Predijabetes je kao stanje uglavnom povezano s debljinom. Ako se na vrijeme na prepozna, ono može dovesti do dijabetesa

Osobe s predijabetesom, koje imaju razine šećera u krvi natašte između 5,6 i 6,9 milimola po litri, imaju i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, kaže studija uglednog časopisa British Medical Journal.

Postoje znakovi upozorenja koji ukazuju na predijabetes, a o kojima trebate voditi računa. Evo koji čimbenici ga mogu uzrokovati.

Predijabetes je povezan sa salom na području trbuha 

Salo na području trbuha je za vaš metabolizam. Podijelite svoj opseg struka i visinu (oboje u centimetrima). Je li vaš rezultat broj veći od 0,5? Mogli biste imati povećan rizik za dijabetes, kaže korejska studija.

Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da skinete salo s trbuha.

Predijabetes ima veze s konzumacijom gaziranih i zašećerenih pića

Osobe koje piju više od tri čaše gaziranog soka tjedno imaju 46 posto viši rizik za predijabetes od onih koji te sokove izbjegavaju, kaže istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition.

Loši geni mogu uzrokovati predijabetes

Kad ste u dobi od 18 do 29 godina, rizik da ćete u sljedećih pet godina razviti predijabetes 79 posto vam je viši ima li vam roditelj šećernu bolest, nedavno je pokazala studija sa Sveučilišta Emory.

Sjedilački život

Sjedilački način života i manjak tjelesne aktivnosti signalizira dolazak šećerne bolesti. Ako ste bili usjeđeni pa ste počeli trenirati samo 30 minuta na dan, vjerojatnost neosjetljivosti na inzulin može vam pasti za 13 posto, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, prenosi Men’s Health.

Simptomi koji vas mogu upozoriti na predijabetes

Visok krvni tlak

Osobe s povišenim krvnim tlakom izložene su povećanom riziku od predijabetesa jer hipertenzija potiče srce na jači rad i kretanje krvi po tijelu. To otežava tijelu eliminaciju viška šećera iz krvotoka.

Hipertenzija i predijabetes su stanja koja se međusobno pogoršavaju, a studije su pokazale da oboje znatno povećavaju rizik od zatajenja srca.

Nažalost, i predijabetes i visok krvni tlak u početku su uglavnom asimptomatski. Ako znate da imate hipertenziju, trebali biste se odmah ozbiljno pozabaviti prevencijom predijabetesa.

Zamagljen vid

I predijabetes i dijabetes mogu negativno utjecati na vaš vid. Kada razina šećera u krvi prelazi s visokog na niski, to može prouzročiti curenje tekućine u leću vašeg oka. Zbog toga dolazi do mućenja i zamagljenja vida.

Problemi s kožom

Predijabetes može prouzrokovati različite probleme na vašoj koži zbog povećanog inzulina u krvi. Također utječe na cirkulaciju krvi, što može uzrokovati svrab u vašim udovima, posebno u nogama.

Giht

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Nevjerojatno je bolan, a može signalizirati i predijabetes.

Giht se često javlja zbog bogate i prekomjerne prehrane. Ima tendenciju da češće utječe na ljude koji imaju višak kilograma, a pretilost je također faktor rizika za preddijabetes.

Stalan osjećaj gladi

Česta glad može ukazivati na to da imate predijabetes. Pokušajte jesti manje a češće kako biste se riješili ovog osjećaja.

Ekstremni umor

Na isti način na koji višak šećera u krvi može dovesti do osjećaja gladi isto tako može dovesti i do iscrpljenosti. Kad vaše tijelo ne dobije gorivo koje mu treba, bez obzira na to što jedete puno obroka, sigurno ćete se osjećati umorno.

Kada je umor kroničan pokušajte se uključiti u fizičku aktivnost koja je potrebna za održavanje zdrave tjelesne težine.

Povećana žeđ

Povećana žeđ, posebno nakon obroka, može signalizirati preddijabetes. Vaše tijelo je započelo eliminaciju viška glukoze iz krvotoka, a jedan od načina za to je razrjeđivanjem krvi i ispuštanjem šećera putem urina. To će dovesti do dehidracije organizma i osjećaja kronične žeđi.

Predijabetes je znak upozorenja da trebate promijeniti životne navike

Predijabetes je znak upozorenja da se nešto mora promijeniti u vašoj svakodnevnici kako biste ostali zdravi. Ako nakon čitanja našeg popisa ustanovite da imate nekoliko upozoravajućih simptoma predijabetesa, nemojte paničariti.

Uz odgovarajući oprez, i dalje je reverzibilan. Prvi korak je zakazati sastanak sa svojim liječnikom kako bi uspostavio dijagnozu, piše Klix.

U tekstu na linku doznajte KAKO PREPOZNATI DIJABETES.