Ovih sedam opasnih grijeha su poput pošasti zahvatili muškarce današnjice!

Što znači biti muškarac i koje su njegove glavne osobine? O tome su se vodile i vode se i dalje razne debate, no mislim da možemo započeti proces eliminacije navođenjem osobina koje su očito u antitezi s muževnošću općenito. Sljedećih sedam osobina izabrane su kao glavni pokazatelji pošasti koja je zahvatila muškarce današnjice.

1. Samosažaljenje

Od narednih sedam „grijeha“, ovaj je najjadniji od svih. To je kad muškarac odluči sebe gledati kao žrtvu i traži sažaljenje kroz razne oblike djetinjeg ponašanja, od jadikovanja i plača, do nekontroliranih izljeva bijesa. Muškarac koji sažalijeva samog sebe je muškarac koji ne poduzima ništa da promijeni okolnosti u kojima se nalazi. Osoba koja provodi vrijeme pitajući se zašto je njen život „tako jadan“, uspijeva samo u daljnjem potenciranju svoje osobne bijede. Samosažaljenje je istovjetno kopanju vlastitog groba. Svaki muškarac koji padne u okove samosažaljenja ne zaslužuje milost u ovom okrutnom svijetu.

PROČITAJTE: Treba li muškarac (muž, otac) biti na prvom mjestu u obitelji?

2. Lijenost

Lijenoj osobi nedostaje volje i odlučnosti, ona u načelu odustaje bez da je pokušala išta promijeniti. Lijen muškarac luta svojim životom, a na djelovanje ga natjeraju isključivo vanjski faktori.

Problem modernog društva je taj što je ljudima omogućio previše komfora, barem u materijalnom smislu. U prošlosti, muškarci su morali ispoljavati svoju muževnost i energiju iz jednostavne potrebe suočeni sa stalnom opasnošću i potrebom za opstankom i osvajanjem. No danas te potrebe nema. Većina muškaraca radi u sigurnim, kontroliranim uvjetima koji često od njih ne zahtijevaju fizičke napore. U kombinaciji s činjenicom da smo okruženi raznim pomagalima i elektronskim napravama koje zatupljuju naša osjetila i oslabljuju ne samo našu fizičku spremu već i onu mentalnu, svaki pokušaj napora čini se kao nepotreban teret.

3. Kukavičluk

Kukavice umiru tisuću puta u svom životu. Čovjek koji dopusti strahu da određuje njegovu sudbinu nije ništa drugo nego rob.

Strah je prevarant koji na čudnovate načine kontrolira ljude s izobličenim i pretjeranim prividom svoje važnosti. Istina je da je većina naših strahova bezazlena. Za razliku od opasnosti s kojima smo bili suočeni u prošlosti, današnji rizici rijetko vode k fizičkim ozljedama ili smrti. No ipak, koliko često smo svjedoci muškaraca koji se užasavaju prilaska nepoznatoj djevojci na ulici, ili pak ustajanju i javnom progovaranju protiv toksične politički korektne dogme? Koliko često muškarci odustaju prije nego li što su bilo što pokušali, sve iz straha od neuspjeha?

4. Ometenost

Ako malo bolje razmislimo, naš cijeli život je određen našim fokusiranjem vremena i energije na određene stvari i ciljeve. Biti ometen je znak nedostatka discipline, što je sve prisutnije u današnjem svijetu kad nam svime diktiraju obavijesti društvenih mreža i elektroničkih uređaja.

Znajte da je svaki trenutak koji izgubite dragocjen, gubite produktivnost, gubite svoje vrijeme, i gubite fokus na svoje bitne životne ciljeve. Ne trošite svoje vrijeme na bezvrijedne i beskorisne stvari.

PROČITAJTE: 8 stvari koje muškarci trebaju izbjegavati ako žele zadržati muževnost

5. Ovisnost

Čovjek koji je ovisan o nečemu ili nekomu nije slobodan čovjek, a čovjek koji nije slobodan ne može racionalno odlučivati o svojoj sudbini i svojoj dobrobiti. Bilo da je muškarac ovisan o određenim supstancama ili obliku zabave, ili pak o odobravanju svojih roditelja ili fatalne žene, on očajnički vjeruje da će njegova privrženost objektu svoje ovisnosti doprinijeti njegovoj sreći i ispunjenu. No hoće li doista?

6. Slabost

Slabost dolazi u raznim oblicima koji su podjednako štetni. Za muškarčevu fizičku slabost doista nema opravdanja, i tu nije potrebno posebno objašnjenje. Mentalna slabost je pak nešto slojevitije pitanje. Mentalna slabost je nešto što se u svakom trenutku može uvući u čovjekovu podsvijest, a posebno u trenucima njegove emocionalne slabosti. Kao muškarac, uvijek moraš biti odlučan u svojim uvjerenjima i samouvjeren da možeš riješiti svaki problem koji se postavi pred tebe. Možda ih nećeš svaki put riješiti na način koji ti odgovara, no uvijek moraš pokazati svoju snagu, hrabrost i odlučnost u rješavanju problema.

Muškarci se ne rađaju jaki. Poput fizičke snage, mentalna snaga postiže se treniranjem vlastitog sebe kroz vrijeme i kroz postupne korake. Nauči reći NE i DOSTA. Podvuci crtu i zauzmi se za sebe. Suoči se sa strahom i neugodnošću, umjesto da ih izbjegavaš. Dosta je jadnih izgovora, pokreni se. Moraš stalno pomicati granice i stremiti prema naprijed te svladavati vlastite slabosti. Govoriti sam sebi da si „alfa mužjak“ neće te i učiniti takvim.

7. Nedostatak volje

Nedostatak volje je korijen svih do sada navedenih negativnih osobina. Muškarac bez vlastite volje nije muškarac. Bez te vatre koja pokreće osobu, ništa nije moguće ostvariti. Posebno je teško današnjim muškarcima otkriti tu osobinu bez tuđe pomoći. Muškarci u današnjem društvu gurnuti su u stranu kako bi se mjesta napravilo ženama i seksualnim devijantima. U feminiziranom društvu koje traži uništenje muževnosti, nije začuđujuće da vidimo toliko muškaraca s niskim moralom koji su odustali od borbe za vlastitu egzistenciju. No, koliko god to loša situacija bila, to je stanje protiv kojeg se treba boriti i nadvladati ga, a ne sažalijevati i jadikovati.

Volju je puno teže izgraditi od snage. Neki muškarci po prirodi imaju snažnu volju, no moguće ju je i razviti. Primjenjujući već spomenute upute i stremeći k napretku iz dana u dan, sami ćete oblikovati svoju čeličnu volju. Svakako pomaže uzimati za uzore velikane iz naše prošlosti koji su svojom voljom i htjenjem oblikovali svijet. No upamtite jedno, najbitnije od svega – nikad ne posustajte i ne predajte se ni pod koju cijenu, jer život vam to neće oprostiti.

Izvor: Tribun.hr/ROK