Je li u redu postavljati pitanja Bogu?

Kao Božja djeca slobodni smo razgovarati s Bogom o bilo čemu i bilo kada. Je li u redu postavljati pitanja Bogu?

U Habakuku ćete pronaći kako prorok već u prvom stihu poviče: “Dokle ću, Jahve, zapomagati, a da ti ne čuješ?” (Habakuk 1, 2).

Umjesto da se uzrujava zbog Habakuka, Bog mu je prilično strpljivo odgovorio, podsjetivši ga kako ga je spasio u prošlosti i ohrabrujući ga za budućnost. Na kraju je Habakuk hvalio Boga zbog Njegove mudrosti i zaštite, rekavši u jednom trenutku: “Ali ja ću se radovati u Jahvi i kliktat ću u Bogu, svojem Spasitelju” (Habakuk 3, 18).

Kako Bogu postavljati pitanja?

Nema ništa loše u tome što Boga pitamo: “Zašto se to dogodilo?” ili ako Mu kažemo: “Volio bih da se ovo nije dogodilo.” Bog zna što se događa u vašem srcu i želi da razgovarate s Njim o stvarima koje vas brinu. Ali budite sigurni da ste i vi iskreni s Njim.

Koji je ispravan stav kada se ispituje Bog? Hebrejima 11, 6 kaže da “tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.” Bog će slušati molitve onih koji vjeruju.

Svi se ponekad pitamo zašto se stvari događaju onako kako se događaju. Bog bi volio razgovarati s vama o vašim sumnjama. Ne može ga iznenaditi ništa što Mu želimo reći. On vas voli i želi da komunicirate s Njim.

S druge strane, osjećati gorčinu ili imati nevjerno srce, koje Bogu pristupa s pobunjeničkim duhom, definitivno je grozna stvar. Napadati Boga da za nas donosi najbolje odluke ili ponižavati Njegov karakter istovremeno je nepoštovanje i licemjerje. Kada na taj način dođemo Bogu, to je kao da bacamo bijes umjesto da uistinu tražimo odgovor – jednostavno iskaljavamo bijes umjesto da tražimo pomoć. Primjerice, Jona se razljutio kada je Bog iskazao suosjećanje prema stanovnicima Ninive i odlučio ne suditi im i uništiti grad onako kako je Joni zapovjedio da propovijeda.

“Ah, Jahve, nisam li ja to slutio dok još u svojoj zemlji bijah? Zato sam htio prije pobjeći u Taršiš; jer znao sam da si ti Bog milostiv i milosrdan, spor na gnjev i bogat milosrđem i da se nad nesrećom brzo sažališ.” (Jona 4, 2)

Bog se ne ljuti na pitanja

Bog nikad ne kaže: “Kako se usuđuješ ispitivati ​​me?” Čak je i prema Joni, koji ga je napao, bio milostiv i naučio ga važnu lekciju o Njegovoj ljubavi prema grešnicima.

Dolaziti Bogu s našim pitanjima i problemima nije pogrešno, ali Mu moramo doći s poštovanjem i čašću, shvaćajući da je On savršen u mudrosti i da sve zna. Možda neće uvijek otkriti odgovore na naša pitanja, ali pruža točno ono što Njegov narod treba znati da bi živio za Njega.

PROČITAJTE JOŠ: