Proročanstva o kraju svijeta: 7 riječi koje Bog ima za nas

Proročanstva o kraju svijeta su danas aktualna više nego ikada. Koje riječi Bog ima za nas? Što možemo očekivati da će se dogoditi i zašto ne trebamo biti iznenađeni?

Ovaj svijet može biti vrlo mračno mjesto. Ponekad je teško vidjeti svijetlo i imati nade usred sve te patnje koja nas okružuje. Samo u ovoj godini vidjeli smo kako zlo oduzima mnoge živote.

Vidjeli smo kako koronavirus napreduje i ubija ljude, doživjeli smo terorističke napade i čuli glasine o ratu. Vidjeli smo uragane i prirodne katastrofe kako uništavaju razna mjesta diljem svijeta. Glave vijesti uvijek su o neprestanoj patnji, boli i slomljenosti s kojom se suočavaju mnogi ljudi.

Možda i vi spadate u tu kategoriju.

Naši osobni gubici i teškoće nas podsjećaju da je ovaj život daleko od savršenog. No kao vjernici možemo biti zahvalni što ovo nije jedini svijet koji imamo. Mi u svojim srcima nosimo nadu o raju.

Svaka Božja riječ je istinita. On je vjeran i održat će svoja obećanja. No ujedno nas i podsjeća da moramo uvijek biti spremni i mudri kako ne bismo bili iznenađeni.

Proročanstva o kraju svijeta nas ne trebaju plašiti jer nam je Bog već rekao što očekivati, iz Njegove Riječi mi znamo: „Kada pak čujete za ratove i za glasove o ratovima, ne uznemirujte se. Treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak“ (Marko 13,7).

Proročanstva o kraju svijeta: što možemo očekivati i zašto ne trebamo biti iznenađeni?

1. Lažni proroci i lažni Krist će se pojaviti i prevariti mnoge

„Mnogi će doći u moje ime i govoriti: Ja sam! I mnoge će zavesti“ (Marko 13,6).

„»Ako vam tada tko rekne: ‘Evo Krista ovdje! Eno ondje!’ – ne vjerujte. Ustat će doista lažni kristi i lažni proroci i tvorit će znamenja i čudesa da, bude li moguće, zavedu izabrane«“ (Marko 13,21-22) (Matej 24,5; 23-24).

Sa svim proročanstvima i znakovima koji upozoravaju na kraj vremena u ovim retcima, Isus također neprestano govori slijedeće:

Upozorava nas da moramo biti svjesni onoga što se oko nas događa.

Iako je jasno da nitko ne zna točan dan i sat kada će se Krist vratiti, On nas 7 različitih puta podsjeća (Marko 13) da budemo oprezni, pozorni i budni. On želi da se Njegov narod probudi i da ne bude zavaran ili nesvjestan onog što se oko njega događa.

„Pazite da vas tko ne zavede“ (redak 5). „Vi pak pazite sami na sebe“ (redak 9). „Vi dakle budite na oprezu“ (redak 23). „Pazite!“ (redak 33).  „Bdijte jer ne znate kada je čas“ (redak 33). „Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti“ (redak 35). „…da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe“ (redak 36).

2. Bit će ratova, glasina o ratovima, gladi, potresa i prirodnih katastrofa

Proročanstva o kraju svijeta uključuju sve češće ratove, glad, potrese i prirodne katastrofe kojima svjedočimo posljednjih dana. Podsjeća nas da ćemo znati kada se ostvaruju te proročke riječi jer ćemo čuti za ratove i glasine o ratovima.

„Kada pak čujete za ratove i za glasove o ratovima, ne uznemirujte se. Treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak. Narod će ustati protiv naroda, kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će potresa po raznim mjestima, bit će gladi. To je početak trudova“ (Marko 13,7-8) (Matej 24,6-8).

Mnogi oko nas će osjećati tjeskobu i strah u tim danima. Odaberimo vjerovati da je Bog s nama, čak i ako Ga ne možemo vidjeti.

3. Vjernici će biti progonjeni, mrzit će ih se, ubijat će ih, a evanđelje će se proširiti svim narodima

„»Vi pak pazite sami na sebe. Predavat će vas vijećima i tući vas u sinagogama, pred upraviteljima i kraljevima stajat ćete zbog mene, njima za svjedočanstvo. A treba da se najprije svim narodima propovijeda evanđelje. Kad vas budu vodili na izručenje, ne brinite se unaprijed što ćete govoriti, nego govorite što vam bude dano u onaj čas. Ta niste vi koji govorite, nego Duh Sveti. Predavat će na smrt brat brata i otac sina. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen«“ (Marko 13,9-13) (Matej 24,9-11).

Proročke riječi o posljednjim vremenima
Foto: Pixabay

4. Zlo će porasti u ovome svijetu, a mnogi će otpasti od Boga, no, oni koji vjeruju bit će spašeni

„Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih“ (Matej 24,12-13).

To će biti teško za gledati za one koji ostanu u vjeri. No možemo vjerovati da će se Bog pobrinuti za nas koji vjerujemo u Njega te da će nam pomoći da i dalje ostanemo u Njegovoj ljubavi dok ostatak svijeta propada u zloći, a mnogi se okreću od Njega.

5. Ta će vremena biti vrlo teška i potresna za sve

„I tko bude u polju, neka se ne okreće natrag da uzme ogrtač! Jao trudnicama i dojiljama u one dane! A molite da to ne bude zimi“ (Marko 13,16-18) (Matej 24,15-22).

Iako je vrlo potresno misliti o ovome, mi vjernici zadržavamo svoju nadu u Krista. Sa sigurnošću znamo da je On u svakom narodu te da će ponovno doći, baš kao što je zapisano. Za kršćane je Njegov ponovni dolazak predivna stvar.

6. Nitko neće znati dan ni sat Kristova povratka

„A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac“ (Matej 24,36).

„Ta i sami dobro znate da Dan Gospodnji dolazi baš kao kradljivac u noći“ (1. Solunjanima 5,2).

Neka Bog mnoge privuče sebi u tim danima. I neka mi postanemo svijetlo u svijetu koji očajno treba Njegov mir. Neka nam pomogne da ostanemo budni te da nas ne zaokupe druge stvari.

7. Pojavit će se znaci na nebu, more će divljati, a nebeska tijela će se tresti. Tada, u tren oka, na zvuk trublje, Isus obećava da će ponovno doći

„Nego, u one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba“ (Marko 13,24-27).

„I bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje“ (Luka 21,25-28).

„Odjednom, u tren oka, na posljednju trublju – jer zatrubit će – i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi i mi ćemo se izmijeniti“ (1. Korinćanima 15,52).

Nastavimo raditi dok je još uvijek dan… To je jedino što je važno u ovome životu.

Prema članku autorice Debbie McDaniel; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!