ili okolnostima istrenirali vaš um da vjeruje? Napravite popis onoga za što vjerujete da je istinito u vezi toga, a zatim se zapitajte je li Božje mišljenje u skladu s vašim. Ako postoji odstupanje između onoga što vjerujete da je istinito i onoga što kaže Božja Riječ da je istinito, preusmjerite energiju i pokušajte istrenirati vaš mozak da vjeruje u Božje istine iznad vaših. Tražite od Boga da podsjeti vaše srce svaki put kada se ponovo sjetite nečeg neistinitog i podsjeti vas na Njegovu istinu. S vremenom ćete prihvatiti Njegove istine nad neprijateljskim lažima.

VIDI OVO: Biblijske upute za skrivene misli: Kako negativne misli izbaciti iz glave?

4. Provedite vrijeme u Božjoj Riječi i molitvi svaki dan. Tiho vrijeme s našim Gospodinom može transformirati srce i um kao ništa drugo. Iako većina vjernika zna važnost tih navika, samo ih njih nekolicina zapravo postavlja prioritetom u svom životu. Odvojite točno određeno vrijeme svaki dan i zamolite Boga da vam pomogne da budete svjesni načina kako se vaše srce i um mijenjaju i kako biti uspješni u nadvladavanju negativnih misli.

5. Prihvaćanje života pozitivnog razmišljanja ne znači da će uvijek biti lako. Budite spremni da će vas neprijatelj naših duša pokušati spriječiti da budete pozitivni. Čuvajte svoje srce i um tražeći od Boga da vam pomogne izbjegnuti vrtloge negativnosti koje vas pokušavaju oboriti i budete svjesni kada vas zahvati. Svaki put kad se borite s negativnošću, pozovite Boga i nastavite se boriti da ostanete na površini.

Autorica: Tracie Miles; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!