Sve o sezamu – kralju zdravlja: Zašto je toliko zdrav?

Sezam je pun vitamina i minerala te ne treba čuditi da je odličan za zdravlje i podizanje energije.

Ljudi su ga koristili tisućama godina, s valjanim razlogom. Sezam je prepun minerala te je zato vrlo važan dio tradicionalne medicine. Koristi se za sve od održavanja mladolikog izgleda do probave. Također je važan jer se bori protiv raznih bolesti. 

Možda ga vi ne koristite previše, no naši su ga predci često koristili kako bi si produljili život te ojačali imunitet. Sezam je svakako bolji od bilo koje druge prerađene namirnice koja navodno djeluje jednako tako. 

Sezam – nutritivna vrijednost

Sjemenke sezama, koje koristimo za prehranu, rastu u ljušturama Sesamum Indicum koje se nalaze u tropskim predjelima Indije i Afrike. Sezam sadrži jako važne minerale kao što su cink, bakar, magnezij i kalcij. Ujedno sadrži i vitamine B te mnogo antioksidanata, vlakana i proteina. 

100 grama sezama sadrži: 

  • 563 kalorije
  • 25 g ugljikohidrata
  • 16,8 g dijetalnih vlakana
  • 43,3 g masti
  • 18,3 g proteina
  • 1450 mg kalcija
  • 9,3 mg željeza
  • 570 mg fosfora
  • 2,29 mg bakra
  • 12,20 mg cinka

Zašto je sezam tako dobar za zdravlje? Donosimo neka ljekovita svojstva: 

Zdrava kosa i koža

Sezam i njegovo ulje sadrže spojeve koji mogu vratiti koži mladolik izgled i sjaj. Sezam je pun kompleksa vitamina B kao što su tiamin, niacin, folna kiselina, piridoksin i riboflavin. To sezam čini najboljom prirodnom opcijom za zdravu kosu i kožu. Uz svakodnevnu konzumaciju sezama, za savršenu kosu i kožu bi koristila i masaža tijela i tjemena jednom tjedno. 

Sezam je dobar za zdravlje kostiju

Sezam sadrži dosta kalcija koji je važan za naše kosti. Cink u sezamu služi kao važan mineral za jačanje strukture kostiju. Prema mnogim istraživanjima, sjemenke sezama mogu pomoći prevenirati pojavu osteoporoze kasnije u životu. 

Bolji šećer u krvi

Mnoga su istraživanja pokazala da konzumiranje sjemenki sezama ili ulja sezama pomaže pri regulaciji šećera u krvi, posebice za dijabetičare.

Dugoročno sezam postaje organski regulator krvi budući da ima malo ugljikohidrata, mnogo vlakana i dosta zdravih masti. Uz to sadrži i pinoresinol, lignan koji je jako dobar za zdravlje te igra važnu ulogu u reguliranju šećera u krvi. 

Sezam za krvni tlak
Foto: Pixabay

Sezam snižava visoki krvni tlak

Sezam je bogat magnezijem te zbog toga pomaže spriječiti kronično visok krvni tlak. Polinezasićene masti reguliraju krvni tlak u tijelu. 

Više energije

Sezam je pun vitamina i minerala te ne treba čuditi da je odličan za podizanje energije. Tome posebno pridonose omega-3 masti iz sezama, a onda i željezo, vlakna, kalcij, magnezij i fosfor. 

Sezam protiv boli i alergije

Sezam je bogat mineralima koji vašem tijelu daju dovoljnu dozu bakra, magnezija i kalcija. Iako je bakar dobar za osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, magnezij je odličan za osobe koje pate od respiratornih problema. 

Sezam je dobar za zdravlje štitnjače 

Naša štitnjača je organ koji sadrži najviše selenija te igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona. Sjemenke sezama daju gotovo 18% dnevne preporučene doze selenija zbog čega je sezam odličan za štitnjaču i tijelo. Uz to sadrži željezo, cink i vitamin B6 koji potiču proizvodnju hormona štitnjače. 

Sezam jača imunitet

U današnje je vrijeme jak imunitet vrlo važan. Sezam tako pomaže ojačati imunitet budući da je bogat vitaminima i mineralima. Na primjer, cink u sezamu pomaže aktivirati T-limfocite koji su dio imunološkog sustava tijela te su važni za prepoznavanje mikroba i borbu protiv njih. 

Sezam je dobar za mentalno zdravlje

Ulje sezama sadrži amino kiselinu koja utječe na seratonin, neuroprijenosnik koji utječe na naše raspoloženje. Manjak seratonina dovodi do depresije i stresa tako da ulje sezama može znatno pomoći u održavanju mentalnog zdravlja tako što potpomaže proizvodnju seratonina i pridonosi osjećaju pozitivnosti. 

Bolja probava

Nitko ne voli imati zatvor stolice. Tu na scenu stupaju sjemenke sezama. One pomažu izliječiti zatvor stolice jer imaju mnogo vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Ulje u sezamovim sjemenkama djeluje kao lubrikant za crijeva, a vlakna održavaju redovan rad crijeva. 

Manje upala

Sezamovo ulje sadrži sezaminol i sezamol – dva antioksidanta koja pozitivno utječu na zdravlje. Oni smanjuju štetu na stanicama koju uzrokuju slobodni radikali. Uz to, sezamovo ulje je odlično za borbu protiv upale, posebice upale zglobova i zubi. 

Zaključak

Sjemenke sezama su savršene za energiju i zdravlje. Sadrže mnogo minerala (magnezij, cink, bakar, željezo) te mnogo vitamina kao što su vitamin B i D. Ti su vitamini ključni za zdravlje tijela.

Kombinacija vitamina i minerala sezam čine odličnim za zdravlje. Tako sezam jača imunitet, bori se protiv upala, regulira krvni tlak i bori se protiv raznih bolesti. Sezam je izvor zdravih masti koje vas neće udebljati, ali će zbog njih vaši organi bolje funkcionirati.  

PROČITAJTE JOŠ: