10 poruka koje svaka crkva treba poručiti ženama

Svaka žena mora čuti pravu poruku – osobito od crkve – o tome tko su one. Evo 10 poruka koje bi svaka crkva trebala poručiti svojim ženama.

Imam prijateljicu s dubokom strasti za Boga. Ova je žena posvetila svoj život dijeljenju Isusa, a njezino divno srce očituje se u svemu što čini. Njezin je poziv pravi.

Jednom je ova dama razgovarala s pastorom o dijeljenju svoje priče o Bogu sa svojom crkvom. Pastor je pogledao njezinu web stranicu, pročitao njenu knjigu i rekao joj: „Sviđa mi se vaša poruka. Iznimno je potrebna danas u kršćanskom svijetu! Zato se molim za službu koju imate vi i vaš muž. Volio bih vas jednog dana oboje upoznati.“

Evo o čemu se radi: muž ovog dame nije dio njezine službe. Oh, on ju podržava i potiče, ali Bog je posebno pozvao ovu ženu da podijeli Božju priču na svoj jedinstveni način.

Ta me istinska priča podsjetila da katkada crkva šalje proturječne poruke ženama. Često nehotice, ali poruke mogu biti obeshrabrujuće ili čak zbunjujuće. Iako nisu sve žene pozvane da započnu službu, svaka žena mora čuti pravu poruku – osobito od crkve – o tome tko su one.

Evo 10 poruka koje bi svaka crkva trebala poručiti svojim ženama:

1. Bog vas voli.

Kao žena koju je stvorio Bog, voljeni ste i cijenjeni. Ova poruka milosti je istinita. Voljeni ste izvan svake mjere. Nekome je duboko stalo do vas, raduje vam se i brine o vama.

A iznad svega, Bog vas voli! Uživa u ženama i njeguje ih kao ponosni Otac. Tako se Bog osjeća u vezi svojih žena (Rimljanima 8,31-39).

2. Imate jedinstvene sposobnosti i jasnu svrhu koju je Bog osmislio.

Bog vas je stvorio na svoju sliku. Vi ste remek-djelo, koje je osmislio najvještiji umjetnik kojeg je svijet ikada poznavao (Psalam 139,14).

Kada vas je stvorio, Bog vam je odabrao specifične talente, vještine i sposobnosti. Imao je određenu namjenu i točno je znao tko biste trebali biti da ispunite tu svrhu. Bez pogreške. Vi ste jedinstveno, svrhovito stvorenje, osmišljeno da proslavite Boga (Efežanima 2,10).

PROČITAJTE: 5 stvari koje Isus želi da žene znaju

3. Vaš glas je važan.

Imate mišljenje i ideje koje su vrijedne. Vrijedi vas poslušati! I vaš ulog i kreativnost vrijede.

Bez obzira odakle dolazite, tko ste ili što činite, vaša priča je vrijedna. I dijeljenje vaše priče – pomoću vašeg glasa u čast Bogu – nešto je predivno.

4. Trebamo vaše snage.

Zdrava crkva zna da je Bog stvorio muškarca i ženu sa svrhom. Bog je znao da će svijet – i crkve, obitelji i zajednice – funkcionirati najbolje kada oba spola koriste svoje snage.

Crkva treba žene da budu žene – ne otirači, radoznale tračare ili autoriteti – nego autentična, emocionalna, suosjećajna, jaka bića kakva jeste. Kao što vas je Bog stvorio.

5. Vrijedne ste.

Bila sam u crkvama gdje je uloga žene da sjedi tiho i pusti muškarca da priča, odlučuje i vodi. No ponekad to može poslati štetnu poruku.

Niste drugorazredne, manje vrijedne ili nesposobne jer niste muškarac. Niste stvorene da sjedite u tihoj podčinjenosti. Vrijedne ste Bogu i Njegovoj crkvi.

6. Neizostavni ste dio Kristova Tijela.

Pavao nas podsjeća da svaki vjernik ima jedinstveno mjesto i funkciju u Kristovu Tijelu. To podrazumijeva i vas, žene!

Možda ne da budete pastor ili vratar, ali ste važne za tijelo vjernika. Čvrsta crkva zahvaljuje na svojim ženama i shvaća da bez vas i vaše jedinstvene funkcije u ovom tijelu ne bismo ni blizu napredovali ili upola bili snažni.

7. Podržavamo vas.

Poput priče pastora s početka koji preferira ženu koja bi se uskladila sa službom svoga muža, ponekad crkva može poslati obeshrabrujuću poruku ženama.

Ali žene su jedinstveno pozvane od Boga. Razmislite o biblijskim primjerima kao što je kraljica Estera, sutkinja Debora ili Isusova majka Marija!

Bog daje ženama jedinstvene snove i svrhu u ovom svijetu. I baš kao u biblijska vremena, te svrhe ne moraju uvijek izgledati onako kako društvo očekuje da izgledaju. Današnja crkva mora glasno i jasno poslati poruku svojim ženama: „Kada vas Bog pozove, podržavamo vas 100%.“

8. Vi ste užitak, a ne opasnost ili smetnja.

Jedna crkva koju znam odbila je omogućiti ženama da imaju bilo kakva zakazana okupljanja, jer su se bojali da će se pretvoriti u trač party.

Iako se žene mudro čuvaju od ogovaranja, ta crkva je poslala štetnu poruku. Vjerojatno zbog prošlih iskustava ili problema s nekoliko žena, crkva se bojala da će se sve žene ponašati nezdravo.

Ali žene se trebaju tretirati kao pojedinci, kao užitak, a ne kao sitničave smetnje ili druga opcija.

9. Zbrinute ste i ljubljene kao sestre u Kristu.

Žene su neophodne za stvaranje snažne zajednice. Obično imate talent za povezivanje ljudi, osjećaj za potrebe i dijeljenje ljubavi ljudima.

Kao takve, crkva se mora brinuti o vama i voljeti vas. Često vam govoriti koliko ste cijenjene i zbrinute. Biti tretirane kao voljene sestre u Kristu.

10. Svako „nije dovoljno“ više je nego dovoljno u Kristu.

Jedna od najvećih epidemija u kršćanstvu danas je epidemija „nije dovoljno“. Uz sve pritiske i očekivanja od žena, mnoge od vas se bore s osjećajima neadekvatnosti ili prekomjernog rada.

Crkva treba podsjetiti žene da je svako „nije dovoljno“ više nego dovoljno u Kristu. Isus je vaša snaga i pomoć i jedini koji može razbiti „nije dovoljno“ i pretvoriti u nešto dobro. Jer s Isusom ste uvijek više nego dovoljni (2. Korinćanima 9,8).

Autorica: Janna Wright; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!