NaslovnicaZdravljePića za mršavljenje: Evo što i kako trebate piti ako želite izgubiti...

Pića za mršavljenje: Evo što i kako trebate piti ako želite izgubiti kilograme

Koja su pića dobra za mršavljenje? Drugim riječima, koje navike pijenja trebate steći ako želite izgubiti kilograme? U ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta. 

Kada se odlučite poći na put gubljenja kilograma, nije važno samo ono što jedete, nego i ono što pijete. 18% vašeg dnevnog unosa kalorija ovisi o onome što tijekom dana pijete. Tih se 18% pretvara u 480 kalorija koje dnevno unosite samo putem tekućine. 

Također, nije samo važno što pijete, nego i kada pijete. Znamo da većinom pijemo za vrijeme obroka kao i tijekom i poslije vježbe, no trebamo obratiti pozornost i na one nesvjesne navike pijenja koje u konačnici mogu igrati važnu ulogu u mršavljenju, piše Eat This Not That

Koja pića pomažu za mršavljenje? Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri reguliranju vaših navika pijenja. 

Ne oslanjajte se na dijetalna pića

Da, dijetalna pića i sokovi imaju manje šećera, a tako i manje kalorija, ali pijenje dijetalnih napitaka nije siguran put do manje kilograma. Logika stoji, manje kalorija, manje kilograma, zar ne? No, jedno je istraživanje pokazalo suprotno. 

Naime, 1 od 5 pretilih odraslih osoba konzumira dijetalna pića. Daljnja analiza podataka pokazala je da te pretile osobe koje piju dijetalna pića zapravo konzumiraju više kalorija nego pretile osobe koje piju regularna pića. 

To ne znači da ćete dobiti kile zbog dijetalnih pića, ali stavlja veliku važnost na promjenu prehrane, kao i navika pijenja, kada želite izgubiti na težini. 

Popijte dvije čaše vode prije obroka

Dvije čaše vode prije obroka
Foto: Pexels

Istraživanje je pokazalo da je korisno popiti koju čašu vode prije svakog obroka. Kada su pretile odrasle osobe zamoljene da prije obroka popiju po dvije čaše vode, izgubili su mnogo više kilograma tijekom 12 tjedana. 

Pijte proteinski napitak prije spavanja

Ako započnete vježbati kako bi smršavili, vjerojatno znate da trebate jesti što više proteina. No, nije važno da samo unosite proteine, nego i kada to činite.

Nekoliko istraživanja je pretpostavilo da konzumiranje proteinskog napitka prije spavanja, ako vježbate, može znatno pomoći pri rastu mišića. Pojednostavljeno, mišići troše više energije nego masti dok spavate, tako da ćete sagorijevati više kalorija čak i dok spavate.  

Pijte zeleni čaj na početku dana

svaki dan zeleni čaj
Foto: Pixabay

Bilo da želite dulje živjeti ili više smršavjeti, zeleni čaj treba biti dio vašeg repertoara. U jednom je časopisu sagledano 11 istraživanja u kojima je povućena paralela između pijenja zelenog čaja i gubljenja kilograma. Istraživači vjeruju da zeleni čaj pomaže pri gubljenju kilograma zbog kofeina i antioksidanata katehina kojima obiluje. 

Napravite napitak za gubljenje kilograma

Ako počnete piti domaće napitke (smoothie) za mršavljenje, uskoro ćete vidjeti pozitivne rezultate. Prosječna osoba pojede oko 360 kalorija za doručak i 600 kalorija za ručak. No, ako zamijenite dijelove tih obroka sa domaćim smoothie napitkom možete smanjiti unos kalorija za 400 kalorija. Što staviti u dobar smoothie za gubljenje težine? Najbolje je staviti malo proteina (grčki jogurt i sl.), vlakna (špinat, lan, chia sjemenke) i zdrave masti (avokado i sl.) kao i manju količinu mlijeka i zdravog voća. 

Vino je dobro za mršavljenje

Vino za mršavljenje
Foto: Pexels

Ne, gubljenje težine ne znači da se zauvijek morate odreći alkohola. Iako je na početku dobro neko ga vrijeme potpuno izbjegavati. No, kada je riječ o dugoročnom gubljenju kilograma, malo vina zapravo može pomoći. 

Jedno je istraživanje pratilo navike pijenja preko 19 000 žena u rasponu od 13 godina. Saznali su da konzumacija 1-2 čaše vina na dan smanjuje broj dobivenih kilograma unutar 10 godina, što nije bio slučaj sa ženama koje uopće nisu pile alkohol.

Razlog je potencijalno taj što žene alkohol piju kao zamjenu za neke druge kalorije. No, pažljivo, ne biste trebali piti više od 2 čaše vina na dan te i dalje morate jesti zdravo kako biste smanjili dnevni unos kalorija. 

Pijte dovoljno tekućine tijekom dana

Jedna od najboljih navika za gubljenje težine jest pijenje tekućine tijekom dana. Oko 60% tijela se sastoji od vode tako da je jako važno da pijete što više vode i tekućine kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati, prenositi hranjive tvari do stanica, štititi organe i tkiva i sl. Ako ne pijete dovoljno vode tijekom dana, možda usporavate gubljenje kilograma. 

Sudionici istraživanja, koji su pili manje vode su imali veći indeks tjelesne mase nego osobe koje su pile dosta tekućine tijekom dana. 

Započnite dan čašom vode čim se probudite. Popijte kavu za doručak, a bocu s vodom nosite sa sobom. Poslije večere je odličan nekakav biljni čaj. 

Crna kava je dobra za mršavljenje

Crna kava za mršavljenje
Foto: Pexels

Ako pijete kavu, izbjegavajte dodatke, pijte čistu, crnu kavu. Prema istraživanju, mnogi ljudi konzumiraju kavu sa šećerom, dodacima i šlagom. Ti dodatci će vas koštati – gubit ćete manje kilograma tj. unosit ćete 70 kalorija više u danu. 

Ako već volite piti kavu, onda uživajte u toploj šalici prave, nezaslađene kave. Isplatit će se. 

PROČITAJTE JOŠ: