NaslovnicaZanimljivostiPostoji li anđeo smrti?

Postoji li anđeo smrti?

Pojam “anđeo smrti” je prisutan u nekoliko religija. “Anđeo smrti” je poznat kao Samael, Sariel ili Azrael u Judaizmu; kao Malak Almawt u Islamu; kao Yama ili Yamaraj u Hinduizmu; i kao Svirepi Kosač u modernoj fikciji.

U različitim mitologijama, anđeo smrti je predstavljen sve od figure skeleta u crnom ogrtaču sa srpom, lijepe žene, do malog djeteta. Iako detalji variraju, bit vjerovanja je da to biće dolazi osobi u trenutku njezine smrti, uzrokuje smrt ili je jednostavno promatra – kako bi nakon nje uzeo dušu te osobe i odnio je u prebivalište mrtvih.

Biblija nas ne poučava o “anđelu smrti”. Nigdje ne govori o određenom anđelu koji zadužen za smrt i koji je prisutan kada osoba umire.

Druga Kraljevima 19,35 opisuje anđela kako ubija 185.000 Asiraca koji su napali Izrael. Neki također smatraju Izlazak poglavlje 12, smrt prvorođenaca u Egiptu, kao djelo anđela. Iako je ovo moguće, Biblija nigdje ne pripisuje smrt provorođenaca anđeli.

I što god bio slučaj, iako Biblija opisuje anđele koji uzrokuju smrt na Božju zapovijed, Pismo nas nigdje ne uči da postoji poseban anđeo smrt.

Bog, i samo Bog je odgovoran za vrijeme naše smrti. Nijedan anđeo ili demon ne mogu prouzročiti našu smrt prije nego što Bog dozvoli da se ona dogodi.

Sudeći po Rimljanima 6,23 i Otkrivenju 20,11-15, smrt je odvajanje, odvajanje naše duše i duha od tijela (fizička smrt) i u slučaju nevjernih, vječno odvojenje od Boga (vječna smrt).

Smrt je nešto što se događa. Smrt nije anđeo, demon ili osoba, ili bilo koje drugo biće. Anđeli mogu uzrokovati smrt, i mogu biti umiješani u ono što nam se događa nakon smrti – ali “anđeo smrti” ne postoji.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE