5 savjeta kako razveseliti depresivnu osobu

Ljudsko tijelo je krhko i podložno bolestima. Depresija je jedna od njih. Donosimo nekoliko savjeta kako razveseliti depresivnu osobu.

Nije lako živjeti s nekim tko je depresivan, ali na sve moguće načine trebamo pomoći depresivnoj osobi i biti joj na blagoslov.

Prije svega, važno je razlikovati endogenu i reaktivnu (egzogenu) depresiju. Prvi slučaj je kroničan – nešto što osoba mora izdržati cijeli život, dok u drugom slučaju depresija ima korijene u vanjskim i privremenim uzrocima. Obiteljska tragedija ili neki ozbiljan problem mogu postati okidač za ovu vrstu stanja.

U oba slučaja treba potražiti pomoć stručnjaka kako bi započelo odgovarajuće liječenje.

Kako razveseliti depresivnu osobu?

Postoje razni načini da kućno okruženje učinite ugodnijim za nekoga s depresijom. U nastavku otkrijte neke od njih!

1. Započnite dan s dobrim vijestima

Osobe koje pate od depresije teško ustaju ujutro iz kreveta, a i teško se pridržavaju dnevnog rasporeda. Ako prvo što čuju bude kritika, još gore će se osjećati. Bolje ih je dočekati u pozitivnom tonu: “Vidi što je danas lijep dan!” ili “Rekli su da će vrijeme ovog vikenda biti vrlo ugodno. Možemo na izlet!”

Moramo se ugristi za jezik kada osjetimo da smo u iskušenju izraziti kritiku ili dati neku neugodnu poruku, osim ako bolesna osoba to želi.

1. Započnite dan s dobrim vijestima
Foto: Pexels

2. Uključite bolesnu osobu u svoje planove

Kada nešto planiramo, lako možemo vidjeti da osoba koja pati od depresije nema volju za bilo što. Ne želi izlaziti, ne želi putovati, ne želi se s nikim upoznati niti praviti planove za vikend. Ono što ju je nekad činilo sretnom, sada izgleda kao mučenje.

Međutim, dobro je takvu osobu nastaviti uključivati ​​u planove, bilo da se odnose na neke dnevne aktivnosti ili određene događaje.

3. Pohvalite svaki napor

Dobro je da si osoba s depresijom postavlja ciljeve, čak i ako su to vrlo skromni zadaci. To može uključivati ​​postavljanje vremena za ustajanje iz kreveta, brigu o osobnoj higijeni, održavanje sobe urednom, ispunjavanje radnih zadataka ili drugih zadataka koji su postali teški i neophodni za normalno svakodnevno funkcioniranje.

Možda neće moći savršeno dovršiti zadatak, ali najvažnije je da se potrudi koliko može. Bolesnike čeka teška borba, te je važno da pokušaju sporo napredovati. Uvijek budite podrška i pohvalite osobu za određeni napor.

4. Ugodno okruženje

Osobe koje pate od depresije jako su uznemirene bukom. Međutim, to ne znači da je apsolutna tišina najbolja za njih. Odaberite neku instrumentalnu glazbu u kojoj osoba uživa, uzmite svoju Bibliju i čitajte joj neke ohrabrujuće stihove ili odabrane psalme. Ponudite da se pomolite za nju.

4. Ugodno okruženje
Foto: Unsplash

5. Imajte strpljenja

Ne gubite strpljenje jer nitko ne bira depresiju. Neka ponašanja osoba s depresijom mogu biti iritantna, ali kritiku je bolje zadržati za sebe. Ljudi koji pate od depresije imaju tendenciju da sve gledaju crno, a najčešće su zahvalni na nadi onih koji ih okružuju. Naoružajte se riječima ohrabrenja, ali nikako ne pretjerujte.

Budite mirni, čak i kada je osoba nestrpljiva ili iritirana. Ako je atmosfera u kući napeta, pokušajte vratiti mir.

Ako je bolesnik vjernik, podsjetite ga da nije sam u svojoj borbi. Bog je dopustio bolest i sigurno ima razlog. Čak i kada nam nije poznat, Njemu je, i kad-tad će nam ga otkriti.

Depresija je pravi križ za one koji je moraju nositi. Teško je i ljudima bliskima pacijentu. Međutim, koliko možemo, trebamo pomoći bolesnima da se osjećaju voljenima i važnima.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!